Connect with us

Najave i događanja

JUBILARNI 30. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR U RUJNU

Potpisan Sporazum o suradnji na organizaciji jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati od 8. do 10. rujna 2022., u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini. Zagorje ima lijepu prirodu, turizam, ali i industriju koja je osnova i najviše prihoda dolazi upravo iz industrije.

U utorak, 19. srpnja 2022. u Krapini, u prostorima Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije potpisan je Sporazum o suradnji na organizaciji 30. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati ove godine od 8. do 10. rujna, u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Sporazum su u ime nositelja organizacije potpisali Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Dragutin Gradečak, direktor Radija Kaj.  

Arhiva – ZGZ

Ovogodišnji, jubilarni Zagorski gospodarski zbor održat će se u Krapini u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda gdje će biti postavljeno 30-ak kućica, dok će kod Osnovne škole Ljudevit Gaj biti postavljen šator za izlagače koji ne mogu izlagati na otvorenom. Na Zboru će se predstavit stotinjak izlagača kako bi se što bolje promovirala turistička ponuda Zagorja, odnosno cijela sjeverozapadna regija.

Arhiva – ZGZ

Na ovogodišnjem Zagorskom gospodarskom zboru će, osim izlagača iz Krapinsko-zagorske županije, sudjelovati gospodarstvenici iz Koprivničko – križevačke i Međimurske županije,  koja je ove godine i županija partner Zbora.

Drago Gradečak, direktor Radija Kaj istaknuo je da je riječ o jubilarnom 30. Zagorskom gospodarskom zboru.: “Stoga ćemo ga pokušati napraviti u još većem obimu, nego što je to bilo prošle i one prethodne godine.  Kod OŠ ”Ljudevita Gaja” u Krapini, postavit ćemo ponovno šator, gdje ćemo omogućiti izlaganje i onim izlagačima, koji ne spadaju u kućice po šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda, ili ne mogu izlagati na otvorenom. Uz 30-tak kućica i šator od 800 m2, mislimo da ćemo uz dodatne sadržaje koji su i inače na igralištu moći zadovoljiti sve potrebe.”

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina istaknuo je u svom izlaganju: “Predstojeći Gospodarski zbor treba malo bolje obilježiti, budući da je jubilarni. Svake godine, osim dviju pandemijskih, Zbor je bio sve bolji, a u ovoj godini industrija Hrvatskog zagorja ima još više za pokazati nego dosad i njezini su gotovo svi rezultati za 2021. godinu iznad očekivanja. Bilo bi šteta da reprezentativni predstavnici gospodarstva ne budu ovdje i ne pokažu ono što znaju i imaju. Zagorje nije samo turizam, samo bregi i kleti, nego je tu i industrija koja je osnova Hrvatskog zagorja i najviše prihoda dolazi upravo iz industrije.”

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije nadovezao se kako ova prepoznatljiva manifestacija pruža mogućnost svim zagorskim gospodarstvenicima, OPG-ovima, obrtnicima i poduzetnicima da se predstave: “Na Sajmu će izlagačima biti omogućeno da predstave svoje najbolje proizvode, bit će predstavljeni i tradicijski umjetnički obrti, ceh frizera će i ove godine davati besplatne usluge posjetiteljima, a kao i ranijih godina, naše ćemo obrtništvo promovirati i kroz kataloge namijenjene posjetiteljima”.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine istaknuo je kako će otvorenje Tjedna kajkavske kulture biti u nedjelju 4. rujna 2022.: “Nakon otvorenja Tjedna kajkavske kulture, u četvrtak nam slijedi Zagorski gospodarski zbor koji je postao neizostavan dio Tjedna kajkavske kulture i već je cijeli tjedan nezamisliv bez tog Zbora. Riječ je o događaju koji se iz godine u godinu širi i dobiva neke nove sadržaje te se prilagođava vremenu u kojem živimo. Vjerujem da će i ovogodišnji Zbor ponuditi puno novih sadržaja i da će prikazati pozitivnu sliku zagorskog gospodarstva. Pozivam sve posjetitelje da dođu u Krapinu i posjete sadržaje koji će biti pripremljeni u Tjednu kajkavske kulture, ali i na Zagorskom gospodarskom zboru gdje će svatko moći pronaći nešto zanimljivo za sebe. S obzirom da se radi o okruglom, 30. ZGZ-u, imat ćemo i jednu novinu koju priprema Županijska gospodarska komora u suradnji s Turističkom zajednicom, a gdje će velike zagorske tvrtke postaviti instalacije diljem grada. Bit će to jedan novi i interesantan sadržaj – istaknuo je gradonačelnik Gregurović.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije naglasio je kako imaju obvezu ovogodišnji Zbor organizirati na najvišoj razini, jer su prihodi u gospodarstvu rasli s 13,7 milijardi kuna na 15,3 milijarde kuna, dok je ukupni prihod rastao 16 posto, što je nevjerojatan rezultat: “Mi smo industrijski jaka regija, izvozno orijentirana, a pokrivenost izvoza uvozom je oko 180 posto. Ono što je sigurno je da ćemo napraviti maksimum da Zbor bude zanimljiv, da bude promocija zagorskog gospodarstva jer imamo sjajne tvrtke i obrtnike, imamo nagrađivane i na razini Hrvatske i to jednostavno želimo pokazati – rekao je župan Kolar.

Arhiva – ZGZ

Za ovogodišnji ZGZ zatraženo je i visoko pokroviteljstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i to je odlukom Vlade djelomično preuzelo Ministarstvo gospodarstva, djelomično Ministarstvo poljoprivrede, što dokazuje da je i Vlada prepoznala značaj i 30. obljetnicu Gospodarskog zbora u Krapini.

Arhiva – ZGZ

sleljak/zip.com.hr 19.07.2022.

Continue Reading

Aktualno