U organizaciji Srednje škole Zabok sa partnerima počeli su “Dani turizma i ugostiteljstva” u Termama Tuhelj. Manifestacija traje 3 dana od 27. do 29. rujna 2022.
Prvi dan manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u utorak, 27. rujna 2022. otvoren je sjajnim radionicama u dvorcu Mihanović u Termama Tuhelj. Kulinarska radionica za mentore kuhare: Trendovi u gastronomiji – (Bio) bundeva kao slow food inspiracija, chef Gottfried Bachler (Austrija), oduševila je profesionalce. Kao i radionica za mentore kuhare na temu moderne gastronomije na kojoj je predstavljen rižoto s kozjim mlijekom i dehidriranom bundevom, s potpisom chefa Željka Nevena Bremeca. Potom je slijedila dobro posjećena vinska radionica za mentore iz gospodarstva – konobare Zvijezde su u čaši! – slavlje pjenušaca, koju je vodila poznata vinarka Katarina Peršurić Bernobić, a dan je zaokružila gastronomska radionica za učenike.
Dan nakon što je održano obilježavanje Svjetskog dana turizma, svečano je otvorena manifestacija ‘Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju‘, u Termama Tuhelj u srijedu, 28. rujna 2022. Tijekom svečanosti otvaranja posebno su predstavljene sve aktivnosti i ciljevi Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čija je izgradnja u tijeku. Nakon samog otvorenje sajma i predstavljanja projekta ReCeZa, održava se i okrugli stol na temu ‘Održivo poslovanje ugostiteljstva’, a na rasporedu je i radionica o uvođenju eura i utjecaju na turizam, kao i predstavljanje OPG-ova.
Ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec, naglasila je kako se radi o prvom sajmu turizma i ugostiteljstva u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok: “Tu je nešto za sadašnjost, naši mentori iz poduzeća, naši poslodavci, naši profesori, ali ima i puno toga za budućnost naših učenika, od natjecanja, radionica i susreta s našim vrhunskim masterchefovima, od kojih su naši učenici dobili mnogo znanja i iskustva koja će primijeniti u svom daljnjem obrazovanju. Također, sudjeluju i naši OPG-ovci iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, a održavaju se i dva važna okrugla stola i za svakog se može naći ponešto. Kao što sam napomenula, ovo je prvi sajam turizma u Zagorju, bit će još tri, a mi se najviše veselimo onom posljednjem, četvrtom, jer vjerujemo da će u prosincu iduće godine on biti održan u novim, uređenim prostorima Regionalnog centra, koji bi do tad trebao biti u potpunosti dovršen,” – istaknula je ponosno ravnateljica Jurec.
Župan Željko Kolar na svečanosti otvaranja još jednom je naglasio važnost projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu:” Mi ćemo ovim projektom poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, što je izrazito bitno za strukovno obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, ali isto tako ćemo napraviti jedan iskorak u smjeru kojeg do sada nismo imali, a to je cjeloživotno obrazovanje. To će biti jedna spona između gospodarstva i obrazovnog sustava, a imat ćemo i jednu novu ponudu, Akademis, kojom ćemo omogućiti učenicima da se kroz praksu i učenje pripreme za tržište rada. Mi smo svi partneri i na ovom sajmu predstavljamo jednu prekrasnu priču koja će nas pratiti sljedećih desetljeća koja su pred nama jer u ovom sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, kad naš Centar počne raditi, više ništa neće biti isto – rekao je Kolar naglasivši da je Srednja škola Zabok, koja ima drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj, svojom kvalitetom i radom dobila čast da bude Regionalni centar kompetencije za čitavu sjevernu Hrvatsku.
Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta istaknula je kako je Hrvatskom zagorju itekako važno da se kroz Regionalni centar kompetentnosti promišlja o budućnosti turizma: “Jučer su bile dvije najvažnije teme, a to je svakako kompetentna radna snaga u turizmu i održivost. Te dvije stvari su neminovno povezane jer ako razmišljamo o održivosti, onda moramo svakako razmišljati i o lokalnom stanovništvu kao i o radnoj snazi koje će u našem turizmu i ugostiteljstvu raditi,” – istaknula je Udovičić.
Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra ovom je prigodom najavila kako posjetitelje i sudionike očekuje malo zabavniji dio programa zadnji dan manifestacije: “Sutra će biti međunarodno natjecanje učenika, dolaze nam i predstavnici učenika i profesora iz drugih zemalja, a očekujemo i natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka i vjerujem da će to biti vrlo zabavno. Natjecanje će se moći pratiti i putem live streama na You Tube kanalu Regionalnog centra Zabok. Također, ovdje svoje proizvode predstavlja i dvadesetak OPG-ovaca, jer naš cilj je i povezati se s OPG-ovima, koji su također važni za naš turizam – rekla je Kolman te dodala da radovi na izgradnji Regionalnog centra teku po planu.
Manifestacija završava u četvrtak, 29. rujna raznim natjecanjima učenika u pripremi jela, uređivanju stola i izradi koktela, te će biti podijeljene i diplome.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.