Connect with us

Društvo

Kajkaviana proslavila jubilarni 35. rođendan!

Jedna od najpoznatijih zagorskih kulturnih udruga Kajkaviana koja čuva i brine o hrvatskoj kajkavskoj baštini – jezičnoj i kulturnoj, proslavila je 9. veljače svoj 35. rođendan.

Osnivači i bivši predsjednici Udruge Darko Bubanko i Mirko Ivanjek govorili su o prošlosti, a predsjednica Ines Krušelj Vidas govorila je o sadašnjosti istaknuvši kako se udruga prevladavši krizne godine, preusmjerila na projektni način rada.

– Još uvijek se „lovimo” u tom način rada ali postoje naznake da bi to mogao biti put kojim će Udruga ići dalje. Imamo puno planova, presretni smo zbog prostora kojeg imamo u Fellerovoj zgradi, a predstoji nam velika zadaća, preseljenje naše zbirke koja je za sada smještena u donjostubičkom Domu kulture. To je još jedan nužan korak nakon kojeg bismo mogli reći „e sad konačno normalno funkcioniramo – istaknula je predsjednica Krušelj Vidas.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić prisjetio se kako je na 30. godišnjicu Kajkaviane koja je proslavljena u donjostubičkoj „Plavoj dvorani”, odgovarajući na pitanje hoće li za 35. rođendan Udruga dobiti svoj uređeni prostor u Felerovoj zgradi, odgovorio kako nije optimističan.

– U međuvremenu nam se nažalost dogodio potres ali iz njega smo izvukli najpozitivnije što smo mogli i skupa s partnerom KZŽ uredili novi dom našoj Kajkaviani. Najprije tavanski dio, potom i prvi kat koji je sada reprezentativni prostor u kojem udruga može funkcionirati na najbolji mogući način – rekao je gradonačelnik. Također je najavio kako Grad zajedno s Kajakvianom planira brojne zajedničke projekte poput „Kuće kajkavske riječi” i „Trga kajkavske riječi”.

Čestitke slavljenicima uputili su župan Željko Kolar koji je predsjednici Kajkaviane uručio prigodnu Zahvalnicu i njegova zamjenica Jasna Petek.

– Kajkaviana je udruga svih kajkavaca i kajkavki, svih ljudi kajkavskog govornog područja i prepoznatljiva je kao vrlo značajna udruga na području kulture ne samo u Županiji nego i u Hrvatskoj pa i izvan nje. Kajkaviana je zaista postala jedan brend, sinonim za očuvanje kulturne baštine kajkavskog govornog područja – istaknula je zamjenica Petek i zahvalila na posebnom trudu kojeg Udrugu ulaže kako bi u svoje okrilje privukla što veći broj mladih ljudi.

Uz 35. rođendan predstavljen je i novi četverobroj časopisa za kulturu „Hrvatsko zagorje” koji je prema riječima glavne urednice Darije Mikulec posvećen prošlogodišnjoj 450. obljetnici Seljačke bune uz koju je obilježen i 50. rođendan Muzeja seljačkih buna.

– No s obzirom da je to, kako kaže vodeći članak našeg časopisa, jedna stara tema, potrudili smo se prikupiti neke nove interpretacije, odnosno neke svježe teme na sam događaj i to iz pozicije historiografije, kroz neke recentne muzejske projekte koji su se bavili Seljačkom bunom kao i iz dječje perspektive predočene kroz školske radove – istaknula je glavna urednica.

Osim toga, brojni su posjetitelji mogli razgledati izložbu najstarijih izdanja iz fundusa Kajkaviane o Seljačkoj buni kao i grafičke mape „Kervave kronike glas”

zip.com.hr /izvor: Radio Stubica/ 10.02.2024.

Continue Reading

Aktualno