Connect with us

Institucije

“REGEA ima sjajne stručnjake i najbolja je energetska agencija u RH”- istaknuo župan Kolar

U Energetskom centru Bračak je danas ( ponedjeljak), 29. siječnja 2024. godine, održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Regionalne energetsko-klimatske agencije
Sjeverozapadne Hrvatske.

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, naglasio je kako su ovo godine velikih investicija, čime je bila obilježena protekla godina, a ove godine će se to nastaviti.

-U pitanju su višemilijunske investicije u naše objekte i praktički nemamo objekta na području Krapinsko-zagorske županije gdje REGEA ne pruža stručnu potporu svom osnivaču, Krapinsko-zagorskoj županiji u dijelu pripreme projekta, ekspertize, provedbe, nadzora, regulacije rezultata poslije izvještavanja. Od nekih velikih projekata koje su obilježili prošlu godinu i koji su i dalje u tijeku ističem SB za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice gdje je instalirana sunčana elektrana, to je bio drugi takav projekt poslije OB Zabok, koji je napravljen na način da privatni partner financira, odnosno investicija se vraća iz uštede kroz proizvedenu energiju. Ova cjelovita obnova koja je u tijeku vrijednosti 9.8 milijuna eura, završena je 2023. godine, a 2024. godinu obilježit će radovi na dovršetku novog sustava grijanja- rekao je Domac.

Naveo je još i završetak porjekta Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, te nove investicije za ovu godinu za SB za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice gdje procijenjena vrijednost iznosi 16 milijuna eura i cjelovitu energetsku obnovu Dvorca Stubički Golubovac procijenjene vrijednosti preko 9 milijuna eura.

-Radi se o zaista ogromnim investicijama u kojima ukazujemo da stručna institucija poput REGE-e, institucija koja zapošljava sad već preko 40 djelatnika, itekako ima svoje mjesto i treba vratiti svoje osnivače u ovom slučaju Krapinsko-zagorsku županiju- poručio je Domac.

Rekao je i kako će ove godine nastaviti sa nizom projekata energetske obnove javnih zgrada, i sa cijelovitom energetskom obnovom zgrada oštećenih u potresu, a procijenjena vrijednost investicije je novih 17 milijuna eura. Nastavit će i sa dogradnjom i rekonstrukcijom osnovnih će škole u Krapinsko-zagorskoj županiji, čime će se osigurati jednosmjenski rad..

-Ističem rado da je Energetski centar Bračak, centar iz kojeg vodimo projekt CROSS, to je projekt tehničke pomoći 4 županije koji je odobren od strane Europske komisije i koji služi za pripremu novih investicija na području sva 4 osnivača- istaknuo je Domac, dodavši da je prošle godine dovršen i projekt Hypokrat.

-To su sve veliki iskoraci kojima se bavimo, i nove teme koje otvaramo pokazujući kako u Zagorju, koje je možda prostorno malo nije malo ambicijom i vizijomzaključio je Domac.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je iznos sufinanciranja povećan za 40 tisuća eura, što je 30-tak pošto više u odnosu na prošlu godinu.

-Ono što mi već duže vremena radimo, to je da kontroliramo na mjesečnoj razini, digitalno, potrošnju svih energenata, i ako se dogodi bilo kakva anomalija u sustavu u bilo kojem od tih objekata, mi odmah reagiramo, imamo srednju potrošnju i ne može nam se dogoditi da nam negdje postoji nekakav kvar, i da mjesecima se troši energija iznad onoga što je predviđeno, a da mi ne bi to primijetili- objasnio je Kolar te dodao kako se Agencija na Trgovačkom sudu dodatno registrirala kao klimatska agencija.

-Znate da su klimatske promjene dovele do toga da imamo nikad veći broj elementarnih nepogoda koje rade ogromnu štetu i na poljoprivrednim nasadima, ali isto tako i na objektima i vozilima ljudi, i da ćemo svi sa smanjivanje emisije CO2, raditi na tome da smanjimo zagađenost, a sa time vjerojatno i utječemo da bi možda kroz koju godinu, ako svi ozbiljno shvatimo taj problem, mogli imati i normalna godišnja doba, jer ono što mi čitavo vrijeme sada govorimo je da želimo jednu normalnu prosječnu klimatsku godinu-rekao je Kolar.

Osvrnuo se i na projekt Hypokrat u Krapinskim Toplicama, koji je samo jedan od ovakvih geotermalnih projekata koji će se raditi, dok će sljedeći biti u Stubičkim Toplicama, mada se bolnica već grije na geotermalne izvore, no proširit će se obuhvat, kako bi se oni možda mogli koristiti i za proizvodnju energije.

Spomenuo je i projekt foto elektrana pri Općoj bolnici Zabok, gdje će se na parkiralištu postaviti nadstrešnice sa sunčanom elektranom vrlo značajnog kapaciteta, čime će bolnica napraviti korak prema održivosti i pokrivati tako značajan dio kapaciteta.

REGEA je najbolja energetska agencija u Hrvatskoj, sa najboljim stručnjacima, koja radi najviše projekte koji su od važnosti ne samo za 4 osnivača, već i projekte koji su od nacionalnog interesa, uz suradnju sa znanstvenom zajednicom-zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 29.01.2024.

Continue Reading

Aktualno