Connect with us

Inspirativne priče

ZIP četvrtkom – Za uspjeh je potrebna predanost, rad, moralnost i jasno, uvijek mala doza sreće – poručio Dragutin Kamenski

U četvrtak, 23. veljače gost emisije bio je Dragutin Kamenski, osnivač i vlasnik tvrtke Kamgrad, jedan od vodećih građevinaca u Hrvatskoj i predsjednik Poslovnog kluba „Skup za Zagorje“.

Snježana Leljak i Dragutin Kamenski – ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 23.02.2023.

Dragutin Kamenski odmah nakon školovanja, već u rujnu 1979. godine otvara obrt (tadašnja zanatska radnja) s jednim djelatnikom koja radi do 1993. godine kada otvara tvrtku Kamgrad koja je nastavak obrta, tako da je u poduzetništvu u kontinuitetu već 44 godine: “Evo ove godine će biti 30 godina Kamgrada” – naglasio je Kamenski.

“Preživjeli smo jedan vrlo interesantan i turbulentan period, dakle počinjem s radom za jedne države, prolazimo kompletnu tranziciju i 1993. osnivam Kamgrad pod potpuno drugim društvenim uređenjima i okolnostima. Dakle, radimo u potpuno dva različita sustava. Ponosan sam, eto, što kroz sav taj period, kao što ste vidjeli kod nas je bilo kojekakvih primjera poduzetništva, što je tvrtka Kamgrad stasala i rasla je iz jednog obrta, zdrav rast bez ikakvih privatizacija. Stalnim, kontinuiranim radom danas smo tvrtka koja zapošljava između 800 i 1.000 ljudi…” – istaknuo je Kamenski te dodao da ako se uzmu u obzir i kooperanti, onda snosi odgovornost za egzistenciju 3.000 obitelji.

Projekt KBC Rijeka

Naime, Kamgrad je vodeća hrvatska kompanija u sektoru graditeljstva, specijalizirani su za visokogradnju, rade i niskogradnju, a u sve njihove poslovne i stambene projekte ugrađeno je preko 40 godina iskustva i znanja svih zaposlenika.

Svakom projektu pristupa se profesionalno, poštuju se ugovoreni rokovi, a u gradnji koriste vrhunske materijale i najmodernija tehnološka dostignuća.

Dragutin Kamenski nam je također naveo da osim hrvatskog tržišta rade i na tržištima Njemačke, Švedske i Srbije i da su dosad realizirali više od 400 kvalitetno i u roku odrađenih projekata od kojih su najznačajniji izgradnja zračnih luka Zagreb, Split i Dubrovnik, izgradnja hotela Park u Rovinju i u Poreču, izgradnja Valamar Isabella resorta te Matrix Office parka u Zagrebu, kao i rekonstrukcija rotora u Zagrebu….

Projekt Petram resort Savudrija

U emisiji Dragutin Kamenski osvrnuo se i na situaciju u građevini u zadnjih 15-20 godina, kad su zaista bili svakakve oscilacije na tržištu i izazovno je bilo održati poslovanje. “Mi kao takva mala zemlja, ovisna o sirovinama i energentima, vrlo smo ranjivi, osjetljivi na sve te poremećaje još dodatno jer smo u mnogočemu sami nedostatni..” – rekao je Kamenski te se osvrnuo i na problem nedostatka radne snage, na problem obnove od potresa koja je trenutno najaktualnija, obnova nije odrađena, a rok za utrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU je produžen do 30. lipnja ove godine.

Dragutin Kamenski – ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 23.02.2023.

“Moramo se suočit s činjenicom da izgubljeno vrijeme nije moguće nadoknaditi, nego sada treba vidjeti kako nekakvim modelom iskoristit dio tih sredstava i vidjeti iz kojih drugih izvora onda osigurati dodatna sredstva, ali napraviti potpuno jasan koncept da se od sada krene maksimalnom dinamikom obnove, jer stvarno svi suosjećamo s ljudima koji su u situaciji da bi i treći Božić mogli dočekati u kontejnerima” – naglasio je Kamenski.

Za nagradu za životno djelo, koju je od Hrvatske gospodarske komore primio prošle godine rekao je: “Moram reći da je to predivan osjećaj, da čovjeka obuzmu emocije, da isto tako s jedne strane shvatite da ipak uz sve nedaće valja vjerovati, raditi i živjeti na način da to bude i prepoznato – kazao je Kamenski dodavši da je ova nagrada poseban poticaj jer dokazuje da je način na koji je radio i živio pravi put.

Predsjednik je Poslovnog kluba “Skup za Zagorje”, to je udruga koja djeluje od 2017. godine, a članovi su grupa poduzetnika i poslovnih ljudi s područja Hrvatskog zagorja i koja kroz razne aktivnosti, inicijative, lobiranja, kao i vlastitog sudjelovanja, doprinose pozitivnom zagorskom poslovnom okruženju. Predlaže da svi zajedno “stavimo glave skup” i radimo za dobrobit Zagorja i svih stanovnika, te je pozvao i ostale gospodarstvenike i ostale dionike društva da se priključe radu Poslovnog kluba.

Za poslovanje je jako bitno imati kontinuitet bez velikih oscilacija: “Uvijek je lakše doći do cilja, nego se održati na postignutoj razini” – naglasio je Kamenski, a poručio da je za uspjeh potrebno: “Predanost, rad, moralnost i jasno, uvijek mala doza sreće!”.

Emisiju pogledajte na:

Ekipa koja je realizirala emisiju: Darko Kolar, tonska realizacija i briga o kamerama i Snježana Leljak, urednica i voditeljica. Do slušanja na valovima Radio Stubice na 95,6 FM i 106,9 FM ili https://streamlive.hr/stubica-live/  , više na https://radio-stubica.

Video emisije na: https://www.youtube.com/channel/UCd5g5ikvYXAWC2oDH2OWMaw/video

Projekt Međunarodna zračna luka Zagreb
Dragutin Kamenski – Susret gospodarstvenika u Zagorju u Krapini 2022.
Poslovni klub Skup za Zagorje i Poduzetnički klub žena KZŽ – Susret gospodarstvenika Zagorja u sklopu ZGZ-A u Krapini 2022.
Snježana Leljak i Dragutin Kamenski – ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 23.02.2023.

Snježana Leljak/zip.com.hr 28.02.2023.

Continue Reading

Aktualno