Connect with us

Inspirativne priče

Vrtić u šumi – šuma u vrtiću- ” Želim potaknuti onu stranu dječje prirode kakva i mora biti u toj dobi -spontana, znatiželjna, razigrana”- poručila je Čiček Vorih

Dječji vrtić Sunčica iz Krapine je 2021. godine dobio nagradu za najljepši školski vrt u RH, kao priznanje 2022. godine, u sklopu “Najljepši školski vrtovi RH”  za originalnu ideju u vrtu.

Kako se tradicija nastavila, a trud i rad su svakim danom sve veći, te vrtić svakim danom poprima sve ljepši izgled, pitali smo predsjednicu Upravnog vijeća DV Sunčica, Jasnu Čiček Vorih, kako je sve počelo, kako djeca reagiraju i od kud tolika ljubav prema prirodi, cvijeću i šumi.

DV Sunčica bio je proglašen najljepšim vrtićem u Hrvatskoj? Kako je to sve zapravo počelo?

Nagradu za najljepši vrt RH za 2021.godinu dobili smo u sklopu ekološko-obrazovnog projekta
„Najljepši školski vrtovi RH“ kojeg provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatska
televizija. Nagrada je dodijeljena u kategoriji vrtića za zagorski tradicijski vrt. Zagorski vrtek
nastao je kao reakcija na pročitani novinski članak novinarke Božice Brkan „Gdje je nestao
zagorski tradicijski vrt“ u kojem kritički i pomalo ironično primjećuje kako smo se mi Zagorci
tako olako odrekli tradicijskih sorta cvijeća, povrća, voća , zapravo „pogospočili“, gubeći svoj
identitet u moru konzumerizma i istoobraznosti. Tada je u meni nastao „bunt“iz kojeg se
„izrodio“ zagorski vrtek s autohtonim sortama svjetnih i povrtnih vrsta, drveća obogaćen sa
etno –elementima poput starinske preše,pluga,sijače, klopoteca itd.

Prekrasne fotografije pokazuju da se tradicija uređivanja nastavila..

Nakon zagorskog vrteka, uređivanje se nastavilo na donje dvije razine vanjskog terena kroz šumski vrtić. Uređenje šumskog vrtića financirano je od osvojene prve nagrade za Zagorski tradicijski vrt i osvojenog prvog mjesta u 2022.godini  Dječjeg participativnog proračuna s područja naša županije  koji su kao takvi prepoznali i glasovali za njega dječji načelnici/ice i gradonačelnici/ice. Za šumske viseće vrtove u unutrašnjem prostoru dobili smo posebno priznanje u 2022.godini u sklopu „Najljepši školski vrtovi RH“  za originalnu ideju u vrtu u sezoni 2022.

Koje sve aktivnosti provodite s djecom tijekom godine?

Učimo kroz igru. U prirodi je sve aktivnost.Sadimo cvijeće, povrće, beremo bazgu, šumske plodove,radimo hranilice za ptice, proučavamo povećalom kukce u našem šumskom hotelu,pečemo pecinjake, igramo „skrivača“..Ne zaboravimo se igrati, to je najvažnije.

Od kud ta ljubav prema prirodi, cvijeću, šumi?

Moja generacija u toj dobi odrasla je na livadama, pašnjacima i šumama. Išli smo u ribolov, brali smo vrganje i puževe, sanjkali se , klizali na zaleđenim barama. Igrali smo se od jutra do mraka.Nismo imali mnogo, ali s današnje perspektive vidim da smo imali sve za sretno djetinjstvo. To je u meni, jer sam dijete sa sela,dijete prirode. Prolazeći kroz razne faze mog života, tek u kasnim 40-ima opet sam sam se vratila prirodi i sad želim tu ljubav prenijeti na naše najmlađe.

Kako djeca reagiraju kad vide ove prekrasne kreacije?

Djeca vole sve što je zanimljivo, što im može privući pozornost. Njima treba stalno davati nove poticaje,a kud većeg poticaja od prirode same. Igranje skrivača,sjedenje pokraj logorske vatrice, slušanja pjeva ptice,šuštanje lišća,miris šumske svježine, osjet topline sunčevih zraka u prekrasnom šumskom okruženje znači vraćanje prirodi, vraćanje izvornome, vraćanju na „trvorničke postavke“.

Tko daje ideje kako urediti?

Ja sam idejni začetnik, osmišljavam i pretačem svoje ideju u stvarnost. Ali to nikad ne bih mogla sama bez mog vrtićkog tima,majstora starih zanata Stjepana Šalamona iz Udruge  Naš zavičaj, Franje Šafranka u naposljetku moje obitelji.

Vrtić u šumi – šuma u vrtiću slogan je koji opisuje vaše vrtove i okolicu..

Na tragu šumske pedagogije, cilj mi je bio urediti prostor koji će dočarati šumsko  okruženje u potpunosti prilagođeno djeci predškolske dobi. Misija mi  je da djecu vratim prirodi , šumi u okruženje u kojem ne vladaju inače striktna pravila, u kojem se mogu slobodno uprljati,kretati, penjati , valjati…Želim potaknuti onu stranu dječje prirode kakva i mora biti u toj dobi -spontana, znatiželjna, razigrana…S obzirom da se taj kontakt sa prirodom ostvaruje najkasnije do 7 godine djetetova života, upravo je sad vrijeme da djeci omogućimo da zavole, njeguju i održavaju prirodu i okoliš u kojem žive. To je neprocjenjivo važno ne samo za njihov psihofizički i mentalni razvoj, već i za njihovu budućnost u kojoj će morati znati odgovoriti na sve klimatske i energetske izazove…Kao roditelji , svi se brinemo za egzistencijalnu budućnost svoje djece, u smislu obrazovanja, zaposlenja, stambenog pitanja , a manje ( ili  uopće ne )u kakvom će klimatskom okruženju živjeti, kakav zrak udisati, kakva će im biti kvaliteta hrane ili vode. Upravo zbog sveg navedenog, važni  su ti prvi doticaji sa prirodom. A zbog tehničko –organizacijskih ograničenja svakodnevnog odlaska u šumu, mi smo stoga  doveli šumu u vrtić u unutrašnji i vanjski prostor.

Mi smo sigurni da djeca uživaju u ovom prekrasnom šumskom okruženju, a vama ostavljamo slike da se i sami uvjerite zašto je DV Sunčica proglašen jednim od najljepših.

tleljak/zip.com.hr 22.10.2023.

Continue Reading

Aktualno