Connect with us

Institucije

Guverner središnje Grčke sa suradnicima u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

U ponedjeljak, 08. travnja je Poslovno-tehnološki inkubator KZŽ u posjet Krapinsko zagorskoj županiji stigao guverner središnje Grčke Fanis Spanos sa suradnicima.

Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra naglasila je da su teme današnjeg posjeta bile mogućnosti suradnje u sektoru turizma, ali i sektoru metaloprerađivačke industrije.

-Prezentirali smo potencijale jedne i druge regije i zaključili da ćemo u narednim koracima međusobnim direktnim kontaktom i kontaktom naših dionika i komora nastaviti konkretan rad i projekt- kazala je Matuša.

Župan Željko Kolar kazao je kako su guverneru i suradnicima prezentirali gospodarstvo Krapinsko zagorske županije i potencijale u turizmu, ali i strateške projekte koje provode i financiraju preko EU fondova.

-Imali smo priliku upoznati se i sa potencijalom središnje Grčke, i moram priznati da sam bio malo ljubomoran s obzirom da u samoj pripremi sastanka kad se govorilo o središnjoj Grčkoj mislio sam da se radi isključivo o kontinentu, međutim, oni su najsličniji našoj Primorsko- goranskoj županiji i imaju more, planine, ljetni i zimski turizam, zeleno i plavo i imaju 2 nacionalna parka unutar svoje regije, a strahovito puno pažnje posvećuju i poljoprivrednoj proizvodnji. Imaju 11 zaštićenih proizvoda na europskoj razini i imaju termalne izvore koje još uvijek koriste isključivo u turističke sadržaje, još nisu počeli sa korištenjem termalnih izvora za proizvodnju energije i topline, a mi smo sa svojim projektom HyPoKraT napravili korak ispred i možemo biti tu sa korisnim savjetima kolegama u Grčkoj-naglasio je Kolar, dodavši da su zajednički konstatirali i dogovorili da će u sljedećih nekoliko mjeseci spojiti Obrtničke i Gospodarske komore i regionalne Turističke zajednice.

-Ti sektori će se međusobno upoznati kako bi vidjeli za koje naše proizvode je zainteresirano grčko tržište, i za koje njihove proizvode je zainteresirano hrvatsko tržište i da naši gospodarstvenici vide da li negdje postoji zajednička niša, da zajedno nastupe na tržištu-zaključio je Kolar, te zahvalio guverneru i suradnicima na odličnoj prezentaciji njihove regije.

Na toploj dobrodošlici i gostoljubivosti županu Kolaru i suradnicima zahvalio je Fanis Spanos, regionalni guverner Središnje Grčke.

-Privilegija je da smo ovdje i da možemo upoznati vašu kulturu, proizvode i regiju. Nakon dugog razgovora o poljima koji su nam od zajedničkog interesa, ne samo u institucionalnom sektoru, što nam je vrlo privlačno, već o praktičnom dijelu, gdje možemo spojiti svoje ljude kroz zajedničke interese, što nas može odvesti do suradnje u poljima turizma i proizvodnje-gdje smo primijetili da radite jako dobar posao u prepoznavanju tih proizvoda diljem zemlje i šire, ali i u metaloprerađivačkoj industriji u kojoj su naše regije jako dobre- rekao je Spanos.

tleljak/zip.com.hr 08.04.2024.

Continue Reading

Aktualno