Connect with us

Aktualno

Profesorica geografije Davorka Pelko dobitnica nagrade za poučavanje geografije

Hrvatsko geografsko društvo nagradilo je Davorku Pelko, profesoricu geografije iz Srednje škole Zlatar, za stručan, požrtvovan i kreativan rad.

Time je i Srednja škola Zlatar, uz već niz priznanja i nagrada za svoj rad i aktivnosti, dobila još jedno priznanje za kvalitetu. Strukovno društvo Davorki Pelko nagradu je dodijelilo u kategoriji Poučavanje geografije.

Kako je Odbor za dodjelu nagrade napisao u obrazloženju: “Svojim iznimno stručnim, požrtvovnim i kreativnim radom kolegica Davorka Pelko značajno je unaprijedila nastavu geografije, promicala struku, oplemenila stručno usavršavanje geografa u svojoj županiji i obogatila geografsku zajednicu za više od 20 stručnjaka”.

– Za mene je ovo iznenađenje i čast da je krovna udruga iz područja geografije zapazila moj rad. No, ovo ne bi bilo ostvarivo da nemam podršku i volju svojih učenika. Njima pokušavam otvoriti oči i da svijet pogledaju s geografskog aspekta. Bez njihova truda i rada teško bi se ostvarila ova nagrada. Tako da je ovo i njihova nagrada – komentirala je prof. Pelko za Kap, Digitalni školski list Srednje Škole Zlatar.

Hrvatsko geografsko društvo o prof. Pelko piše da se njezini pristupi u poučavanju u redovitoj nastavi i dodatnom radu s učenicima prepoznaju u izvrsnim rezultatima učenika Srednje škole Zlatar na natjecanjima iz geografije na svim razinama. Ona nesebično ulaže veliki trud u organizaciju brojnih aktivnosti u školi, usmjerenih na suradnju škole s lokalnom zajednicom, promociju škole na županijskoj i nacionalnoj razini te uključivanje škole u brojne projekte. Unaprjeđenju nastavne prakse pridonijela je sudjelovanjem u izradi kurikuluma za fakultativni predmet Meteorologija i klimatologija i priručnika za nastavnike u projektu Čista petica.

 Među nastavnicima geografije u srednjim školama u Hrvatskoj, kolegica Davorka Pelko izdvaja se po motiviranju učenika za nastavak geografskog obrazovanja, potičući ih na razvoj i unaprjeđenje osobnih znanja, vještina, sposobnosti i kreativnosti. Takvim pristupom doprinosi razvoju geografske pismenosti od lokalne do nacionalne razine kao i identitetu škole u kojoj radi te popularizaciji geografije kao životnog izbora – kaže struka o prof. Davorki Pelko.

U Srednjoj školi Zlatar na svoju su profesoricu iznimno ponosni. Koliko je stručna i vrijedna, toliko je i skromna. Iako joj je Nagrada uručena još u siječnju, za nju su doznali tek nedavno.

– Važno je istaknuti da je više od 25 bivših učenika naše škole upravo zbog nastavnice Pelko odabralo geografiju kao svoj životni poziv – istaknuli su u Školi.

zip.com.hr/ 24.02.2023.

Continue Reading

Aktualno