Connect with us

Društvo

Filmom “Anka” Kino Krapina obilježit će 100. obljetnicu kinematografije u Krapini

Povodom 100. obljetnice kinematografije u Krapini i 15. obljetnice HAVC-a uz slobodan ulaz prikazuje se hrvatski dječji igrani film “Anka” iz 2017. godine koji je snimljen prema romanu Mate Lovraka Anka Brazilijanka, ovaj petak, 19. svibnja u 19 sati..

Ove, 2023. godine Kino Krapina slavi 100. godišnjicu kinematografije u Krapini. Naime, 1923. godine u Krapini je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova još u doba nijemih filmova. Kino je tijekom stoljeća djelovalo na nekoliko lokacija, pod raznim nazivima, a 1963. pripojeno je Narodnom sveučilištu Krapina, današnjem Pučkom otvorenom učilište Krapina. Godinama je kino bilo omiljeno mjesto okupljanja, pogotovo mladih.

Godine 2005. ugasilo se zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije, a nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina i krajem 2016. godine ponovo otvara publici svoja vrata.

Povodom 100. obljetnice prikazivat će se hrvatski dječji igrani film “Anka” iz 2017. godine. Priča je to o snazi i moći dječje ljubavi, kroz bajku za djecu i odrasle gdje je prikazan lik djevojčice Anke koju iz sirotišta posvaja bogata rođakinja. Film Anka je dijelom sniman u Krapini na lokacijama Starog grada, a premijera uz gostovanje filmske ekipe bila je među prvim prikazanim filmovima u netom otvorenom digitaliziranom Kinu Krapina.

U mjesecu svibnju, u kojem projektom H15 – 15 godina u filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja u Kinu Krapina prikazivat će se film “Svećenikova djeca” u petak 26. svibnja te dokumentarni filmovi “Buffet željezara” i “Zvir” te “Dum spiro spero” i “Porvenir” četvrtkom u 19 sati. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

zip.com.hr 17.05.2023.

Continue Reading

Aktualno