Connect with us

Institucije

Općina Lobor i ove godine pomaže mladim obiteljima da riješe svoje stambeno pitanje

Općina Lobor i ove godine nastavlja s raznim demografskim mjerama, pa je tako i ove godine raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Za tu je namjenu Općina u svom proračunu osigurala iznos od 13.300,00 eura, a poziv se odnosi na četiri mjere.

Tako se sufinancira gradnja obiteljske kuće u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do četiri tisuće eura. Sufinancira se i kupnja obiteljske kuće, odnosno stana, u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše do četiri tisuće eura.

Zatim, sufinanciraju se kamate stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine (stana ili obiteljske kuće) ili rekonstrukcije obiteljske kuće kojom se osigurava novi stambeni prostor, u iznosu do 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, odnosno u maksimalnom iznosu do 73 eura mjesečno za maksimalno pet godina otplate kredita.

Četvrta mjera odnosi se na financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a maksimalno u visini 2.655,00 eura.

Korisnici mjera mogu biti mlade obitelj te jednoroditeljske obitelji i samohrani roditelji, pod uvjetom da već ne posjeduju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt koji je pogodan za stanovanje te da barem jedan od bračnih ili izvanbračnih partnera nije stariji od 40 godina.

Načelnica Općine Lobor i saborska zastupnica Ljubica Jembrih pozvala je mlade obitelji da se jave na poziv.

– Ove godine ponovno nastavljamo s raznim demografskim mjerama na području općine Lobor, pa smo tako ponovno raspisali javni poziv za naše mlade obitelji. Želimo im pomoći da riješe svoje stambeno pitanje, bilo da je riječ o gradnji kuće, kupnji ili adaptaciji kuće ili stana ili pak sufinanciranje kamata kredita. Vjerujem da svaka mlada obitelj u Loboru u jednoj od tih mjera može pronaći onu koja im najbolje odgovara, stoga ih pozivam da se jave na javni poziv – poručila je načelnica Jembrih.

Dodala je kako se svi detalji o javnom pozivu, kao i informacije o potrebnim obrascima, mogu pronaći na službenoj web stranici Općine Lobor. Rok za dostavu zahtjeva je 30. rujna ili do iskorištenosti raspoloživih sredstava.

Inače, ove mjere samo su dio demografske politike koju provodi Općina s ciljem zadržavanja mladih obitelji u Općini, ali i stvaranja kvalitetnih uvjeta za doseljavanje mladih obitelji s drugih područja. Ovdje svakako treba izdvojiti izgradnju novog vrtića prije nekoliko godina, ali i skoro proširenje.

– Želimo vas obavijestiti da je u našem dječjem vrtiću po prvi puta došlo do formiranja liste čekanja, što samo potvrđuje veliki interes roditelja te ispravnost odluke kada smo prije nekoliko godina krenuli u gradnju vrtića. Razumijemo važnu potrebu za pouzdanim i sigurnim mjestom za djecu te želimo istaknuti da ćemo u ovoj situaciji dodatno podržati roditelje čija djeca nisu trenutno upisana kod nas. Osigurat ćemo sufinanciranje za vanjske vrtiće i čuvanje djece kako bismo olakšali pronalazak adekvatnog rješenja za djecu dok se čeka mjesto u vrtiću u Loboru. Povjerenje roditelja nam je važno, i uz zajedničku podršku nastojat ćemo pronaći najbolja rješenja za sve dječje potrebe – poručila je načelnica Jembrih, dodajući da su ispunjeni svi uvjeti za dogradnju i proširenje vrtića te se uskoro očekuje početak dogradnje.

zip.com.hr 03.07.2024.

Continue Reading

Aktualno