Connect with us

Infrastruktura

Nova cesta Sv. Križ Začretje – Lepajci otvorena za promet – mnogi nezadovoljni

U utorak je u promet puštena druga faza spojne ceste Sveti Križ Začretje – Lepajci, duga oko 5 kilometara, investicija Hrvatskih cesta. Nezadovoljnih ima puno jer je upitna sigurnost, pisane su i peticije, ali za sad nema rezultata.

Kako doznajemo iz Općine Sveti Križ Začretje nisu suglasni s njezinim puštanjem u promet, jer kako su upozoravali u više navrata te pisali peticiju, izgradnjom nove ceste stvorila su se i dva opasna raskrižja. Stoga su na tom dijelu zatražili izgradnju rotora ili postavljanje semafora i na tome inzistiraju i dalje.

Kako je za Radio Stubicu istaknuo načelnik Marko Kos, njih nitko nije obavijestio o otvaranju te dionice za promet, već su to iščitali iz medija. Iznenađenje je također i što je prometnica puštena u promet u kasnim poslijepodnevnim satima. Po njemu, logičnije bi bilo da prilagodba bude po danu.

„Veseli nas realizacija ovakvih velikih projekata na našem prostoru, jer to znači i nova žila kucavica, novi objekti koji se mogu graditi uz prometnicu, no zastarjela prometna rješenja koja prometnica nudi niti nas ni naše građane na zadovoljava”, – komentirao je načelnik Kos te dodao je kako očekuju daljnja rješenja, a to je ili kvalitetna rasvjeta u vidu pravih semafora ili izgradnja kružnih tokova koji su na neki način fizička prepreka koja nas usporava.

„Danas je promet intenzivniji, auti moderniji i brži, moramo voditi brigu i o starijoj populaciji, lošim šoferima i djeci koja su na cesti, jer sama prometnica prolazi nadomak škole kuda djeca prolaze. S obzirom da se cijela ekipa oglušila bojim se da će naši građani u dogledno vrijeme svoje nezadovoljstvo izraziti na druge načine, poput prosvjeda itd., rekao je načelnik Kos.

Prema riječima glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Đurijanček, u promet je puštena dionica koja ima uporabnu dozvolu, ovaj će se mjesec napraviti dodatna prometna signalizacija kao dodatna mjera povećanja sigurnosti, a tijekom iduće godine bit će izveden i zatraženi semafor na raskrižju državne i županijske ceste. Do konca ove godine se očekuje i raspisivanje natječaja za izgradnju treće faze spojne ceste. Dakle, nastavak dalje od Lepajaca prema Krapini u duljini 2,4 km, a radovi bi trebali započeti sljedeće godine. Spojna cesta od Zaboka do Krapine gradi se jer je obećana kompenzacija za magistralu koja je ugrađena u autocestu Zagreb – Macelj sad već davnih godina.

zip.com.hr/radio-stubica.hr 22.12.2022.

Continue Reading

Aktualno