Connect with us

Konferencije ZiP

“Važno je unaprijediti položaj žena u ruralnom području” – zaključak je radionice RUŽE RH u Novom Marofu

U prostorima Lokalne akcijske grupe Prigorje-Zagorje (LAG PRIZAG) u Novom Marofu u ponedjeljak, 27. veljače održana je inovativna i interaktivna radionica “RUralni razvoj – održivo, pametno i zeleno za ŽEne u RH.

Radionica je bila namijenjena vlasnicama i članicama OPG-a, obrta, mikro i malih poduzeća i voditeljicama poljoprivrednih zadruga, te ostalim ženama aktivnim u lokalnoj zajednici, a dio je projekta RUŽE RH koji provodi GTF-Inicijativa za održivi rast.

Predsjednica LAG-a PRI ZAG Nevenka Benjak, kao suorganizator ove radionice zahvalila je GTF inicijativi za održivi rast što je prepoznala LAG PRI ZAG kao pravog partnera ove radionice, koja daje smjernice za održiv, zelen i pametan ruralni razvoj s naglaskom na žene.

-Zadovoljna sam što smo se okupile i što ćemo razmijeniti iskustva i informacije koje su važne za žene u ovom našem ruralnom području. S nama je i gospođa Mara Bogović iz Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoja poljoprivrede ukoliko će nam trebati neko stručno mišljenje, s nama je i urednica ZIP portala Snježana Leljak s kojim ćemo surađivati na promociji žena u ruralnim područjima – istaknula je Benjak te naglasila da je radionica interaktivna te se veseli upoznati sve sudionice.

Mary ANN Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijativa za održivi rast kao organizatorica pojasnila je da Udruga ima sjedište u Zagrebu, djeluje preko 20 godina i na području cijele Hrvatske provodi projekt RUŽE RH: RUralni razvoj – održivo, pametno i zeleno za ŽEne u RH.

-Specijalizirani smo za razvojne programe, naročito ruralni razvoj, a teme žene i ruralni razvoj prate nas od samog početka našeg djelovanja. Volimo raditi u cijeloj Hrvatskoj, ali je prvi puta da smo u Novom Marofu i velika nam je čast biti sa vama. Sa LAG-ovima u Hrvatskoj jako dugo surađujemo i smatramo da su LAG-ovi ključne organizacije na ruralnom prostoru koji mogu jako puno učiniti da stvari budu bolje. Sami su po sebi inovativni jer spajaju tri sektora i civilni sektor kao što smo mi udruge, gospodarski sektor i jedinice lokalne samouprave te zajedno možemo doista nešto promijeniti nabolje- kazala je Rukavina Cipetić na samom početku svog izlaganja.

Također je napomenula da je ova radionica dio projekta koji se sastoji od 4 inovativne i interaktivne radionice i provodi se, osim u Varaždinskoj i u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj te Ličko-senjskoj županiji. Radionice i cijeli projekt sadržajno su usmjereni na Dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a do 2040. godine, Ruralni pakt, Zajedničku poljoprivrednu politiku, Strategiju poljoprivrede do 2030. godine te IASRWE inicijativu (Inicijativa za unapređenje položaja ruralnih žena u Europi, pokrenuta 2022. godine u Hrvatskoj od strane GTF-Inicijative za održivi razvoj).

-Radionica je interaktivna i želja je da se uključite, da raspravljamo i bit će mi drago da vas bolje upoznamo. Probat ćemo vam prenijeti neke ključne informacije koje smo čuli u drugim krajevima, te pokrili što više onoga što se događa aktualnom trenutku, kako bi bili spremni, jer imati pravovremenu informaciju u današnje vrijeme je ključno – naglasila je Rukavina Cipetić.

Žene u ruralnom području svakodnevno se susreću s mnogobrojnim izazovima vezanim uz neprepoznavanje i nepriznavanje njihovog rada, ekonomski su ovisne, izložene višoj stopi rizika od siromaštva i nezaposlenosti, slabije su zastupljene u tijelima za donošenje odluka, slabijeg su obrazovanja i informatičke pismenosti, a društvena, socijalna i komunalna infrastruktura nužna za dostojanstven život još uvijek im nije u potpunosti dostupna. Stoga je potrebno pokretati aktivnosti daljnjeg osnaživanja i edukacije žena radi jačanja njihovog ekonomskog i društvenog statusa.

sleljak/zip.com.hr 28.02.2023.

Continue Reading

Aktualno