Connect with us

Institucije

Izložba „Religije kamenog doba“ zaokružile jednu lijepu priču u Muzeju krapinskih neandertalaca –poručio ravnatelj Sabol

Danas je u podne u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena gostujuća izložba „𝐑𝐄𝐋𝐈𝐆𝐈𝐉𝐄 𝐊𝐀𝐌𝐄𝐍𝐎𝐆 𝐃𝐎𝐁𝐀“ Arheološkog muzeja Zadar.

Okupljene je na početku srdačno pozdravio viši kustos te voditelj muzeja, Eduard Vasiljević, koji je predstavio rad Muzeja krapinskih neandertalaca te zadarske autore izložbe.

Muzej krapinskih neandertalaca ima izraženu međumuzejsku suradnju, a one se prije sveg odnosi prije svega kroz dvije mreže muzejskih institucija. Naime, kroz mrežu ISAG Europe i kroz mrežu koja okuplja lokalitete koji nose oznaku europske baštine. Pored toga muzej surađuje s drugim institucijama diljem Republike Hrvatske i to doista od Vukovara do Dubrovnika, a ova izložba ide upravo u prilog te teze – rekao je Eduard Vasiljević.

Autorica Natalija Čondić obradila je temu mlađeg kamenog doba te je prigodno pripremila arheološku građu. Istaknula je kako je ovo sedmo gostovanje ovo izložbe, ali ono nosi neku dozu posebnosti.

– Ovo je jako zanimljivo gostovanje jer se djelomično naša tema poklapa s temom koju obrađuje Muzej krapinskih neandertalaca. Tako smo spojili vrlo značajne i važne teme, koje vrlo rijetko bivaju obrađene u obliku izložbe – naglasila je Čondić.

Istaknula je kako je ovo doba obuhvaća razdoblje od 3 milijuna godina te broj arheološke građe s brojnih nalazišta doista ne manjka.

– Količina građe relevantne za ovu temu doista je ogromna, a potječe s brojnih nalazišta. Ovom prilikom bit će predstavljen repertoar ključnih, onih najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog Istoka, ali s posebnom pažnjom usmjerenom na domaći hrvatski prostor – rekla je Čondić.

Okupljenima se je predstavio i zaželio dobrodošlicu, autor Ivor Karavanić. Istaknuo je veliku čast što može održati ovako malu izložbu u velikom, edukativnom muzeju te je naglasio aspekte zbog kojih danas postoji izložba.

– Arheologija nastoji biti egzaktna znanost i vrlo je teško o prvim promišljanjima religije i duhovnosti, odnosno religioznosti govoriti na temelju materijalnih izvora. Danas uistinu postoji sustav promišljanja metodološke arheologije kako se to može, to je jedan aspekt – rekao je Karavanić.

Isto tako se je Karavanić nadovezao te je istaknuo drugi aspekt zbog kojeg uopće postoji današnja izložba.

– Drugi aspekt je pokazati vidne razlike između starijeg i mlađeg kamenog doba, između vremena lovaca skupljača, vremena krapinskog pračovjeka i kasnije, kada je čovjek sastavni dio prirode i kad je ravnopravan sa životinjama i kad je nomad. To uvelike utječe na njihov svjetonazor i razliku kad on počinje živjeti u stalnim naseljima, kad postaje gospodar životinja, kompletan svjetonazor se mijenja pa tako i religioznost i religija – poručio je Karavanić.

– Spojili smo jedan globalni i regionalni karakter u smislu izložbe te mislim da to ne narušava koncept izložbe, nego služi da dobijete spoznaju o dvama različitim konceptima života, i religiji koja je bila sastavni dio života- pojasnio je Karavanić.

U vitrinama je izložena arheološka građa koju vežemo uz religijski život  i ritualna ponašanja zajednica kamenoga doba te vrijedni kameni nalazi dalmatinskog neolitika iz zbirki Arheološkog muzeja u Zadru. Kronološki predstavljene teme, koje obrađuju pojavu simbolike i religioznih poimanja izraženim putem antropomorfne i zoomorfne paleolitičke i neolitičke plastike, paleolitičkog vjerskog slikarstva i razrađenih ukopnih praksi obaju razdoblja.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatsko zagorje naglasio da je to već druga izložba Arheološkog muzeja Zadar u Krapini u zadnjih nekoliko mjeseci, a sama tema „Religije kamenog doba“ povezana je sa stalnim postavom Muzeja krapinskih neandertalaca, tako da se ovime zaokružuje jedna lijepa priča.

– Nastavak je ovo vrlo aktivne izložbene aktivnosti jer se tijekom godine organizira desetak izložbi, što u staroj zgradi, što u novoj, često smo domaćini gostujućih izložbi, a i naše putuju van Krapine – kazao je Sabol te dodao da je to jako važno jer time izložbe žive puno duže.

– Ovom izložbom pokušali smo obuhvatiti cijelu našu proljetnu sezonu kada dolaze brojni školarci, bit će ih zasigurno preko 20.000 i to će biti jedna dodatna ponuda osim stalnog postava muzeja, edukativnih radionica, a i sama ova izložba je edukativnog karakteraistaknuo je Sabol, zahvalio autorima na ovoj prekrasnoj izložbi te ju i službeno otvorio.

lleljak/zip.com.hr 22.04.2023.

Continue Reading

Aktualno