Connect with us

Društvo

ŽUC privodi kraju radove na županijskoj cesti u centru Zlatara

Na županijskoj cesti 2169 koja se nalazi gotovo u samom centru Zlatara privode se kraju radovi.

Na toj dionici prije otprilike godinu dana rađen je nogostup i odvodnja, a s obzirom da je sam postojeći kolnik već bio u dosta lošem stanju, odlučeno je da će se dionica presvuči novim kolničkim zastorom.

Riječ je o cesti koja vodi od centra Zlatara prema Belcu, pojasnio je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec.

Ovi radovi koji se odvijaju ovih dana, odvijaju se na dužini od 1.040 metara, ovdje je prosječna širina ceste od 5,5 do 6 metara, dakle nešto više od 6.200 metara kvadratnih novog asfalta-pojasnio je ravnatelj ŽUC-a KZŽ istaknuvši kako je vrijednost radova otprilike 125.000 eura.

Dakle danas je ugradnja završnog sloja asfalta. Sam završetak radova se očekuje danas do kraja dana, zatim slijedi uređenje banikne i vjerujemo da će se time na ovoj dionici značajno povećati sigurnost i udobnost samog odvijanja prometa. U pravilu nakon završetka ugradnje završnog sloja asfalta, u narednih dva do tri dana se odmah pristupa izradi bankina, tako da ne protekne dugi period do kraja radova-kazao je Sirovec.

Član Uprave ŽUC-a KZŽ Davor Kljak rekao je kako se u KZŽ zadnje tri godine radi punim kapacitetima i punim plućima.

-Najzadovoljniji sam što se radi na istočnom dijelu županije koja je do sad bila malo zapuštenija, možemo reći, u odnosu na zapadni dio. Bilo je neophodno da se poravna ova dionica, bankine su bile visoke pa da bude adekvatno za građane-kazao je Kljak.

Kako je izgradnja nogostupa na ovoj prometnoj dionici trajala četiri godine rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek

-Nogostup smo radili Grad Zlatar sa svojim sredstvima, ali također uz pomoć natječaja ŽUC-a, ali i prošle godine izvukli smo sredstva iz MUP-ovog natječaja za sigurnost u prometu-rekla je Auguštan-Pentek napomenuvši kako je prošle godine bilo mnogo cestovnih ulaganja na području Zlatara.

Drago mi je da nakon završetka ove ulice krećemo u prvu fazu Martinečke ulice od Lovrečana prema Zlataru jer sam ulaz u Zlatar sigurno nije najbolje cestovno povezan, tako da vjerujem da će kroz godinu do dvije i taj ulaz biti adekvatno riješen i da ovakvim projektima poboljšavamo život stanovnika grada Zlatara, ali i svih općina i naselja koje ovuda prolaze-objasnila je gradonačelnica napomenuvši kako se trenutačno na području Zlatara radi na još nekim cestama, a vani su i natječaji za pojedine nerazvrstane ceste.

Završena je i javna nabava državne ceste Zlatar-Zlatar Bistrica od semafora u Zlatar Bistrici do Zlatara. Uvođenje u posao bi trebalo biti nakon 15. kolovoza i kreće taj jedan veliki projekt gdje ćemo dobiti i pješačku i biciklističku stazu i ta dva naselja koja su administrativno povezana sa nekim službama će konačno biti sigurno spojena-kazala je Auguštan-Pentek istaknuvši kako su to veći projekti, ali se radi i na šumskim prometnicama.

Prvi puta će imati pristup naša Krapinsko-zagorska županija na vrh Ivančice budući da je gore granica sa Varaždinskom županijom, tako da će naši sugrađani, ali i hitne službe imati pristup, a moći će se raditi i na očuvanju šume koja bi trebala postati i parkom prirode-kazala je gradonačelnica spomenuvši kako se radi se i u Belcu na šumskom putu Belec-Juranšćina.

-To je isto jedna važna prometnica za sve koje dolaze na područje Zlatara. Isto tako radi se i na cestama u Vižanovcu i na cestama na području grada Zlatara. Nažalost, dosta cesta je još neasfaltiranih i svake godine koliko možemo ulažemo u cestovnu infrastrukturu koja je sigurno bitna za ostanak ljudi u ovom gradu-zaključila je Augurštan-Pentek.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je kako se ovaj investicijski ciklus bliži kraju te kako je ovo 53. od 58 dionica koju su počeli realizirati prošle godine.

Sa ovih 50,2 km smo u malo više od godinu dana modernizirali preko 115 km županijskih cesta, što puno znači za sigurnost u prometu, komociju i kvalitetu vožnje te otvara i neke nove izazove gdje je ograničenje 50 km, a sa ovakvom modernizacijom ceste dolazi do brže vožnje. Ovim putem apeliram na vozače da poštuju prometne znakove – rekao je Kolar istaknuvši kako ovim radovima završavaju ovaj dio Varaždinske ulice te kreću u Lobor, nakon toga u Zlatar Bistricu te se onda vraćaju na zadnje tri lokacije u Zabok i Sveti Križ Začretje.

– Time ćemo završiti ovaj investicijski ciklus – zaključio je Kolar.

Dodao je i kako se nada da će Vlada RH naći način da poveća izvorna sredstva ŽUC-a jer se naknada prilikom registracije nije mijenjala godinama, a svi znamo kako je sve ostalo poskupjelo.

mstužić/zip.com.hr 08.07.2024.

Continue Reading

Aktualno