Connect with us

Najave i događanja

Predstavljen program-54. Dani kajkavske riječi u Zlataru

Danas, 18. rujna 2023. godine predstavljen je program manifestacije “Dani kajkavske riječi” ,čije će se 54. izdanje odvijati u Zlataru od 22. rujna do 1.listopada 2023. godine.

Ravnateljica POU dr. Jurja Žerjavića Zlatar, Gordana Valjak kazala je kako je svrha Dana kajkavske riječi, očuvanje i njegovanje kajkavske riječi i tradicije, a osnovni cilj je da se ljubav i svijest o potrebi očuvanja zavičajne kulture prenese prvenstveno na mlade.

-Počinjemo sa otvorenjem 22. rujna, u petak, radi se o jednoj velikoj i prekrasnoj izložbi, samostalnoj izložbi skulptura, Izidora Popijača -Žige, bilo da rodne zemlje, radi se o bednjanskom poznatom zagorskom samoukom slikaru, koji će biti praćen gostovanjem Nike Kovačić i Denisa Boseka, tako da će to biti jedan lijep uvod u Dane kajkavske riječi, a poslije ćemo se preseliti u Park hrvatske mladeži gdje ćemo otvoriti i poželjeti dobrodošlicu svima na “Dane kajkavske riječi” ove godine u 54. izdanju uz nastup dječje folklornih skupina Cvrgudan i malih folkloraša iz dječjeg vrtića Zlatarsko zlato i pozdravnu riječ gradonačelnice koja će biti okružena najmlađima na koje i želimo prenijeti ljubav prema kajkavskoj riječi i kulturi- pojasnila je Valjak te istaknula još  52. Festival dječje kajkavske popevke i Pajdaško sprehajanje.

Direktorica TZ Zlatni Istok Zagorja Patricija Šakranj istaknula je kako će se Pajdaško sprehajanje održati u subotu, 30. rujna, a manifestacija će krenuti iz Sajmišne ulice sa povorkom koju će predvoditi limena glazba i Belečke mažoretkinje.

-Sudionici pajdaškog sprehajanja natječu se u prikazu tradicijskih zagorskih običaja na uređenim kolima ili kao skupine pješaka. Ove godine je povećan fond za sudjelovanje na Pajdaškom sprehajanju, plus fond nagrada. Svaka skupina koje ispunjavaju uvjete odmah na predstavljanju na pozornici dobiva 200 eura u kategoriji kola, a 100 eura kao skupina pješaka plus sve skupine ravnopravno se natječu i ocjenjivački sud donosi odluku o 3 nagrade. Prva nagrada je 800 eura i tradicionalni zlatni lampaš, druga nagrada je 600 eura, a treća nagrada je 400 eura- pojasnila je Šakranj te dodala da se prijaviti možete u Turističkoj zajednici do 25. rujna 2023. godine.

Gradonačelnica Grada Zlatar Jasenka Auguštan Pentek istaknula je kako su 54 godine stvarno puno za održavanje jedne takve manifestacije, te je zahvalila Krapinsko zagorskoj županiji na praćenju, pomoći u organizaciji i financijskoj pomoći bez koje ovo nebi bilo moguće.

-Ove godine, osim ovog programa, novosti je i u samom našem parku, tako da će tu bit više ponude za sve one goste koji nam ovdje dođu i ono što ja želim, želim da pozovem, sve goste iz Krapinsko zagorske županije, ali i šireg područja da posjete Grad Zlatar, svaki dan je ispunjen zanimljivim događanjima, osim naselja Zlatar, tu je i naše naselje Belec gdje se također uz pomoć belečkih udruga održavaju brojna događanja- rekla je Auguštan Pentek te dodala da osim Krapinsko zagorske županije, ovu manifestaciju podržava i Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture, ali i brojni sponzori koji su bili potrebni kako bi cijeli program bio u ovom obimu.

Župan KZŽ Željko Kolar istaknuo je da je za ovu godinu pripremljen sjajan program kojeg se ne bi postidjeli niti veliki gradovi, te da je ovdje ključna stvar poticanje sustavnog literarnog glazbenog i likovnog stvaralaštva među mladima na našem kajkavskom govoru.

-Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, Dječja likovna izložba Čovjek čovjeku, kao i Pajdaško sprehajanje su ključne stvari 54. Dana kajkavske riječirekao je Kolar te dodao da na taj način odgajamo djecu da znaju vrednovati svoju kulturu i baštinu.

-Ova je manifestacija u rangu Tjedna kajkavske kulture i Prvog glasa Zagorja, ne samo po godinama kontinuiranog djelovanja, nego i prema kvaliteti sadržaja koji se nude – rekao je Kolar te pozvao sve stanovnike Krapinsko zagorske županije i šire da dođu i posjete ovaj desetodnevni program u Zlataru.

Kompletan program možete vidjeti u nastavku:

tleljak/zip.com.hr 18.09.2023.

Continue Reading

Aktualno