Connect with us

Inspirativne priče

„Umrežavanje, susreti, razmjena ideja i dobrih praksi iznimno je važna“ – ističe Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba

SLO CRO Poslovni klub uključio se kao suorganizator u susret gospodarstvenika koji se održao uoči otvaranja 31. Međunarodnog sajma „Zagorskog gospodarskog zbora“ u Poduzetničkom centru KZŽ protekli četvrtak.

Tim povodom Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba rekao je, između ostalog, da je okupljanje gospodarstvenika iz svih segmenata zaista važno.

Uvijek kad predstavljamo SLO-CRO Poslovni klub govorimo koliko je važno umrežavanje, susreti, kako je važna razmjena ideja dobrih praksi. Evo i na ovom susretu gospodarstvenika bili smo svjedoci upravo tome. Naš Aleš Topolšek, predstavnik tvrtke Sava Hoteli Rogaška, član je SLO-CRO Poslovnog kluba i kao takvog smo ga pozvali da podjeli svoja iskustva na ovom skupu. Zaista je vidljivo koliko je to važno, koliko su ta iskustva i praksa važni, jer ne treba izmišljati toplu vodu, treba kopirati ono dobro što rade drugi – komentirao je panel raspravu Muminović dodavši kako nije svaki turizam -Turizam.

Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba – Krapina 2023.

Kada je osnovan SLO CRO Poslovni klub i koga sve okupljate?

SM: SLO CRO Poslovni klub slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika osnovan je 2002. godine i dio je mreže slovenskih poslovnih klubova koji djeluju u 18 zemalja Europe i svijeta. Sve što radimo, radimo u svrhu promicanja slovenskog gospodarstva u Hrvatskoj i  stvaranja poslovnih kontakata među gospodarstvenicima i tvrtkama obiju država. U našoj mreži danas okupljamo gotovo 60 tvrtki članica, a pritom blisko surađujemo s mnogim partnerskim organizacijama i udrugama koje djeluju na području gospodarstva, diplomacije i politike – kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Riječ je o slovenskim i inozemnim tvrtkama različitih veličina iz različitih djelatnosti, što ukazuje na veliki potencijal za uspostavljanje poslovnih kontakata između članova. Također, zaista jako dobro  surađujemo i sa Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu, organiziramo okrugle stolove, predavanja, networking događaje.

Zašto je važan networking?

SM: Tijekom proteklih godina rada, pažljivo smo promatrali kako se naši članovi povezuju i shvatili smo da je međusobno umrežavanje za njih od izuzetne važnosti. To se pokazalo posebice za vrijeme kad smo bili suočeni sa izazovima poput pandemije COVID-a, postalo je jasno koliko je osobni kontakt s poslovnim partnerima ključan, a članstvo u SLO CRO Poslovnom klubu jamči provjerene i pouzdane tvrtke. U našem klubu okupljeno je otprilike polovica slovenskih i hrvatskih tvrtki i važno je istaknuti kako su naši članovi primjeri dobre prakse u Sloveniji i Hrvatskoj. Tako i na ovom panelu – okruglom stolu na kojem smo raspravljali o zdravstvenom turizmu, sudjelovao je član našeg kluba Aleš Topolšek, podijelio je iskustva Sava Hotela Rogaška vezano za zdravstveni turizam.

Aleš Topolšek, predstavnik tvrtke Sava Hoteli Rogaška, član SLO-CRO Poslovnog kluba

Koja događanja bi još izdvojili?

SM: Moram spomenuti da smo sudjelovali i na konferenciji “Invest in Zagorje” koja se održala ove godine također u Poduzetničkom centru KZŽ, tu se predstavila tvrtka Comark, naša članica. Sada u rujnu ima jako puno aktivnosti koje pružaju našim članovima izvanredne prilike za umrežavanje. Ovaj tjedan putujemo u Celje, gdje će naši članovi sudjelovati na okruglom stolu o radnim migracijama između Slovenije, Hrvatske i Srbije. Ovaj panel organiziramo u suradnji s Obrtničkom komorom Krško i Slovenskim poslovnim klubom iz Beograda.  Nakon toga nas očekuje sastanak s članovima poslovnog kluba iz Celja koji dolaze u posjet Zagrebu. Izrazili su želju za umrežavanjem s našim članovima, a mi ćemo im to rado omogućiti.

Početkom listopada bit ćemo važan dio konferencije o turizmu  koju svaku godinu rado podržavamo – Tourism 365, a koju organizira priznata stručnjakinja za turizam, Ivana Kolar.

Također, 5. listopada 2023. uslijedit će i predavanje o poslovnom protokolu, na kojem ćemo ugostiti iznimno poznatu slovensku stručnjakinju za protokol. Njezina predavanja su toliko tražena da su rasprodana godinu dana unaprijed! Dodajem, kako našim članovima omogućujemo različite oblike edukacije, uključujući predavanja o razlikama u poslovanju između Hrvatske i Slovenije, otvorenim natječajima u Hrvatskoj i EU, te drugim aktualnim temama u gospodarstvu. Primjerice, predavanje o poslovnim pravilima i protokolu smo organizirali jer smatramo da je prvi dojam u poslovnom svijetu od izuzetne važnosti – način na koji se ponašamo i dočekujemo naše poslovne partnere može biti presudan.

Krajem listopada, u suradnji s Bugarskim poslovnim klubom, organizirat ćemo dvodnevnu konferenciju o ESG (environmental, social, and governance) i fintech temama na kojoj će se predstaviti i naši članovi. Aktivnosti svakako imamo puno, bit će ih još do kraja godine.

Primate li nove članove?

SM: Uvijek primamo nove članove, slobodno nam se priključe svi zainteresirani. Stajalište Poslovnog kluba je kako etika i gospodarstvo stoje u uzajamnom odnosu pa je uvjet za članstvo odgovorno poslovno ponašanje, koje počiva na temeljnim etičkim načelima. Ukoliko se želite učlaniti u SLO CRO Poslovni klub, ljubazno molimo ispunite pristupnicu te nam ju pošaljite putem online obrasca ili na e-mail: [email protected]  Moram još naglasiti kako se potpora pruža i „nečlanovima“ te sve one koji su zainteresirani za informacije o prilikama na hrvatskom gospodarskom tržištu pozivamo da se slobodno obrate za potrebne podatke i savjetovanje.

sleljak/zip.com.hr 11.09.2023.

Continue Reading

Aktualno