Connect with us

Konferencije ZiP

ODRŽANA 1. KONFERENCIJA ŽENE I PODUZETNIŠTVO U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

U sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije u ponedjeljak, 12. rujna 2022. u Županijskoj palači u Varaždinu okupilo se oko 80-ak žena, koje su na konferenciji „Žene i poduzetništvo“ nizom tematskih panela iznijele svoja iskustva o uspjehu u poslovnom svijetu.

Organizatori Konferencije su Varaždinska županija i tvrtka LALS MEDIA , a incijatorica Marijana Sopek, direktorica tvrtke i vlasnica portala Sjever.hr  zahvalila je svima na velikom odazivu i uvodno naglasila kako je ova konferencija osmišljena s ciljem osnaživanja i povezivanja žena poduzetnica te pomaganjem starijih i iskusnijih poduzetnica onim mlađima koje tek planiraju zakoračiti u taj svijet.

“Prije 4 godine sudjelovala sam na konferenciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, a želja mi je bila da se ona proširi i na druge županije. Prije nekoliko godina župani i gradonačelnici hvalili se kako su im sve pročelnice žene. Želim da jednog dana žena dođe do govornice i pohvali se da ima sve pročelnike muškarce – kazala je Sopek uvjerena da će do toga trenutka jednom doći.

“Iako još uvijek živimo u dominantno muškom svijetu poduzetništva, sve je više žena koje se bave ozbiljnim poslovima. Dokaz tome je koliko se žena odazvalo. Žene su velike radilice. Potrebno je samo malo hrabrosti da stanu na onu najvišu stepenicu” – dodala je Sopek ističući kako je broj od 75 sudionica uistinu impresivan za prvo izdanje konferencije te kako se nada još većem odazivu u godinama koje slijede.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak  bio je oduševljen velikim odazivom žena, naglasio je kako je svaka treća žena u županiji vlasnica ili trgovačkog društva, ili obrta, ili OPG-a na što su posebno ponosni, a i najavio da će dogodine biti nužno organizirati puno veći prostor ili konferenciju podijeliti na nekoliko dana: “Ova dvorana nikad nije bila ovoliko čarobna, puna snova, odnosno ostvarenih snova jer da niste realizirale svoje snove danas ne biste bile tu. Ono na što sam u svom životu najponosniji su moje dvije kćeri koje učim da jednog dana budu kao vi. Vi ste ogledni primjer uspješnih žena i na tome vam treba čestitati. U našoj županiji je pola pročelnica, ali to nas ne sprječava da budemo još bolji. Bez vas ne možemo – poručio je župan i domaćin konferencije uz zahvalu Marijani Sopek na inicijativi.

Konferenciju je s radošću podržao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te istaknuo kako biti poduzetnik u današnjem društvu nije lak zadatak i uvijek nosi određen rizik, a ženama je to još teže u ovom, još uvijek izrazito patrijahalnom društvu: “Kod mene doma postoji kompletna podjela kućanskih poslova kako ne bi sve bilo na supruzi kada se vrati s posla. Većina ljudi na upravljačkim pozicijama su muškarci, a ne žene. Grad Varaždin ima 4 pročelnice od 5 upravnih odjela. Većina na direktorskim pozicijama u gradskim tvrtkama su žene. Vjerujem da će konferencija koja okuplja impozantan broj sudionica iznjedriti zaključke koje je Grad spreman prihvatiti u svoj budući proračun kako bi olakšao ženama – rekao je Bosilj i najavio posebnu liniju subvencioniranja za žene poduzetnice u idućoj godini.

Božica Šantek obratila se sudionicima Konferencije u ime HGK Županijske komore Varaždin: “Nemam puno prilika nastupiti ispred ovako jake ženske sile, uglavnom su to muški pripadnici. Vjerujem da ćemo i ubuduće imati ovakve vrste skupova i da će nam to biti primjer da se žene same, sa ili bez podrške organiziraju kako bismo čule jedne od drugih kakva su to iskustva, razmišljanja i prilike za poslovne suradnje i partnerstva – rekla je Šantek te dodala kako su ovakve konferencije potrebne kako bi sigurno išle prema cilju, a to je udio žena na vodećim pozicijama barem 50%.

Igor Šoković, v.d. predsjednika OK VŽŽ naglašava kako obrtništvo nije samo specifičan način poduzetništva: “Svaka obrtnica je poduzetna. Najčešće radi sama ili u jednom manjem timu, vodi cijelo poslovanje. Žene u poduzetništvu su izjednačene, ali svaka žena nosi veći teret nego muškarac. Jesmo li mi kao muško društvo to dovoljno osvijestili i jesmo li vam dovoljna podrška? – upitao je Šoković i dodao kako žene poduzetnice treba osnaživati.

Suorganizatori konferencije su Obrtnička komora Varaždinske županije i HGK Županijska komora Varaždin, partneri Međimursko veleučilište Čakovec i Fakultet organizacije i informatike.

Sponzori su: HAMAG BICRO, Hrvatska poštanska banka, Grafičar d.d., Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Mali Bukovec, Općina Veliki Bukovec i Općina Trnovec Bartolovečki, a medijski partneri: Vžaktualno.hr, Sjever.hr, Zip.com.hr, Radio Megaton i Radio Novi Marof.

sleljak/zip.com.hr 12.09.2022.

Continue Reading

Aktualno