Connect with us

Društvo

HNB održao konfereciju “Godina dana s eurom” – što je donio euro?

Hrvatska narodna banka održala konferenciju krajem siječnja 2024. pod nazivom “Godina dana s eurom” .

– Kada bih u jednoj rečenici trebao sažeti što je euro donio Hrvatskoj, rekao bih da je donio sve one koristi koje smo najavljivali i očekivali; učinio je hrvatsko gospodarstvo snažnijim i otpornijim, što je posebice došlo do izražaja u specifičnim kriznim okolnostima u kojima je uveden. Tim uspješnim projektom Hrvatska je napravila povijesni iskorak koji je označio naše pripadanje skupini najnaprednijih europskih zemalja te su njime uspostavljeni financijski uvjeti koji će nam olakšati nošenje s brojnim izazovima koji su pred nama, i iz gospodarske sfere i šire – rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

– Uspješno pridruživanje Hrvatske europodručju odlična je vijest za Europu. Hrvatsko je gospodarstvo u protekloj, teškoj godini ostvarilo dobre rezultate. Europodručje je snažnije otkad mu se pridružila Hrvatska – istaknuo je Philip R. Lane, član Izvršnog odbora ESB-a.

Skupu se u uvodnom dijelu obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

U sklopu konferencije održao se okrugli stol pod nazivom “Je li euro ispunio očekivanja?” na kojemu su se razmijenila iskustva i razmotrili učinci uvođenja eura na različite segmente društva i gospodarstva. Na okruglom stolu sudjelovali su Andrijana Mušura Gabor, viša predavačica na ZŠEM-u i viša bihevioralna znanstvenica, Dinko Lucić, predsjednik uprave Privredne banke Zagreb, Zoran Uranjek, direktor u HF Groupu te Zoran Mitreski, izvršni direktor u Fortenova grupi i predsjednik uprave Konzuma. Okrugli stol moderirao je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend.

zip.com.hr 06.02.2024.

Continue Reading

Aktualno