Connect with us

Institucije

Dvije zagorske općine funkcionalno se spajaju u jedno

Na javni poziv Ministarstva financija javile su se dvije zagorske općine, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli i odlučile se funkcionalno spojiti.  Prvi je to ovakav primjer u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje dvije općine problem nedostatka zaposlenika rješavaju formiranjem zajedničkog Jedinstvenog upravnog odjela.

Plaće zaposlenika bit će financirane putem sredstava ostvarenih na natječaju Ministarstva financija na rok od pet godina. Na ovaj način ove će dvije općine ostvariti financijsku uštedu, a mještani dobiti kvalitetniju uslugu.

Odluka nije bila teška, rekla nam je načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić.

– S obzirom da sam radila u LAG-u i surađivala sa okolnim općinama, imala sam saznanje da Zagorska sela imaju isti problem kao i mi, a to je nedostatak radne snage, odnosno premalo ljudi je zaposlenih za obujam posla koji imamo, a nemamo dovoljno vlastitih sredstava da financiramo više zaposlenika- ispričala nam je Stipčić Berić te dodala kako bi kroz ovo spajanje trebale zaposliti još četvero ljudi.

-Zaposlili bi četvero ljudi, jedno za pravnu službu, jedno za računovostvo te dvoje za komunalne radove. Pošto sada imamo vanjsko računovodstvo, i mi i Općina Zagorska Sela, tu ćemo smanjiti troškove, posložit ćemo poslovanje, i imat ćemo jedinstveni upravni odjel, a stanovnici će dobiti puno bolju uslugu, jer ćemo biti brži i efikasniji- kazala je Stipčić Berić.

Prema projektu država će Zagorskim Selima sufinancirati 75 posto ukupnih troškova, a Kraljevcu na Sutli 50 posto – to uključuje sufinanciranje troškova plaće, ostale materijalne troškove zaposlenika. Na sjednici Općinskog vijeća Zagorskih Sela donesena je odluka o prihvaćanju funkcionalnog spajanja. Sada slijedi donošenje odluke o ustrojavanju zajedničkoj JUO, a onda i donošenje sporazuma između dvije općine.

-Cilj nam je uspostaviti jedan kvalitetan i učinkovit sustav kroz funkcionalno povezivanje odjela gdje ćemo mi na puno učinkovitiji, kvalitetniji i transparentan način pružanja usluga omogućiti kvalitetu rada našim mještanima-rekla nam je Ksenija Krivec Jurak, načelnica Općine Zagorska Sela.

-S obzirom da smo mi mala jedinica lokalne samouprave i nemamo dovoljno jak kadar, spajanjem ćemo dobiti kvalitetan JUO, a prema nekim našim primarnim kalkulacijama za 5 zaposlenika izdvajati kao što smo sada za jednog, i bit ćemo puno učinkovitiji i kvalitetniji JUO- kazala je Krivec Jurak te dodala da su one prepoznale benefite ovog projekta, vidjele značajne uštede i odlučile vidjeti i probati ovaj model za koji vjeruje da će se pokazati kao jako kvalitetan. 

tleljak/zip.com.hr 27.09.2023.

Continue Reading

Aktualno