Connect with us

Društvo

„Društvu treba vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću” – poručio je župan Kolar

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je u utorak, 14. ožujka 2023. godine, održana konferencija „Sadašnjost, a ne budućnost“.

Konferenciju „Sadašnjost, a ne budućnost“ organizirala je Koordinacija županijskih savjeta mladih u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade te Hrvatskom zajednicom županija. Na konferenciji su se okupili predstavnici županijskih savjeta mladih, čelnici županija te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na nacionalnoj razini, a sve s ciljem povezivanja i kontinuiranog dijaloga s mladima.

Raspravljalo se o nizu tema, od aktivnog uključivanja mladih u razvoj lokalne i regionalne zajednice, preko kreiranja politika za mlade sve do zapošljavanja i stambenog zbrinjavanje.

„Nismo se okupili zbog formalnosti, nego kako bi konkretno raspravljali o uključivosti i participaciji mladih u političkim i društvenim procesima. Mi mladi smo snaga koja pokreće naše društvo i pridonosi pozitivnim društvenim promjenama  te vjerujem da bi mladi u ovom procesima sada trebali sudjelovati više nego ikada prije“ – kazao je na samom početku glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Marijo Rajič.

„Vaša mladost i energija, vaše obrazovanje i neopterećenost prošlošću – upravo je to ono što treba našem društvu i našoj državi“ – poručio je tijekom središnjeg panela župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te upozorio kako su u društvu još uvijek prisutni stereotipi po pitanju.

„Uvijek se govori da svijet ostaje na mladima i da im treba dati priliku, no kad naše upravno vijeće za ravnatelja specijalne bolnice imenuje sjajnog mladog čovjeka od 28 godina – onda se to želi proglasiti skandalom. To nažalost samo govori koliko u društvu znamo biti licemjerni i koliko se stvari iz riječi jednostavno ne pretvaraju u djela. Možda nas zato i ne bi trebalo čuditi da mladi prečesto imaju osjećaj da ih netko ne sluša, da je sve već unaprijed dogovoreno, da se nemaju kome obratiti i da nema šanse da napreduju temeljem svojeg znanja“ – rekao je župan Kolar te naveo čitav niz aktivnost i projekata Krapinsko-zagorske županije koji se provode za mlade ili u suradnji s mladima.

„Nastojimo promijeniti tu apatiju u koju mladi znaju upasti. Naša županija ima svoj program djelovanja za mlade od 2006. godine, od 2009. imamo centar za mlade i savjet za mlade, a u trenutnom sazivu županijske skupštine imamo i 4 člana mlađa od 30 godina. Imamo participativan proračun za mlade u sklopu kojeg mladi samo ocjenjuju kvalitetu projekata i sami određuju koji će projekti biti odobreni za financiranje. Predstavnici Savjeta mladih pozivaju se na sjednice Županijske skupštine i njegovih radnih tijela, a zajedno sa Borisom Jokićem radimo i sjajan program građanskog odgoja u svim našim srednjim školama. Iz dana u dan pokušavamo animirati mlade, sa novim projektima i novim mogućnostima, kako bi oni reagirali i dali svoj doprinos“ – istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Uz župana Kolara, u panelu su sudjelovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, kao i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijale politike državni tajnik Ivan Vidiš.

U raspravi su sudjelovali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brosko-posavske županije Danijel Marušić te predsjednik Županijskog Savjeta mladih Osječko-baranjske županije i predstavnik Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić, dok je okupljene pozdravio i Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Tomislav Okroša

Na konferenciji je sudjelovala i zamjenica predsjednika Županijskog savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Sandra Plečko.

zip.com.hr 14.03.2023.

Continue Reading

Aktualno