Connect with us

Institucije

“Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju” pun pogodak za sve dionike – pogledajte fotogaleriju

U organizaciji Srednje škole Zabok sa partnerima počeli su “Dani turizma i ugostiteljstva” u Termama Tuhelj. Manifestacija traje 3 dana od 27. do 29. rujna 2022.

Prvi dan manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u utorak, 27. rujna 2022. otvoren je sjajnim radionicama u dvorcu Mihanović u Termama Tuhelj. Kulinarska radionica za mentore kuhare: Trendovi u gastronomiji – (Bio) bundeva kao slow food inspiracija, chef Gottfried Bachler (Austrija), oduševila je profesionalce. Kao i radionica za mentore kuhare na temu moderne gastronomije na kojoj je predstavljen rižoto s kozjim mlijekom i dehidriranom bundevom, s potpisom chefa Željka Nevena Bremeca. Potom je slijedila dobro posjećena vinska radionica za mentore iz gospodarstva – konobare Zvijezde su u čaši! – slavlje pjenušaca, koju je vodila poznata vinarka Katarina Peršurić Bernobić, a dan je zaokružila gastronomska radionica za učenike.

Dan nakon što je održano obilježavanje Svjetskog dana turizma, svečano je otvorena manifestacija ‘Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju‘, u Termama Tuhelj u srijedu, 28. rujna 2022. Tijekom svečanosti otvaranja posebno su predstavljene sve aktivnosti i ciljevi Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čija je izgradnja u tijeku. Nakon samog otvorenje sajma i predstavljanja projekta ReCeZa, održava se i okrugli stol na temu ‘Održivo poslovanje ugostiteljstva’, a na rasporedu je i radionica o uvođenju eura i utjecaju na turizam, kao i predstavljanje OPG-ova.

Ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec, naglasila je kako se radi o prvom sajmu turizma i ugostiteljstva u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok: “Tu je nešto za sadašnjost, naši mentori iz poduzeća, naši poslodavci, naši profesori, ali ima i puno toga za budućnost naših učenika, od natjecanja, radionica i susreta s našim vrhunskim masterchefovima, od kojih su naši učenici dobili mnogo znanja i iskustva koja će primijeniti u svom daljnjem obrazovanju. Također, sudjeluju i naši OPG-ovci iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, a održavaju se i dva važna okrugla stola i za svakog se može naći ponešto. Kao što sam napomenula, ovo je prvi sajam turizma u Zagorju, bit će još tri, a mi se najviše veselimo onom posljednjem, četvrtom, jer vjerujemo da će u prosincu iduće godine on biti održan u novim, uređenim prostorima Regionalnog centra, koji bi do tad trebao biti u potpunosti dovršen,” – istaknula je ponosno ravnateljica Jurec.

Župan Željko Kolar na svečanosti otvaranja još jednom je naglasio važnost projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu:” Mi ćemo ovim projektom poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, što je izrazito bitno za strukovno obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, ali isto tako ćemo napraviti jedan iskorak u smjeru kojeg do sada nismo imali, a to je cjeloživotno obrazovanje. To će biti jedna spona između gospodarstva i obrazovnog sustava, a imat ćemo i jednu novu ponudu, Akademis, kojom ćemo omogućiti učenicima da se kroz praksu i učenje pripreme za tržište rada. Mi smo svi partneri i na ovom sajmu predstavljamo jednu prekrasnu priču koja će nas pratiti sljedećih desetljeća koja su pred nama jer u ovom sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, kad naš Centar počne raditi, više ništa neće biti isto – rekao je Kolar naglasivši da je Srednja škola Zabok, koja ima drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj, svojom kvalitetom i radom dobila čast da bude Regionalni centar kompetencije za čitavu sjevernu Hrvatsku.

Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta istaknula je kako je Hrvatskom zagorju itekako važno da se kroz Regionalni centar kompetentnosti promišlja o budućnosti turizma: “Jučer su bile dvije najvažnije teme, a to je svakako kompetentna radna snaga u turizmu i održivost. Te dvije stvari su neminovno povezane jer ako razmišljamo o održivosti, onda moramo svakako razmišljati i o lokalnom stanovništvu kao i o radnoj snazi koje će u našem turizmu i ugostiteljstvu raditi,” – istaknula je Udovičić.

Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra ovom je prigodom najavila kako posjetitelje i sudionike očekuje malo zabavniji dio programa zadnji dan manifestacije: “Sutra će biti međunarodno natjecanje učenika, dolaze nam i predstavnici učenika i profesora iz drugih zemalja, a očekujemo i natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka i vjerujem da će to biti vrlo zabavno. Natjecanje će se moći pratiti i putem live streama na You Tube kanalu Regionalnog centra Zabok. Također, ovdje svoje proizvode predstavlja i dvadesetak OPG-ovaca, jer naš cilj je i povezati se s OPG-ovima, koji su također važni za naš turizam – rekla je Kolman te dodala da radovi na izgradnji Regionalnog centra teku po planu.

Manifestacija završava u četvrtak, 29. rujna raznim natjecanjima učenika u pripremi jela, uređivanju stola i izradi koktela, te će biti podijeljene i diplome.

sleljak/zip.com.hr 28.09.2022.

Continue Reading

Aktualno