Connect with us

Institucije

Sportskoj zajednici KZŽ i Županijskom školskom sportskom savezu KZŽ dodijelila 243.090 eura – župan Kolar najavio i gradnju 9 školskih sportskih dvorana

U utorak, 13. veljače 2024.  godine u prostorima Krapinsko-zagorske županije održano je potpisivanje ugovora sa Sportskom zajednicom KZŽ i Županijskim školskim sportskim savezom o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za ostvarivanje Javnih potreba u sportu u 2024. godini.

Program Javnih potreba u sportu za 2024. godinu u Krapinsko-zagorskoj županiji namijenjen je poticanju i promicanju sporta, osobito kod djece i mladeži, provođenju dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture, djece i mladeži, kao i za djelovanje sportskih udruga i zajednica sportskih udruga u KZŽ.

Svim prisutnima uvodno se obratila zamjenica župana Jasna Petek, te kazala kako su programe predložile dvije asocijacije i to Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije i Županijski školski sportski savez.

-Mi za te programe osiguravamo financijska sredstva u našem proračunu u iznosu od 243.090,00 eura, a uglavnom je obuhvaćeno financiranje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju aktivnosti članica zajednice, značajne tehničke, fizičke i sportska natjecanja. Tako je za sportske manifestacije i troškove rada Sportske zajednice, kao potpora naše županije sportašima za postignute značajne rezultate, ali i za nabavu opreme, organizaciju prijevoza i slično osigurano 190.000,00 eura, a sam Školski sportski savez 53.090,00 eura. Ono što je možda važno napomenuti je da je to u činjenici da sportska zajednica naše županije u svom sastavu ima 151 udrugu u okviru kojeg djeluje nešto manje. – rekla je Petek te istaknula podatak kako ukupno kroz razne sportove sudjeluje 7.000 sportašica i sportaša.

U ime svih sportašica i sportaša, na dodijeli sredstava zahvalio je Tihomir Vančina, predsjednik Sportske zajednice KZŽ.

-Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije djeluje već 25 godina i mogli bi sami sebi priznati da je ovo veliko ostvarenje što se tiče udruženja sportova, zamjenica Petek rekla je koliko brojimo sportaša, ali najbitnije je da naši sportaši na području Krapinsko-zagorske županije i šire prije svega promoviraju nas, zdrav život, sport, cijelu Županiju, sve gradove i općine i Hrvatsku – istaknuo je Vančina te zahvalio županu na dodijeli ovih sredstava.

-Moram priznati da od kad sam ja postao predsjednik Sportske zajednice od prije 5 ili 6 godina,  mi smo rasli sa budžetom oko 40 posto, znači sad smo na 190.000,00 eura – naglasio je Vančina te spomenuo kako su se javili na natječaj Ministarstva turizma i sporta 2023. dofine te i tamo dobili sredstva za financiranje sportskih aktivnosti mladih do 18 godina.

-Financiranje ministarstva je do 85 posto znači 15 posto je za Sportsku zajednicu osigurala Županija tako da udruge i sportski klubovi ne moraju sufinancirati taj natječaj, tu moram zahvaliti županu i na taj način je budžet za 2024. godinu naše Sportske zajednice narastao na 350.000,00 eura – naglasio je Vančina te spomenuo kako se nada da će budžet i dalje rasti iz godine u godinu, jer ova sredstva za dobre uvjete svim sportašima nisu dostatna.

Siniša Kuhta, predsjednik Županijskog školskog sportskog saveza zahvalio je Županiji na potpori ove godine, kao i potpori svih prijašnjih godina.

-Mi se trudimo kroz školski sport djecu usmjeriti da je žive taj sport i da stvore zdrave navike življenja, kako bi danas sutra bili uspješniji i zdraviji- kazao je Kuhta te naglasio da provode zaista jako puno projekata.

