Connect with us

Društvo

Predstava “Krava na granici” jučer je bila prava uvertira u ovogodišnji 17. GFUK i po Zagorju

Predstavom “Krava na granici” Kulturne udruge GFUK i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, jučer, 05. travnja 2024. godine je u Krapini počeo 17. Glumački festival u Krapini i po Zagorju, koji će u slijedećih 17 dana donijeti još tri kazališna naslova u Krapini te šest predstava po Zagorju.

U Krapini je tako jučer otvoren 17. po redu GFUK i po Zagorju i to upravo predstavom Vida Baloga: “Krava na granici”. Festivalska dvorana bila je krcata, a svi koji su tražili kartu više, nažalost ju nisu pronašli.

O bogatom programu koji se očekuje narednih dana na GFUK-u ispričao je predsjednik kulturne udruge, glumac te stalni član Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija” Adam Končić.

– Ne mogu vjerovati da je 16 godina iza nas i da je 17. pred nama sa bogatim repertoarom, ovdje na ovoj prekrasnoj Festivalskoj pozornici, tako i diljem Zagorja. Već je 14 godina kako širimo dramske umjetnosti van našeg županijskog središta i kolijevke kulture, kako je volimo zvati, našu dragu Krapinu. Moći čete ponijeti 4 velike predstave. Dakle, večerašnju Komedijinu, sutrašnju Gavellijinu, zatim Satiričkog kazališta Kerempuh te Lude kuće, a vidjeti ćete još 6 predstava koje se montiraju diljem Hrvatskog zagorja – kazao je Končić.

Gradonačelnik grada Krapine, Zoran Gregurović istaknuo je kako je GFUK postao nezaobilazna manifestacija u gradskom rasporedu, a Grad ju svake godine s veseljem podupire.

Grad Krapina uistinu se može pohvaliti brojnim manifestacijama koje se događaju tokom godine od Vuzma, Ljeta u Krapini, Noći pračovjeka i Tjedna kajkavske kulture. Svakako u rasporedu nezaobilazan je postao i GFUK, Glumački festival u krapini. Festival koji je Grad uistinu značajno podupire od samog početka, kako financijski tako i na sve druge načine, uključujući i naše ustanove poput Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta – rekao je Gregurović te je dodao kako je interes građana izuzetno velik, što znači da su Krapinci i Zagorci vole kulturu i uživaju u njoj.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana, Jasna Petek također je prisustvovala otvorenju ovogodišnjeg Glumačkog festivala.

– Glumački festival u Krapini počinje evo 17. puta. GFUK u Krapini i po Zagorju jedna odlična manifestacija koja je na karti kulturnih događanja ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj, zaista jedna značajna upisana manifestacija. Jako je važno da imamo prekrasne predstave koje možemo pogledati kod nas ovdje u Zagorju, renomiranih kazališta, glumačkih družina – poručila je Petek te je dodala kako će KZŽ i dalje podupirati ovu manifestaciju na veselje svih Zagorki i Zagoraca.

Svoje oduševljenje odličnom uvertirom u ovogodišnji 17. GFUK nije krila ni ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović.

– Izuzetno mi je drago što i ove godine možemo ugostiti velike kazališne ansamble. Naravno, Festivalska dvorana koja ima preko 500 sjedala je puna i uživat ćemo ovog travnja u predstavama velikih glumačkih ansambla – kazala je za kraj Pavlović.

U odličnim predstavama možete uživati sve do 21. travnja 2024. godine. U Krapini se tako već danas očekuje nova predstava Miroslava Krleže: “Kraljevo”, dok će se još igrati i predstava “Pljuska”(13. travnja) i “‘Ko je tu lud?”(20. travnja).

lleljak/ zip.com.hr 06.04.2024.

Continue Reading

Aktualno