Connect with us

Institucije

TRADICIJSKIM OBRTIMA U KZŽ DODIJELJENO 200.000,00 KUNA

U prostorijama Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u petak, 01 srpnja 2022. KZŽ je dodijelila ugovore vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta.

Ujedno su upućene čestitke svim hrvatskim obrtnicima jer Hrvatska obrtnička komora danas slavi 170 godina postojanja.

Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Kzž

U uvodnom dijelu Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije istaknula je da je cilj ovih potpora da se tradicijskim i umjetničkim obrtima omogući lakši rad u zahtjevnim uvjetima, kako bi mogli opstati na tržištu, a možda i nekog novog zaposlili: „ Za natječaj za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima osigurano je 200.000 kuna. U sklopu natječaja bilo je predviđeno opremanje radionica, ali i financijska pomoć u kriznim situacijama kako bi obrtnici mogli isplatiti plaće, platiti režijske troškove i nastaviti poslovanje. Za 40 prijava koje su udovoljile natječaju osigurano je 198.750,00  kuna –kazala je Mihovilić uz napomenu da se nada da će ova sredstva omogućiti svima koji su udovoljili kriterijima natječaja daljnji opstanak i lakši rad.

Darkko Varga, predsjednik OKKZŽ

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga poručio je kako u ovim izazovnim vremenima svima jasno koliko je teško proizvoditi proizvode koji se rade vlastitim rukama: „Ruke su te koje su najvrijednije u proizvodnji, odnosno izradi suvenira.  Umjetnički i tradicijski obrti zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji dobivaju potporu koja im je u ovim izazovnim vremenima itekako potrebna. Danas je poseban dan i za hrvatsko obrtništvo jer Hrvatska obrtnička komora slavi 170. obljetnicu.“ – nastavio je Varga uz čestitku svim obrtnicama i obrtnicima.

Željko Kolar, župan Kzž

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije pridružio se čestitkama na obljetnici i uručio korisnicima ugovore uz zahvalu što se bave tradicijskim i umjetničkim obrtima i što su unatoč svim poteškoćama ustrajali i ostali u struci: “Županija kontinuirano, od 2017. godine s određenim sredstvima pomažemo vama u tome da opstanete u tim obrtima. Nije puno, ali je od srca. Svi zajedno bi trebali krenuti s inicijativom prema Vladi Republike Hrvatske po pitanju PDV-a. Tradicijski obrti trebali bi imati manji PDV jer to nije proizvodnja na veliko, to rade ruke, to radi znanje. To nije traka u tvornici i ne rade se na stotine tisuća i milijuna komada, nego je svaki unikat, svaki je original“ istaknuo je Kolar i nastavio:  „ Zajednička inicijativa prema Vladi i Ministarstvu financija možda i donese neki rezultat“–  te najavio kako će KZŽ u sljedeće dvije, tri godine posebnu pažnju posvetiti tradicijskim obrtima čiji su proizvodi pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.

Župan naglašava također da nije napravljeno dovoljno u promociji, koja je jako važna ukoliko želimo da nam proizvođači opstanu: „Kada niste dovoljno napravili na samoj promociji, onda niste napravili dovoljno ni što se tiče same prodaje, ni što se tiče same cijene. Ovdje imamo velikog prostora za iskorak, napravit ćemo trogodišnji program kao što smo napravili za proizvode koji su dobili europsku zaštitu. To znači da ćete imati poseban natječaj s posebnim sredstvima koje ćete moći iskoristiti upravo za ovu namjenu – najavio je na kraju Kolar.

Hrvoje Vrančić, vlasnik Zlatarne Vrančić

U ime svih korisnika na dodijeljenim sredstvima Županiji se zahvalio Hrvoje Vrančić, vlasnik Zlatarne Vrančić.

sleljak/zip.com.hr    01.07.2022.

Continue Reading

Aktualno