Connect with us

Ekologija

“Svi zajedno radimo u jednoj sinergiji i da Zagorje stvarno bude zeleno” – Javna ustanova “Zagorje zeleno” rezimirala aktivnosti prošle i najavila aktivnosti za naredni period

Aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno” predstavljene su danas (petak), 20. siječnja na konferenciji za medije u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju.

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno istaknula je 2022. godinu kao vrlo značajnu za izradu planova upravljanja za područje Natura 2000 – veliki projekt koji financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“Za Krapinsko – zagorsku županiju to znači izrada tri plana upravljanja za sva Natura područja i jedno zaštićeno područje. Prvi plan je za dolinu rijeke Sutle kod Razvora te značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora kojeg radimo s kolegama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Drugi plan je za vršni dio područja Strahinjčice i Ivančice koje radimo s kolegicama iz JU Varaždinske županije te treći plan je za špilju Židovske jame – nabrojila je Hršak.

Natura 2000 je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj je sustava zaštite u EU s ciljem zaštite prirode. Naime, sve članice EU proglasile su područja Natura 2000 i radi se o 18,5 posto kopna i 9 posto mora Europske unije. Za Republiku Hrvatsku u pitanju su također velike brojke, drugi smo po površini Nature 2000 u Europi, a što se tiče Krapinsko – zagorske županije radi se o 10 posto njenog teritorija koji obuhvaća – područje Medvednice, Strahinjčice, vršni dio Ivančice, rijeku Sutlu, dolinu Sutle kod Razvora i područje Židovske jame.

Ravnateljica je kazala da je izrađen plan za Židovske jame iako je to stanište koje je zatvoreno za posjećivanje: “Radi se o dugoročnom i učinkovitom upravljanju obzirom na to da se plan donosi na 10 godina. Sam proces izrade temelji se na određenim smjernicama i radi se na participatoran način što nam je pomoglo da se što bolje povežemo s lokalnom zajednicom. Naše viđenje samog područja nakon 10 godina i prije je da se radi o području koje je istraženo, očuvano i kojemu je osigurana bogata podzemna fauna,” – naglasila je Hršak te dodala da su stoga Židovskim jamama posvetili cijelu prostoriju u multimedijalnom centru.

U planu Javne ustanove je i sanacija i održavanje starih stabala, posebnu pažnju posvetili su Gupčevoj lipi i Stoljetnoj lipi u Desiniću, a isto tako posvetili su se i istraživanjima speleoloških objekata na području Strahinjčice i Ivančice.

Također je Ustanova tijekom 2022. godine provela niz monitoringa biljnih i životinjskih vrsta i kontinuirani neprestani nadzor u zaštićenim područjima, a novitet u aktivnostima je suradnja s Gradom Pregrada i Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije.

Važan segment Javne ustanove, kako je naglasila ravnateljica su: edukacije, interpretacije i posjećivanja, održana je i dvodnevna edukacija 14. generacije mladih čuvara prirode Kzž Ptiček tijekom koje je odrađeno niz radionica s ukupno 959 sudionika, uglavnom djece. Isto tako održane su i manifestacije Dani orhideja, Noć noćnih leptira te Noć šišmiša.

“Možemo se pohvaliti kako je čak 9319 posjetitelja posjetilo nađu Stazu kroz krošnje. Nadogradili smo i obnovili stazu Putovima orhideja na Strahinjčici, dodali putokaze i nove putove za lijep izlet u Zagorje. Obnovili smo i Drvenu piramidu, table u Zelenjaku, a u Trnacu smo zamijenili ploče,” – pobrojala je ravnateljica Hršak brojne aktivnosti koje su realizirale prošle godine.

