Connect with us

Društvo

Žarko Miholić ponovno izabran za predsjednika Udruge ratnih veterana 103. brigade

Udruga ratnih veterana 103. brigade danas, 25. svibnja 2024. godine je u Jesenju održala izbornu skupštinu.

Ovo je jedina domicilna Udruga na području Krapinsko – zagorske županije, koja je prošla mnoga ratišta diljem Hrvatske. Kroz brigadu je prošlo više od 6000 pripadnika. U vremenu osnivanja Udruge napravili su nekoliko kapitalnih događanja, a sam cilj udruge je njegovanje tradicije Domovinskog rata te učestvovanja i doprinos Zagoraca u ratu.

Na skupštini je jednoglasno prihvaćen dnevni red, kao i izvješće o radu u proteklih četiri godine. Za predsjednika ponovno jednoglasno izabran Žarko Miholić, dok su za dopredsjednike izabrani Branko Kos i Dragutin Kiseljak.

Ponovno izabrani predsjednik Udruge ratnih veterana 103. brigade, Žarko Miholić ujedno je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i pukovnik u miru, a bio je ratni zapovjednik u operaciji Oluja.

– Mi kao Zagorci smo ponosni i možemo hodati uzdignute glave, jer naš doprinos je značajan i velik. Vjerujem danas da ćemo u duhu završiti izbornu skupštinu s programom i sa svime što je tu, jer to je i namjena jedne takve udruge kroz njegovanje tradicije, uspomena i vrijednosti, jer ipak Hrvatska je stečena krvlju – kazao je Miholić.

Predsjednik Miholić se također dotaknuo i otvaranja Veteranskog centra u Krapini.

– To je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih darova i događaja koji se dogodio nakon operacije Oluja. To je veliko priznanje ne samo braniteljima s područja KZŽ, već i s cijele regije. To je jedna velika i ogromna briga za branitelje, za generaciju koja je sada u ozbiljnim godinama i jasno da je to naišlo na veliko oduševljenje i pozitivu – rekao je Miholić.

Dobru suradnju udruge i Grada Krapine istaknuo je krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik, Zoran Gregurović, a isto tako dotaknuo se i izgradnje Veteranskog centra.

– Čuli smo danas na skupštini da je problem starenja braniteljske populacije, što se toga tiče Grad Krapina s Ministarstvom hrvatskih branitelja priprema projekt izgradnje Veteranskog centra sa svim popratnim sadržajima. Trebao bi biti kapaciteta 80 soba i 160 kreveta otprilike s popratnim sadržajima poput bazena, teretane, restorana, kongresne dvorane i svega što uz to ide – kazao je Gregurović te je dodao kako je dogovoreno kako će podnijeti dopis Saborskom odboru za ratne veterane, vezan uz problematiku pregleda branitelja.

Član predsjedništva 103. brigade, Ivan Maligec istaknuo je kako je Udruga do sada ostvarila svoj glavni cilj.

– Udruga je već sada ostvarila svoj glavni cilj, odnosno zadatak koji smo pred sebe stavili, a to je izdavanje monografije. Mislimo da nam je to najvažnije, jer će to ostati zapisano za sve one naraštaje koji dolaze iza nas. Tu su i sve one druge aktivnosti koje su bitne za nas, a to je obilazak groblja u našoj županiji i izvan nje. Tu nam je jedan od bitnijih događaja, a to je i obilazak svih ratišta da se prisjetimo kako je to bilo prije nekih 30 godina. Nadam se da će udruga i dalje djelovati, da ćemo se nalaziti i ispunjavati zadatke koji su bitni za sve nas – poručio je Maligec.

lleljak/zip.com.hr 25.05.2024.

Continue Reading

Aktualno