Connect with us

Institucije

“Vatrogasci su uvijek tu – prvi koje zovemo, koji izlaze, koji pomažu, koji rješavaju. Hvala im!” – naglasio je Gregurović u Krapini na potpisivanju Sporazuma vrijednog 75.000 eura

Danas (srijeda), 11. siječnja 2023. u Gradskoj vijećnici Krapina potpisan je Sporazum o financiranju Vatrogasne zajednice Grada Krapine, koja je sukladno Zakonu o vatrogastvu osnovana početkom 2022.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjetio je da je Grad Krapina i prijašnjih godina financirao vatrogasnu djelatnost:”Vatrogasna zajednica Grada Krapine obuhvaća naša četiri Dobrovoljna vatrogasna društva, a to su DVD Krapina, Škarićevo, Lepajci i Donja Šemnica, kao i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Krapine. Sporazum je u iznosu od 75.000 eura, sredstva su namijenjena za financiranje zajednice i četiri DVD-a, a što se tiče same Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine za njih se sredstva osiguravaju direktno u proračunu Grada Krapine što iz minimalnih financijskih standarda i centraliziranih funkcija, ali i direktno još dodatna sredstva osigurana su u gradskom proračunu u iznosu otprilike 32.000 eura,” – istaknuo je Gregurović te dodao da Grad uvijek uskoči i kod nabave opreme sa dodatnim sredstvima.

“Sredstva koja se izdvajaju značajno su veća od onoga što se propisuju Zakonom koliko Grad treba osiguravati, a prijašnjih godina smo sukladno potrebama osiguravali i veća sredstva, pa ćemo tako i ove godine kroz izmjene proračuna, ukoliko će to biti potrebno osigurati dodatna sredstva,” – najavio je gradonačelnik.

Također je dodao da su zaista i DVD-i sa područja Grada i Javna vatrogasna postrojba dobro opremljeni, nabavljena su i nova vozila. “Posebno mi je drago što je u ovih nekoliko godina puno vatrogasnih domova na području grada uistinu uređeno i sad izgledaju onako kako bi i trebali izgledati,” – poručio je Gregurović dodajući da to ne bi bilo moguće bez pomoći Grada.

Gradonačelnik je najavio da slijede i nove investicije jer je u proračunu za ovu godinu osigurano oko 80.000 eura za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa tj. otkup zemljišta za potrebe izgradnje budućeg vatrogasnog centra u Krapini.

Vjekoslav Kranjčec, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Krapine pojasnio je da su još uvijek mlada vatrogasna zajednica, ali kako je rekao gradonačelnik jako su dobro opremljeni: “Mogu reći da je vatrogastvo u Gradu Krapini u jako dobrom stanju što se tiče i operative i opreme i vozila. Naravno, nikad nije dovoljno, naša oprema je jako skupa, naši treninzi su jako skupi i zahtjevni. Vatrogasac mora biti opremlje, educiran i to sve naravno košta,” – rekao je Kranjčec te zahvalio gradonačelniku na bezrezervnoj podršci i što uvijek ima sluha za potrebe vatrogasaca na području grada.

Također je napomenuo da je DVD Krapina prošao na jednom europskom natječaju za kupnju opreme, odobrili su im pola milijuna kuna, što jako puno zvuči, ali za te novce nisu nabali jako puno opreme jer je oprema zaista skupa.

“Posebno mi je drago što je najavljena investicija za vatrogasni centar jer zaista i DVD Krapina i Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine rade u jako lošim uvjetima,” – poručio je Kranjčec.

Gradonačelnik je na kraju dodao emotivno da puno ljudi krivo misle da su vatrogasci teret i trošak: “Neovisno o tome da li je požar, da li se radi o potresu kad je bio, da li se radi o poplavi ili nekoj drugoj elementarnoj nepogodi, vatrogasci su uvijek tu – prvi koje zovemo, koji izlaze, koji pomažu, koji rješavaju. Tu treba zahvaliti svim vatrogascima, a posebno onim ljudima koji su dobrovoljni vatrogasci jer oni to ne rade za plaću, nego rade zato jer to vole, žele i oni su zapravo okosnica vatrogastva na ovom našem području. Hvala im!” – zaključio je Gregurović.

sleljak/sale/zip.com.hr 11.01.2023.

Continue Reading

Aktualno