Connect with us

Društvo

BUNA TRAJEEE!!! Pobunjeni kmetovi predvođeni Gupcem krenuli u bitku za pravicu! / FOTOGALERIJA

Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja. Tisuće posjetitelja danas je imalo prilike vidjeti pobunjene seljake koji se spremaju za Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođeni Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Bitka za pravicu počela je davne 1573. godine. Sve je započelo Bitkom na Cesargradu, kada su su se pobunjeni kmetovi predvođeni seljačkim vođom Ilijom Gregorićem uputili u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad. Nakon tog događaja, dva tjedna kasnije, odigrala se ona glavna Bitka kod Stubice.

Od 11 sati u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici otvoren je Srednjovjekovni sajam uz zagorsku gastro ponudu , a posjetitelje je zabavila Grupa Missters. U 13 sati pobunjeni su se kmetovi počeli okupljati te su spremni da obrane svoja prava krenuli prema dvorcu Stubički Golubovec. Zloglasni Franjo Tahi i njegova vojska spremno očekuju Gupca i Gregorića te veliku vojsku ljutih i nimalo zadovoljnih seljaka. Bitka kreće uskoro, a do tada će se stubičkim kraju odjekivati “BUNA TRAJEEE!!!”.

lleljak / zip.com.hr 10.02.2024.

Continue Reading

Aktualno