Connect with us

Najave i događanja

Zagorje je prava vinska regija sa perfektnim vinima – istaknuto na “Martinju v Kumrovcu”

Danas, u subotu, 04. studenog 2023. u Kumrovcu održava se tradicionalna manifestacija “Martinje v Kumrovcu”.

Prigodni glazbeni program započeo je već od 10 sati, a krštenje mošta odradilo se od podneva po drevnim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi cesargradskih martinjskih meštra.

Dugi niz godina održava se čitav niz manifestacija u Muzeju Staro Selo Kumrovec, pa tako i “Martinje u Kumrovcu” naglasio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol.

-Neke manifestacije su u organizaciji samog Muzeja, neke u suorganizaciji sa Općinom Kumrovec i imamo fantastičan odnos i lijepu suradnju. Sve te manifestacije privlače velik broj posjetitelja i za jednu ovakvu općinu, i za jedno ovako malo mjesto zaista je ovo velika stvar i veselimo se budućim suradnjama i programima – poručio je Sabol.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, istaknuo je kako je sretan što je vrijeme zaista lijepo nakon kiša prethodnih dana i što se manifestacija odvija sa velikim brojem posjetitelja.

-Prekrasan dan u našem Kumrovcu i na našem tradicionalnom Martinju kojeg organiziramo namjerno tjedan dana prije svih, kako bi čim više udruga i čim više posjetitelja moglo doći. Uvijek imamo dobru ponudu naših OPG-ova koji nude svoje delicije, domaći mošt kojeg ćemo danas pretvoriti u vino – pojasnio je načelnik te zahvalio svim udrugama koje su se odazvale, a posebno Udruzi vinogradara i podrumara “Grozd” iz Kumrovca.

-Siguran sam da će se ljudi danas jako dobro zabaviti ovdje u Kumrovcu, a pogotovo to imamo jednu medijsku ličnost, sportsku enciklopediju Antuna Samovojskog, kao kuma manifestacije, kao i našu prekrasnu Anitu Curiš Krok, kao kumu- poručio je Šplajt.

Da danas Zagorje ima perfektna vina potvrdio je kum manifestacije, sportski novinar Antun Samovojski.

Kušao sam mnoga od tih vina, od Petrača koji je blizu ovdje i ima fantastična vina i šampanjac, vjerojatno najbolji pjenušac što postoji, do izletišta Bolfana koji je genijalni vinar i koji je osvojio najviše moguće svjetske nagrade, imate tu blizu i krasnoga Severa i sad su stvarno zagorska vina fenomenalna za piti – naglasio je Samovojski pohvalivši manifestaciju te naglasio kako se Zagorje ima čime podičiti, posebice ovim Starim Selom, u kojem se danas odvija i ova manifestacija, te mnogim drugim mjestima i događajima.

-Ne znam znate li ili ne znate, Zagorac je i najstariji živući hrvatski olimpijac sa zlatnom olimpijskom medaljom, to je Željko Matoš, rodom iz Donje Stubice – istaknuo je Samovojski.

Prvi puta je na manifestaciji “Matrinje v Kumrovcu” načelnica Općine Konjščina, Anita Curiš Krok i odmah joj je pripala čast da bude kuma manifestacije, te su ovim kumstvom, na neki način spojili najistočniju i najzapadniju općinu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Bitno je podržati i očuvati našu tradiciju, te ju prenijeti i na naše mlade, na našu djecu jer slaviti Martinje je jedna od vrednota Hrvatskog zagorja. Osim krštenja tog mladog mošta tu su i stari specijaliteti kao što je pečena guska, ali na žalost to sve već lagano izumire – kazala je Curiš Krok.

Sve pohvale za manifestaciju imao je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo kako je Zagorje regija koja je poznata po svojim kvalitetnim vinima.

-U posljednjih 20-25 godina sa sigurnošću mogu tvrditi da nema niti jedne županije, niti jedne regije koja je toliko napredovala u kvaliteti vina, kao što je to Krapinsko-zagorska županija. Mi jesmo jedna snažna vinska regija, regija u kojoj se proizvode kvalitetni pjenušci, vina ledene berbe koja dobivaju na svjetskoj razini zlatne, srebrne i brončane dekantere – naglasio je župan naglasivši kako Županija radi na zaštiti autohtonih sorata vina.

-Prije svega klanječki Sokol, Svetokriška belina, Svehrvatska belina u suradnji sa Trgocentrom i sa Agronomskim fakutetom, već četvrti ciklus po četiri godine radimo na zaštiti autohtonih sorata i imamo sad svoj matičnjak u kojem ćemo proizvoditi svoje trsove – naglasio je Kolar dodavši kao će sufinancirati 50% kako bi se autohtone sorte vratile u zagorske vinograde.

Svi posjetitelji mogu uživati u gastronomskoj ponudi uz degustaciju mošta, pripremljen je i vinogradarski gulaš, kao i ‘Martinov obed’: krvavica, pečenica, restani krumpir, dinstano kiselo zelje. U ponudi su se našli i nezaobilazni pečeni kesteni. Još stignete doći danas u Kumrovec na tradicionalno “Martinje v Kumrovcu”

sleljak/zip.com.hr 04.11.2023.

Continue Reading

Aktualno