Connect with us

Infrastruktura

MODERNO I ZELENO – “Ovime bi vizura ulaska u mjesto svakako bila drugačija” – poručuju iz Grada Zlatara – pogledajte idejna rješenja Trga slobode

Grad Zlatar u suradnji sa domaćim studiom za arhitekturu i dizajn ‘M+V arhitektura’, zlatarske arhitektice Maše Varga, predstavio je na svojoj Facebook stranici prijedlog rješenja zapadnog dijela Trga slobode u gradu Zlataru.

-Evo rješenje koje smo izradili uz pomoć arhitektonskog ureda M+V arhitektura iz Zlatara kako bi sakrili djelomično prostor iza autobusnog kolodvora. Ovime bi vizura ulaska u mjesto svakako bila drugačija. Trenutno je rješenje na posebnim uvjetima i vjerujem kako ćemo uskoro moći naći izvor financiranja ovog projekta. Ovim rješenjem osim zelenog zida koji skriva prostor iza, autobusnog stajališta, uspjeli smo dobiti i skriven prostor unutar zida za javni wc – objavila je na svom Facebook profilu gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek

Iz arhitektonskog ureda M+V arhitektura iz Zlatara kažu: “Oblikovanje je osmišljeno prema optimalnoj poziciji i organizaciji pristupa i zadržavanja autobusa. Autobusna stanica oblikovana je kao “zeleni zid” i sadrži stajalište, natkrivenu čekaonicu za putnike i sanitarni čvor. Koncept zelenog zida se referira na oblikovanje ulične fasade koja u tom (zapadnom) dijelu Trga slobode ne postoji – ovim projektom se formira fasada kao odgovor na potez ulične fasade na istoku trga. Ideja zida također proizlazi iz potreba vizualne barijere prema neuređenom dijelu susjedne parcele koja se nalazi na zapadu obuhvata. Tema zelenog zida proizlazi iz održivosti arhitekture i potrebe za maksimalnim ozelenjavanjem javnog prostora kojim se daje dodatna vrijednost prostoru. Oblikovanje je organičkog tipa kako bi se omekšali rubovi i kako bi se čim bolje uklopilo u postojeću gradsku strukturu”.

Također su dodali da je organizacija potrebnih parkirnih predviđena unutar cijelog obuhvata, ali u zapadnom dijelu parcele kako bi se promet vizualno pomaknuo u stražnji dio. Na sjevernom dijelu parcele formiran je uvučeni trg kao dodatna vrijednost i novi prostor za sjedenje i okupljanje uz postojeći pločnik.

zip.com.hr/Foto: f.b. Jasenka Auguštan Pentek 26.02.2023.

Continue Reading

Aktualno