Connect with us

Institucije

HBOR je u 2022. podržao 2.831 projekt u iznosu većem od 9,5 milijardi kuna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je tijekom 2022. podržala 2.831 projekt u iznosu većem od 9,5 milijardi kuna, pri čemu se najveći dio poslovne aktivnosti odnosio na kreditiranje.

U 2022. HBOR je ostvario ukupne prihode u iznosu od 682,07 milijuna kuna, rashode u iznosu od 495,90 milijuna kuna i dobit u iznosu od 186,17 milijuna kuna. Izvještajna godina predstavljala je još jednu izazovnu godinu popraćenu  kriznim mjerama za pomoć poduzetnicima, ali isto tako i godinu u kojoj je započeta provedba financijskih instrumenata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Poslovanje u 2022. godini su najviše obilježile aktivnosti vezane uz ublažavanje negativnih posljedica koje je na cjelokupno gospodarstvo imao rat u Ukrajini te je kroz privremenu mjeru Obrtna sredstva KRIZA 2022 HBOR je poduzetnicima olakšao prevladati gospodarske posljedice rusko-ukrajinske krize. Mjera je uvedena 1. rujna te je do 31. prosinca 2022. godine odobreno 282 milijuna kuna kredita.

Također je tijekom prošle godine nastavljena provedba mjere COVID-19 kroz programe osiguranja kredita za likvidnost izvoznika i izdavanja jamstava po kojima je HBOR preuzimao do 90 posto iznosa glavnice kredita te je za to osigurano 4,4 milijarde kuna. Od početka provođenja mjera do kraja 2022., po programima kreditiranja u okviru Mjera COVID – 19, HBOR je odobrio 656 kredita u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna.

Najbrojniji korisnici HBOR-ovih kredita u 2022. bili su mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 1.983 kredita, ali i subjekti javnog sektora kojima je odobreno gotovo milijardu kuna kredita. Veliki interes su iskazale jedinice lokalne i područne samouprave za program kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu”, a hrvatske izvoznike HBOR je tijekom 2022. podržao s više od 630 plasmana ukupnim iznosom većim od 3,2 milijarde kuna.

Iz HBOR-a su između ostalog istaknuli i da su prošlu godinu snažno obilježile provedbene aktivnosti sveobuhvatnog projekta “Zaokret HBOR-ovih aktivnosti prema održivom financiranju i zelenoj tranziciji”, čiji je cilj ojačati HBOR u razumijevanju okolišnih, klimatskih i društvenih rizika i njihovih implikacija na poslovanje te osigurati razvoj i provedbu održivih financijskih politika.

– HBOR je i u 2022. nastavio doprinositi postizanju ujednačenog regionalnog razvoja putem suradnje s pojedinim županijama, gradovima i općinama temeljem čega poduzetnici mogu kreditirati svoja ulaganja uz kamatnu stopu već od 0 posto. Osim toga, Banka  je u proteklom razdoblju sudjelovala u nizu inicijativa za razvoj tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala kako bi se osigurali odgovarajući izvori za pomoć rastu poduzetničkih aktivnosti. Tijekom 2022. i treći fond osnovan u okviru programa CROGIP (engl. Croatian Growth Investment Programme) započeo je s radom i ostvario prvo ulaganje, dok su ostala dva fonda intenzivno ulagala u poduzeća u Republici Hrvatskoj. – ističu iz HBOR-a.

zip.com.hr 12.04.2023.

Continue Reading

Aktualno