Connect with us

Institucije

Povijesni dan za KZŽ – “Mali korak za Ameriku, velik za Zabok – poručuje Tihomir Vančina

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana i Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu u ponedjeljak su u zagrebačkom Hotelu Esplanade potpisali memorandum o razumijevanju koji predviđa mogućnost suradnje u budućnosti u vidu transfera znanja i tehnologija te suradnje između hrvatskih i najistaknutijih svjetskih znanstvenika i liječnika s ciljem stvaranja najsuvremenijeg programa liječenja raka.

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), institucija je od nacionalnog značaja SAD-a, koja je istodobno i najveća zdravstvena institucija u SAD-u. Inače, UPMC je osnovan još 1893. godine, trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5.000 liječnika, a godišnji proračun bolnice je $23 milijardi. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta.

Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina koja je već 15 godina partner Općoj bolnici Zabok naglasio je kako su Sveučilište u Pittsburgu i Sveučilišna bolnica u Pittsburgu u ovom trenutku zaista svjetski lideri u razvoju novih tehnologija povezanih s karcinomom: “Kada imate instituciju koja je unutar svog proračuna odredila da će izdvojiti 200 milijuna dolara za razvoj imunoterapije, koja je u svom planu predvidjela razvoj genske terapije, stanične terapije, kad imate instituciju koja u kratkom vremenskom periodu objavljuje 4500 radova i dok im danas razgovaramo imate 400 kliničkih istraživanja za razvoj terapija i postupaka ili opreme tehnologije u borbi protiv karcinoma onda je potpuno jasno da Republika Hrvatska s ovim može biti globalno pozicionirana. Sveučilište u Pittsburgu zajedno s UPMC-em odobrile su milijardu dolara do 2024. godine kako bi postali lideri u ovom području razvoja medicinskih dijagnostika. Ako razumijemo mehanizam nastanka karcinoma razumjet ćemo i kako ga najbolje liječiti,” – objasnio je Primorac naglasivši važnost ovog ogromnog iskoraka za hrvatski zdravstveni sustav.

Podsjećamo da je Specijalna bolnica Sveta Katarina već više od 12 godina u zabočkoj bolnici i koristi njihove prostore što im omogućava sintezu znanosti i klinike: “Mi smo se u tih 12 godina uvjerili i uvjerili naše američke partnere da je to u ovom trenutku najbolje mjesto. Oni kreću sa svojim radovima već od 4. ili 5. mjeseca sljedeće godine. Velik broj dokumenta je već dostavljen, a kad krenu radovi, oni su predvidjeli da ne bi trebali trajati dulje od 9 mjeseci. Cijeli centar za liječenje karcinoma bi trebao biti gotov početkom 2024. godine,” – istaknuo je Primorac, te pojasnio da će se pacijenti liječiti putem HZZO-a, a koristit će se najmanje šest različitih oblika imunoterapije s ciljem stimuliranja imunosnog sustava u borbi protiv karcinoma.

Leslie C. Davis, predsjednica i glavna izvršna direktorica UPMC-a, naglasila je da je riječ o prvoj službenoj suradnji velike medicinske američke institucije s hrvatskim zdravstvenim sustavom: “Kao zdravstveni sustav koji je najnapredniji međunarodni sustav za istraživanje i liječenje raka, i to već punih petnaest godina, vrlo smo uzbuđeni i sretni što smo danas ovdje, kako bismo ostvarili novo partnerstvo. Kao što je spomenuo naš partner, dr. Primorac, imamo dugu povijest isporuke visokokvalitetne zdravstvene njege u svim zajednicama u kojima djelujemo i isto ćemo raditi i za vas ovdje u Hrvatskoj. Naše nove usluge za dijagnosticiranje i liječenje raka, pružaju se u povezanoj mreži od preko sedamdeset dionika u Americi, Italiji i Irskoj. Naš centar međusobno razmjenjuje sve najnovije i najsuvremenije informacije, kao i tehnologije te rezultate istraživanje, što je od veliki koristi za sve pacijente,” – kazala je Davis i izrazila vjerovanje da će te usluge budu dostupne svim građanima RH.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je kako će ova suradnja ponuditi personalizirane usluge liječenja raka na visokokvalitetan i multidisciplinaran način, kao i ponuditi transfer znanja i tehnologija, edukacija hrvatskih stručnjaka i suradnju s najistaknutijim svjetskim znanstvenicima i liječnicima s ciljem stvaranja najsuvremenijeg programa liječenja raka: “Ova Vlada otpočetka svog mandata snažno podupire ovakve suradnje i projekte na dobrobit naših građana. Naš cilj je svakom građaninu omogućiti najbolju moguću primarnu prevenciju, rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka. Suradnja s UPMC-om u implementaciji novo razvijenog koncepta napravit će značajan iskorak u kratkom periodu,” – kazao je Dulibić.

Potpisivanju Memoranduma o suradnji prisustvovao je i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije  koji je naglasio kako je ovo ogroman iskorak u mogućnostima liječenja pacijenata od raka. Velika je čast i odgovornost, kako kaže Župan, što je američki Medicinski centar upravo njih prepoznao kao partnere jer to znači da Opća bolnica Zabok može odgovoriti američkim zahtjevima koji su na najvišoj mogućoj svjetskoj razini: “Takva institucija koja je najbolja u svijetu za takvu vrstu liječenja vam daje takvo povjerenje, onda vi nemate drugo nego dati apsolutno sve moguće da budete odan i pravi partner. Mogućnost da naši liječnici sudjeluju u razvoju najnovijih tehnologija, da omogućimo našim pacijentima da se liječe s najvišim mogućim znanstvenim dostignućima je od neprocjenjive vrijednosti, istaknuo je Kolar.

“Bez obzira na to što smo mi mala bolnica, kroz tri godine smo uspjeli uvjeriti našeg američkog partnera, a bilo je na desetke sastanaka, da smo mi ti koji možemo odgovoriti tom zahtjevu. Oni imaju taj internacionalni dio, svoje ispostave u Irskoj, Italiji, Kini, Kazahstanu i ovo je za hrvatsko zdravstvo veliki dan, a to što mi sudjelujemo u tome aktivno, samo možete zamisliti te omjere, koliko to znači – zaključio je Kolar.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da ovo potpisivanje znači korak prema budućoj suradnji i budućem onkološkom centru u Zaboku: “Ono što je sigurno nevjerojatno je da kolege iz Amerike iz tako velike tvrtke, jedne od najvećih medicinskih kompanija na svijetu dolaze u mali Zabok. Mislim da nije to realno, no ono što danas čujemo i vidimo kroz našu suradnju i potpisivanjem ovog memoranduma znači da bi u budućnosti mogli imati jedan vrhunski onkološki centar,  pod američkim algoritmima i s američkim liječnicima za sve naše pacijente,”– naglasio je Vančina te dodao: “To je nešto prelijepo što se događa i što ovime donosimo suvremenu medicinu u jednu malu bolnicu koja je možda mala površinski, a velika sa srcem i sa ljudima. Ovo je mali korak za Ameriku, veliki za Zabok,” – zaključio je Vančina.

sleljak/zip.com.hr 07.11.2022.

Continue Reading

Aktualno