Connect with us

Institucije

Obrtnička komora KZŽ obilježila svoj dan svečanim otvaranjem novih prostora u Krapini – FOTO

Dan Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u petak, 04. studenog proslavljen je svečanim otvorenjem novih prostora u čije je uređenje uloženo oko 250 tisuća eura, a  dodijeljene su zahvalnice i plakete svim zaslužnima.

Najveća liberalizacija otvaranja obrtničkih radnji dogodila se nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Tada hrvatski obrtnici dobivaju mogućnost osnivanja vlastite Komore, što je i učinjeno na Obnoviteljskoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore 2. srpnja 1994. godine pod visokim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Osnivaju se i Područne komore, a postojeća Udruženja obrtnika na području Krapinsko-zagorske županije na Osnivačkoj skupštini 4. studenog 1994.  godine  osnivaju  Obrtničku komoru Krapinsko – zagorske županije. 

Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije rekao je da mu je čast otvoriti novo uređene prostore i kako sad Komora može reći da je konačno doma: “Od 1994. godine Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije djelovala je u prostoru Udruženja obrtnika Krapina u samom centru Krapine,” – podsjetio je Kučiš te napomenuo kako je predugovor za ove prostore potpisan prije 10 godina i zahvalio svim partnerima koji su pomogli da se ovaj prostor uredi. Ovo je također bila prilika istaknuti kako Krapinsko-zagorska županija u proteklih godinu dana bilježi porast broja obrtnika, kojih je 104 više nego prošle godine, ali svi se suočavaju sa sličnim problemima u poslovanja “Svi imamo problema s radnom snagom, no nadamo se da će se to riješiti u suradnji s našim srednjim školama. Puno se ulaže, Obrtnička komora obilazi osnovne škole kako bi učenicima objasnila što s obrtničkim školama mogu dalje. U budućnosti moramo pojačati rad svih cehova. To nam je osnovica obrtništva i inzistirat ću da se oni jačaju, a jedan od ciljeva je i što jača suradnja s lokalnim samoupravama – zaključio je Kučiš.

Gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je da obrtništvo u Krapini ima jako dugu tradiciju, kontinuirano se razvija i djeluje još od srednjeg vijeka: “Moram čestitati svim obrtnicima koji rade i privređuju jer na taj način, ne samo da zapošljavaju ljude, nego i pune gradski i županijski proračun kako bismo mi mogli ulagati u neke druge stvari. Drago mi je što imaju ovaj prekrasan novi prostor koji je Obrtnička komora uistinu zaslužila. Stari prostor na Trgu Ljudevita Gaja vrlo je prepoznatljiv po svom natpisu iznad ulaza, no kako se tempo života ubrzava, kako sve raste, i taj je prostor postao skučen, no sigurno će ostati zapisano u povijesti da je tamo bila kolijevka obrtništva, ne samo u Krapini, nego i na čitavom ovom prostoru – rekao je Gregurović.

Damir Židanić, podpredsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je da obrtnici uvijek prvo pokucaju na vrata svoje Obrtničke komore: “Hrvatska obrtnička komora kao krovna organizacija, te udruženja i komore mjesta su gdje obrtnik dobiva sve informacije i usluge koje mu pruža sustav. Svoje aktivnosti uvijek usmjeravamo na davanje podrške i na iznalaženje rješenja za sve probleme koje obrtnici imaju,” – rekao je Židanić i poželio svima puno uspjeha u daljnjem radu.

U ime svih kojima su uručene zahvalnice obratio se Davor Pleško, koji je obnašao dužnost predsjednika OKKZŽ 10 godina, te istaknuo kako je iz velikog broja zahvalnica vidljivo da je Obrtnička komora u uređenju novih prostora imala velik broj partnera, zahvalio je još jednom svima onima koji su sudjelovali u ovoj izgradnji ovog prostora osobnim radom, donacijama, novcima i svemu što je trebalo: “Hvala još jednom Komori i predsjedniku na zahvalnicama i nadam se da kad nas bute trebali, da nas bute zvali i da ćete nas iskoristiti. Hvala svima,” – zaključio je Pleško.

Župan Željko Kolar naglasio je kako su obrtnici ti koji ulažu u ljude i nove tehnologije, ali i njeguju stare tradicijske obrte koji održavaju zagorsku kulturu koja je za našu županiju od nemjerljivog značaja: “Nastupe naših obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima financira Županija, a i u samo uređenje njihovih novih prostora izdvojili smo značajna sredstva. Mi to shvaćamo kao vraćanje “težaka” jer su obrtnici i nama omogućili da kroz prihod od poreza na dohodak realiziramo projekte od kojih ćemo svi zajedno imati koristi,” kazao je Kolar.

Pohvalio je i odličnu suradnju koju ima sa županijskom Obrtničkom komorom koja sudjeluje u kreiranju njihovih politika. Budući da obrtnici muku muče s pronalaskom radne snage, Krapinsko-zagorska županija intenzivno radi na usklađivanju potreba tržišta rada s obrazovanjem. Ove je godine tako upisan rekordan broj učenika u srednjoškolska deficitarna zanimanja – njih čak 155 što je, kaže Kolar, snažan doprinos osiguravanju radne snage zagorskim obrtnicima. Župan je također podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija 2013. godine prema prosječnoj plaći bila na 18. mjestu u Hrvatskoj, a danas je među prvih pet, broj nezaposlenih je u devet godina s preko osam i pol tisuća pao na ispod dvije tisuće: “To je prije svega zahvaljujući gospodarstvu, velikim tvrtkama, ali i obrtnicima koji su čitavo vrijeme, i u onim najvećim krizama opstali, ali i na novo zapošljavali – zaključio je Kolar i poručio svim obrtnicima da nađu snage i održe se u ova teška vremena.

Zahvalnica za doprinos u razvoju i promociji tradicijskih i umjetničkih obrta dodijeljena Vlasti Hubicki,  a Srednjoj školi Krapina pripala je zahvalnica za izniman doprinos poticanju i unapređenju rada Obrtničke komore.

Zahvalnice za doprinos uređenju novih prostora uručene su Mirku Blažičeviću, Tomici Jurinjeku, Davoru Plešku, Darku Vargi, Vladimiru Vidoviću, Mladenu Šereku, Milanu Frljužecu, Krapinsko-zagorskoj županiji, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Privrednoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci te udruženjima obrtnika koji su svojim donacijama potpomogli.

sleljak/zip.com.hr 05.11.2022.

Continue Reading

Aktualno