Connect with us

Aktivizam

 “Makovi iza rešetaka” – podignimo svijest svima da je nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje neprihvatljivo u našem društvu

Izložbom „Makovi iza rešetaka“, koja će se održati 21. rujna 2023. godine u Zelenoj dvorani Zabok, s početkom u 13:30 želi se ukazati na prisutnost nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Također, želi se poslati jasna poruku da je izlazak iz nasilja moguć, da je oporavak od traume nasilja moguć. Upravo to dokazuje i izložba likovnih radova jedne od korisnica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko zagorske županije.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije više tema o kojoj se šuti, ali je tema o kojoj se treba više, češće i glasnije pričati. Potrebno je svakodnevno podizati svijest, učiti i pričati o problematici rodno uvjetovanog nasilja, počevši od preventivnih programa za djecu i mlade do tretmanskog rada sa žrtvama nasilja i specijaliziranih edukacija za stručnjakinje/e koje/i svakodnevno rade sa ženama žrtvama nasilja.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo na 22. rujna 1999. godine u spomen na dan kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene su tri žene i ranjena je jedna žena. Živote su izgubile sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, stranka u postupku. Teško je ranjena Stanka Cvetković, zapisničarka. Počinitelj je bio bivši policajac Mato Oraškić, tuženik u postupku. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

SOS telefon i savjetovalište u Krapinsko-zagorskoj županiji

SOS telefon i savjetovalište u KZŽ – 10. obljetnica rada 2022.

U Krapinsko- zagorskoj županiji djeluje SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja od 2012. godine. Kroz SOS telefon i savjetovalište utječe se na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja, osigurava direktna psihosocijalna, psihološka i pravna pomoć te senzibilizira javnost za pitanja rodno uvjetovanog nasilja.

Savjetovalište, na adresi Trg Svete Jelene 6, Zabok, kao i telefonske linije 049 639 281, 091 639 2810 i 091 604 2362 otvorene su svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati. Za dolazak u savjetovalište potrebno se prethodno najaviti telefonskim putem.

-Iznimno je važan rad svih nas na osvještavanju i borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, njegovoj prisutnosti u svim slojevima društva te promoviranju nulte stope tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji! – poručuju iz SOS-a KZŽ.

zip.com.hr 13.09.2023.

Continue Reading

Aktualno