Connect with us

Institucije

USPJEŠNA SURADNJA KZŽ I INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ

David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković sa suradnicima posjetio je u petak, 22. srpnja 2022. Krapinsko-zagorsku županiju, a obilaskom Energetskog centra Bračak završio je posjet. Osim ZEZ – a i Znanstvenog piknika, suradnja Instituta i KZŽ proširit će se i na projekte vezane uz astro – teme, STEAM područje i digitalni inovacijski hub za primjenu umjetne inteligencije u sektoru zdravlja.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith sa suradnicima posjetio je u petak, 22. srpnja 2022. Krapinsko-zagorsku županiju te sa županom Željkom Kolarom i njegovim suradnicima razgovarao o mogućnostima daljnje, intenzivnije suradnje, a posjet je završen obilaskom Energetskog centra Bračak. U ime Instituta u posjeti su bili i dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja te koordinator programa znanstvene komunikacije i popularizacije na IRB-u Marko Košiček. U delegaciji Krapinsko-zagorske županije koja je zajedno sa Županom Željkom Kolarom ugostila delegaciju Instituta u Energetskom centru Bračak bili su: Velikir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove, Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu i Karolina Barilar, ravnateljica Zagorske razvojne agencije, Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina sa suradnikom Krunoslavom Kranjčecom.

Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan izrazio je zadovoljstvo što je sa svojim timom imao mogućnost na radnom sastanku ugostiti ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te njegove suradnike na kojem su im prezentirani strateški projekti i vizija razvoja Županije: “Pokušali smo naći zajedničke niše gdje bi mogli surađivati s Institutom Ruđer Bošković kao našom  najboljom, najvećom i najpoznatijom znanstvenom institucijom od koje želimo učiti zbog našeg opredjeljenja da je obrazovanje najbitnije, našeg ulaganja u obrazovanje, programe iz obrazovanja, ali i spajanja obrazovanja i gospodarstva, da vidimo gdje mi možemo biti njima partner te da dogovorimo jednu dugoročnu suradnju”– napomenuo je župan Kolar i nastavio “Mogu slobodno reći da u nekim projektima već imamo podršku Instituta Ruđer Bošković. Prije svega govorimo o Znanstvenom pikniku, našem projektu ZEZ, ali uz ta dva projekta koji i dalje ostaju aktualni prezentirali smo i neke druge projekte gdje smatram da možemo zajedno surađivati i da mi isto tako možemo biti partner Institutu.” – istaknuo je Kolar.

Institut Ruđer Bošković ima dugogodišnju tradiciju jako dobre suradnje s Krapinsko-zagorskom županijom, posebno kroz projekt Znanstvenog piknika naglasio je David Matthew Smith, ravnatelj Instituta: “Drugi nivo suradnje krenuo je 2021. godine kroz natječaje za projekte namijenjene civilnom društvu. Koncipirali smo mobilne ZEZ radionice, gdje smo pomogli da ne samo jedan dan u godini prenosimo poruke o aktivnostima globalno. Proveli smo i istraživanje jesu li ljudi koji su prošli kroz radionice bili zadovoljni i reakcije su bile jako pozitivne. Oduševilo nas je što su svi elementi u skladu s razvojem županije. Vidjeli smo fokus na edukativnim, obrazovnim elementima, s razumijevanjem važnosti oslanjanja na STEM područja, što se podupire infrastrukturom i opremom. To je znak da ova županija uz turizam i medicinski turizam ima fokus na obrazovanje i darovitu djecu, posebice u STEM području” – kazao je ravnatelj Smith.

Na značajnije projekte o kojima su razgovarali osvrnula se Helena Matuša,  direktorica Poduzetničkog centra KZŽ: “Suradnja se sada intenzivira, a to iskustvo i znanje vrijednog tima Instituta Ruđer Bošković u znanstvenom dijelu svakako možemo u ZEZ centru Zagorje pretočiti u realne pokuse i eksperimente koji će služiti kao pokazni edukativni primjeri za stanovnike Krapinsko-zagorske županije i šire okolice”– naglasila je direktorica Matuša i dodala da se razgovaralo i o projektu Astro-turističkog centra u Hrašćini kao mjestu pada meteorita te o pokretanju astro tema, prezentacije i suradnje znanosti i lokalne zajednice: “U suradnji Centra za robotiku i inovativne tehnologije pri Srednjoj školi Krapina koji djeluje u sklopu Tehnološkog inkubatora načele su se i teme STEM radionica, ali i pitanja primjene sve veće umjetne inteligencije, na koji način Institut i sam Centar mogu surađivati kako bi učenici stekli potrebna znanja tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja” – rekla je Matuša dodavši kako je Inkubator pokrenuo digitalni inovacijski hub za zdravlje i medicinsku informatiku gdje je vidljiva uska suradnja s Institutom.

Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja REGEA u Energetskom centru Bračak predstavio je sve aktivnosti Energetskog centra kojem su osnivači Krapinsko-zagorska, Karlovačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb. Njihovi projekti uglavnom se baziraju na obnovljivim izvorima energije i energetske učinkovitosti: “Projekti prilagodbe klimatskim promjenama bit će sve važniji i vjerujem da postoji itekakav potencijal za suradnju između znanstvene zajednice, istraživačkih instituta i provedbenih agencija kakva je naša. Danas smo neke projekte načeli, otvorili neke teme i vjerujem da ćemo u budućnosti sve više surađivati” – kazao je zamjenik ravnatelja Šegon.

Zaključeno je da je glavni element zajedničke suradnje volja i želja raditi na popularizacijskoj aktivnosti, s porukom da znanost može biti nešto edukativno, jako korisno, a pri tome i zabavno.

sleljak/zip.com.hr 22.07.2022.

Continue Reading

Aktualno