-Kroz projekt školskih natjecanja osnovnih i srednjih škola sudjeluje nam 3.500 učenika u županiji; kroz projekt univerzalne sportske škole kroz 17 škola okupljamo 330 učenika; vježbaonica 350 učenika; projekt vrtim zdravi film kojim djecu osvješćujemo o zdravoj prehrani i važnosti zdrave prehrane nam provodi 16 škola te okuplja ukupno 500 učenika; projekt obuka neplivača okuplja 700 djece; kroz projekt fotograf, novinar i volontiranje nam sudjelujete 19 škola sveukupno 400 učenika – pobrojao je Kuhta te sumirao da je u sve projekte ukupno uključeno 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Također je posebno zahvalio Županiji na financijskoj potpori prošle godine u listopadu, kada omogućili Gimnaziji Antuna Gustava Matoša iz Zaboka da na pravi način predstavljaju Krapinsko-zagorsku županiju, a i cijelu Hrvatsku na Svjetskom futsal prvenstvu u Beogradu.

Da je u današnje vrijeme novih tehnologija bavljenje sportom možda najznačajniji, najbitniji za zdravo življenje i odgajanje djece, potvrdio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te zahvalio svima koji su angažirani i rade s djecom.

-Nema djeteta koje nema mobitel, koje nema laptop, koje nema kompjuter ili tablet. Danas djeca sjede za jedni stolom ali ne razgovaraju nego se dopisuju se sa porukama, a napraviti takve programe koji su primamljive djeci da ih se izvuče iz tog svijeta novih tehnologija i da izađu na sportska borilišta, da treninzima sa jednom disciplinom koji svaki sport donosi, vjerom u sebe, razvijanjem sportskog duha, timskog rada, to je nenadoknadivo. S tog aspekta ono što momentalno Županijski školski sportski savez radi je jedna izuzetno bitna stvar koja je iznad samog sporta, važna je za kompletno stvaranje zdravih  navika – istaknuo je župan Kolar te dodao kao je važno stvarati zdrave navike i baviti se sportom, makar samo rekreativno.

Izbor za najsportašicu/najsportaša u KZŽ u 2023. godini

Također se osvrnuo i na proglašenje sportaša/sportašice godine u Krapinsko-zagorskoj županiji koje je prije dva tjedna organizirala Sportska zajednica KZŽ te naglasio da ne može vjerovati kolika je široka lepeza sportova kojim se bave Zagorke i Zagorci i koji sve fantastične rezultate postižu.

– Sjediti tamo sa europskim prvacima, svjetskim prvacima, pobjednicima svjetskog kupa europskog kupa, prvacima Hrvatske u nekoliko disciplina to vas jednostavno mora činiti ponosnim na to što rade naši sportaši. U nekim sportovima ne baš u idealnim uvjetima, ali sa jednim nevjerojatnim entuzijazmom, jednom predanošću, treningu, ozbiljnošću i u tome nadmašuju neke velike centre u Hrvatskoj – naglasio je Kolar.

Također je dodao kako Županija, osim financiranja Sportske zajednice ulaže puno u izgradnju infrastrukture i to se prije svega odnosi na školske sportske dvorane, a najavio je i da će u sljedeće 2 ili 3 godine izgraditi minimalno 9 novih sportskih dvorana na području Krapinsko zagorske županije.

-S obzirom da su sada sportski klubovi doslovce ono u borbi za sat više termina u dvoranama vjerujemo da ćemo sa ovim investicijskim ciklusom itekako pomoći sportašicama i sportašima da se mogu još bolje pripremati, ali isto tako i rekreativcima da mogu u zimskim mjesecima koristiti sportske dvorane. Ono što nam je možda i najbolji motiv, nama kao osnivačima škola, a to je da učenice i učenici osnovnih i srednjih škola imaju sjajne uvjete za obavljanje tjelesnog odgoja, a naravno i da sportaši imaju bolje uvjete – zaključio je župan te poželio svim sportašicama i sportašima puno uspjeha, dobro zdravlje i godinu bez povreda.

sleljak/zip.com.hr 13.02.2024.

Continue Reading

Aktualno