Connect with us

Infrastruktura

Općina Krapinske Toplice svom komunalnom poduzeću kupila traktor s priključcima za malčiranje

Općina Krapinske Toplice ima svoje komunalno poduzeće „Eko aleja“ koje ima osam zaposlenih, ali do sad je radilo samo s nekakvim osnovnim alatom, jer opremu i strojeve nije imalo, pa je sve veće komunalne poslove obavljalo neko vanjsko poduzeće.

Načelnica Gordana Jureković to je odlučila promijeniti i topličko komunalno poduzeće dignuti na jednu višu, bolju i kvalitetniju razinu.

– Želimo malim koracima stvoriti jedno vrlo ozbiljno i dobro opremljeno poduzeće. Prvi korak je bio kupnja traktora s priključcima za malčiranje koji će se koristiti za malčiranje uz ceste koje su u nadležnosti Općine. Vrijednost traktora s opremom je 97.375 eura s PDV-om. Kupljen je putem ugovora s OTP Leasing Hrvatska d.d. u bruto iznosu od 102.339 eura. Tu naglašavam kako smo odlukom o sufinanciranju projekta „Poboljšanje kvalitete komunalnog standarda Općine Krapinske Toplice“, od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za tu namjenu dobili 10.700 eura – istaknula je Jureković i dodala kako je Općina Ugovorom o najmu traktor dala na korištenje poduzeću „Eko aleja“ d.o.o.

Bivša općinska vlast je to poduzeće osnovala prije nekih pet godina, ali ono je do sada radilo s motornom pilom, tačkama i lopatama, a tako se ne može funkcionirati. Do sada je Općina izdvajala oko 200 tisuća kuna godišnje za vanjske usluge, s dobavljačem s kojim su imali ugovor za dva otkosa godišnje. Stog su razloga, unatoč teškim vremenima krenuli s investicijama, u kupnju traktora i priključaka, kako bi komunalno poduzeće radilo košnju i malčiranje bankina i šetnjica uz nerazvrstane ceste tijekom cijele godine, navodi načelnica Jureković.

– Bilo je i puno kišnih dana pa ovaj posao malčiranja i košnje nismo mogli obavljati, onako kako smo htjeli i stroj nije mogao raditi cijelo vrijeme, no trudimo se, pomalo slažemo kockice kako bi sve funkcioniralo i uvjerena sam da ćemo uspjeti.  U budućnosti nam je cilj staviti traktor na tržište, točnije mislimo nuditi usluge malčiranja privatnim vlasnicima i tvrtkama s područja općine. Oni će se moći javiti i komunalno poduzeće će im odraditi tu vrstu posla po tržišnim cijenama – najavila ne Jureković.

Prvi korak je napravljen, a osigurana su i sredstva za mali kamion s prikolicom koji će Općina kupiti ove godine.

–On će nam služiti za odvoz granja koje ostane nakon obrezivanja drveća. To također radi naše komunalno poduzeće, a nakon čišćenja i obrezivanja imaju velik problem sa zbrinjavanjem granja –zaključila je Jureković.

zip.com.hr 27.09.2023.

Continue Reading

Aktualno