Connect with us

Institucije

Novi ravnatelj Specijalne bolnice Krapinske Toplice od danas Danijel Javorić Barić – župan Kolar ponovno naglasio da u KZŽ nema stranačkog kadroviranja

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Danijel Javorić Barić, a koji je preuzeo dužnost od dosadašnje ravnateljice Željke Žnidarić, održana je danas (ponedjeljak), 16. siječnja u Krapinskim Toplicama.

Na samom početku krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zahvalio se dosadašnjoj ravnateljici Željki Žnidarić i u svoje ime i u ime osnivača Specijalne bolnice na dva vrlo uspješna mandata na čelu ove institucije: “Ovdje imamo primjer da imamo povjerenja u mlade ljude, i da mladim školovanim, ambicioznim, odgovornim ljudima dajemo mogućnost da pokažu što znaju i dajemo im mogućnost da upravljaju velikim sustavima. Prije osam godina dali smo tada 31-godišnjoj Željki odgovornost da vodi Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i mogu reći da je ona to sa svojim radom opravdala. Pogotovo u drugom mandatu kada je bilo izuzetno teških trenutka kako za nju ravnateljicu tako i za nas osnivače. Korona je možda najviše štete napravila Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice jer mjesec i pol institucija nije mogla raditi svoj posao, a Vlada to nikada nije nadoknadila,” – rekao je župan te ponovno zahvalio Žnidarić što je do zadnjeg dana radila punim kapacitetom na mjestu ravnateljice.

Također je najavio da je danas novi ravnatelj potpisao njezino imenovanje za voditeljicu
odjela za javnu nabavu, planiranje i EU fondove, na kojem, vjeruje župan, i dalje će davati svoj maksimalni doprinos da se svi započeti projekti završe, a i da se započnu i neki novi. Za novog ravnatelja Danijela Javorića Barića, župan Kolar naglasio je da on također ima njegovu punu podršku i povjerenje koji na mjesto ravnatelja također dolazi kao jako mlad kadar sa skoro 29 godina.

“Uvjeren sam da će Danijel isto kvalitetno i dobro odraditi svoj mandat. Ono što bih htio posebno naglasiti, to je da nije bez razloga Danijel izabran jednoglasno, a da su glasali i predstavnici Stručnog te Radničkog vijeća, ali i predstavnik Vlade Republike Hrvatske. Danijel je bio predsjednik Upravnog vijeća same bolnice oko godinu i pol dana te je u tom periodu vrlo dobro upoznao poslovanje same bolnice. Ujedno je bio upoznat i sa svim projektima koje planira Županija kao osnivač,”– naglasio je Kolar te poželio novom ravnatelju puno uspjeha u radu na dobrobit svih pacijenata i djelatnika Specijalne bolnice.

Ovom prigodom župan je uručio i Željki Žnidarić mali poklon u ime Krapinsko-zagorske županije te poželio da i nadalje bude tako dobra suradnja kao i do sad. Kako smo već spomenuli bivša ravnateljica Žnidarić svoj profesionalni put nastavlja u istoj ustanovi na mjestu voditeljice Odjela za javnu nabavu, planiranje i EU fondove.

Željka Žnidarić se nadovezala da je rad na mjestu ravnateljice ove ustanove unatrag 8 godina bilo jedno jako uzbudljivo putovanje i jedno nezaboravno i neprocjenjivo i radno i životno iskustvo, te istaknula dvije najvažnije karike za funkcioniranje svake zdravstvene ustanove, a to su zaposlenici i pacijenti: “Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge našim pacijentima. Ulagali smo prvenstveno u medicinsku opremu i uvodili kontinuirano nove postupke, metode, tehnologije i koliko smo bili u mogućnosti ulagali smo u terapijske i smještajne prostore. Ukupno je u investicijsko održavanje i nabavu opreme uloženo preko 45 milijuna kuna što županijskih, što vlastitih bolničkih,” – rekla je Žnidarić te napomenula da je zaista velik izazov danas osigurati dovoljan broj stručnog i medicinskog osoblja.

“Tu smo imali veliki problem jer nam je u sljedećih nekoliko godina znatan dio liječnika odlazio u mirovinu, a dio je ih je već otišao. Zbog toga smo od 2015. godine kontinuirano upućivali mlade liječnike na specijalističko usavršavanje i danas imamo 20-ak specijalizanata i to je neki zalog za budućnost. Za troškove plaća tih liječnika uloženo je preko 23 milijuna kuna – završila je Žnidarić te poručila da se veseli što su potpisani Ugovori i da se ubrzano kreće u realizaciju projekta uređenja bolničkih prostora u vrijednosti 7,7 milijuna eura.