“U ovoj godini nastavljamo s brojnim aktivnostima kao što su održavanje posjetiteljske infrastrukture na poučnim stazama, košnja i održavanje u zaštićenim područjima, revitalizacija staništa, ali i s postupkom zaštite područja Kunagore. Najvažnije je da namjeravamo završiti planove upravljanja koji bi trebali biti gotovi do srpnja te povezivanje sa sektorom turizma i uspostavljanje još bolje komunikacije s lokalnom zajednicom. Što se tiče promocije, edukacije i posjećivanja planiramo intenzivirati promociju zaštite prirode, s obzirom na sve što smo do sada radili, da budemo prisutniji u medijima i da ta ekološka svijest bude s vremenom što bolja te nadograditi djelatnost Ustanove i pripremati se za prijavu novih projekata,”  –zaključila je ravnateljica Hršak.

Župan Željko Kolar zahvalio je ravnateljici Hršak te kompletnom timu iz Ustanove Zagorje zeleno na još jednoj odlično odrađenoj godini u brizi za zaštićena područja KZŽ.

“Zahvaljujem im i na onom najvažnijem, a to je interpretacija i edukacija, koja je zainteresirala i one najmlađe. Naime, većina edukacija i interpretacija okuplja većinom publiku srednje i starije životne dobi, a ovdje je specifično da se uglavnom radi o djeci i mladima, a upravo je to ono što nam je potrebno s obzirom na promjenjiv način života. Ono što treba posebno naglasiti je da napravimo jednu dobru sinergiju međusobno, da dobro komuniciramo, a u prirodi ima mjesta za svakoga,” – naglasio je župan te dodao da postoji nepisano pravilo da ono što doneseš na planinu, vratiš natrag sa sobom, aludirajući na onečišćavanje prirode.

“Ono što nikako ne možemo dozvoliti to je da s pojedinačnim ekscesima trajno nanesemo štetu pojedinim staništima – rekao je župan Kolar, misleći pritom na nekoliko primjera uništavanja prirodnih staništa od strane mještana navoženjem ostataka građevinskog materijala na šumske puteve, na odlaganje raznog smeća, a bilo je riječi i o vožnji quadovima, kako je i u svojoj prezentaciji prethodno prikazala neke prizore devastacije ravnateljica Hršak.

Župan je isto tako najavio kako ih očekuju planovi upravljanja koji će definirati sljedećih 10-ak godina aktivnosti koje su potrebne da bi se efikasno i stručno vodila briga o zaštićenim područjima županije: “Ono što je izuzetno bitno i što nas očekuju su planovi koji će sljedećih ne 4, ni 6, nego 10-tak godina definirati aktivnosti koje su potrebne da bi mi zapravo efikasno i stručno vodili brigu o našim zaštićenim područjima i da sa svim dionicima koji sudjeluju u tome, a to su i lovačka društva i planinarska društva, škole, udruge …, da svi zajedno radimo u
jednoj sinergiji i da Zagorje stvarno bude zeleno. Sve ovo što radimo, radimo prije svega zbog nas samih koji tu živimo odnosno zbog naše djece kojoj će sve to ostati u nasljeđe, a nakon toga i za sve naše drage goste koji nam dođu,” – poručio je Kolar.

Što se tiče financija župan je kazao kako su u 2020. i 2021. godini imali ekspanziju projekata, jer su u tom periodu realizirani projekti Staza kroz krošnje, Centar prirode u Radoboju i ABECEDA prirode koji je bio proglašen trećim najboljim projektom u Hrvatskoj.

“Ove godine ćemo na poseban način obilježiti 15. godinu Čuvara prirode, jer su ti mali čuvari prirode zapravo ambasadori očuvanja okoliša i prirode na području Krapinsko – zagorske županije. Želja nam je da okupimo sve koji su u ovih 15 godina dobili potvrdu da su čuvari prirode kako bismo vidjeli gdje su ti odrasli ljudi sada i da vidimo da li su i kroz svoje odrastanje i u odrasloj dobi nastavili djelovati na tragu ovih edukacija,” – kazao je župan Kolar te najavio da u 2023. godini planiraju dva velika projekta za koja će biti pripremljena dokumentacija za prijavu na natječaje EU fondova.

sleljak/zip.com.hr 20.01.2023.

Continue Reading

Aktualno