Novi ravnatelj Danijel Javorić Barić također je zahvalio sada već bivšoj ravnateljici Željki Žnidarić na predanom radu proteklih osam godina: “Znam koliko truda, životne energije i posvećenosti je potrebno za ovaj posao, a gđa Žnidarić je davala onoliko koliko je trebalo, a često i puno više. Vjerujem da sam u mandatu kada sam upravljao Upravnim vijećem pokazao ono što je za ovaj posao potrebno, a to je posvećenost poslu, radnim zadacima, poznavanje sustava i na kraju krajeva, spremnost hvatanja u koštac sa svim onim izazovima pred kojima se čovjek na tako odgovornoj poziciji može naći – kazao je Javorić-Barić i odmah najavio prve aktivnosti.

“Na prvom mjestu treba istaknuti napore radi financijske stabilizacije. Stanje je izazovno, ali ne besperspektivno. Priča hrvatskog zdravstva je priča koju jednim dijelom prati i našu bolnicu. No, vjerujem da imamo određenih novih ideja koje bi svojom realizacijom mogle potaknuti stabilizaciju prije svega mjesečnih prihoda, a onda tim pozitivnim tempom utjecati na rješavanje dospjelih i ne dospjelih obveza. Pred nama je realizacija velikog projekta koji će udariti novu vizuru bolnice i koji će apsolutno doprinijeti stabilizaciji troškova s razine potrošnje za energente, ali i samom dojmu – rekao je ravnatelj koji je najavio da slijedi ubrzo i predstavljanje njegovog novog najužeg tima.

Novog ravnatelja čeka zaista izazovno razdoblje i rad pod povećalom javnosti jer se na konferenciji za novinare potegnulo pitanje stranačkog kadroviranja, kako se polemizira u zadnje vrijeme u javnom prostoru. Tako Javorić Barić ima stranačku iskaznicu SDP-a što je u ovom slučaju izazvalo polemiku, ali župan Kolar opovrgava navode vezano za stranačko kadroviranje.

“Ovdje se nema šta za kriti. Ja sam inače poznat u ovih 10 godina što sam župan, da isključivo kadroviram stranački. Od 10 pročelnika samo jedna pročelnica ima stranačku iskaznicu i to smo je molili 3,5 godine da iz ministarstva dođe raditi kod nas, jer je donijela znanje i iskustvo koje nitko drugi u timu nije imao. Kao što znate, od 7 ravnateljica i ravnatelja zdravstvenih ustanova jedino je Nada Dogan stranački opredijeljena. Prema tome, mislim da te brojke same po sebi govore. Znate da ravnatelji ZARA-e, REGEA-e, Poduzetničkog centra, Ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, naših Zavoda za prostorno uređenje, nitko nije stranački opredijeljen, odnosno nitko nije član stranke,” – pojasnio je župan. Ponovno je naglasio da Danijel Javorić Barić ima njegovu punu podršku kao što je imala i Željka Žnidarić prije osam godina.

“Ono što je najbitnije od svega nikada nitko od tih ljudi koji su na rukovodećim mjestima u našim ustanovama nije ni dobio ponudu da uđe u stranku. To se ne radi. E sad, da li to što je Danijel Javorić Barić član SDP-a uz sve vrline koje posjeduje, trebao biti eliminacijski faktor da mu ne damo mogućnost da radi i pokaže što zna? Ja osobno smatram da ne. Da barem 50 posto institucija koje sam nabrojao, a neću reći 100 posto kao što je primjer kod nekih drugih, a imaju stranačku iskaznicu, pa da me netko proziva, ok, to bi mogao razumjeti, ali ovo je… ajde, smiješno – zaključio je Kolar.

Javorić-Barić je dodao da se ne srami niti svojih godina, niti stranačke pripadnosti, a niti rezultata koje je sa svojih 28 godina ostvario: “Vjerujem da u životu postoji mnogo drugih stvari koje čovjeka mogu odrediti i definirati, a ja zasigurno neću dopustiti da me ovi medijski napisi ometu u mom profesionalnom životu. Osjećam se uzbuđeno, veselim se poslu i izazovima i moj fokus od danas nadalje je u poslu i odgovornosti koja se očekuje od mene,” – naglasio je Javorić Barić te dodao da cijeni medijski interes jer to dokazuje da je svima stalo da sustav dobro funkcionira.

sleljak/sale 16.01.2023.

Continue Reading

Aktualno