Connect with us

Društvo

U Zlataru otvorena zanimljiva izložba profesora likovne kulture

U subotu je u Galeriji izvorne umjetnosti otvorena jedinstvena skupna izložba radova profesora likovne kulture u osnovnim školama Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, koji se, uz pedagoški rad, bave i slikarstvom odnosno kiparstvom.

Zanimljivost izložbe je u viđenju primjena raznih tehnika, a prevladava akril, kao i raznolikosti motiva.

O autorima i njihovim djelima ukratko je u predgovoru kataloga izložbe nazvane „Odrazi u ogledalu“ , na čijoj je naslovnici djelić autoportreta Ivana Tuđe iz Oroslavja, napisala Marijana Džepina, profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Đurmanec.

–  Predstavljaju se bogatstvom rukopisa, tekstura, gesta… kroz odraze svoje osobnosti koja izbija iz svakog djelića oslikane, iscrtane ili modelirane površine… odrazi djelića duše koji se zrcale na svakom pojedinom radu, bez obzira što se jako razlikuju kroz osobnosti pojedinog autora. Izražava se bogatstvo likovnosti, igre linija i boja koje ponegdje formiraju prepoznatljive likove, a negdje je prisutna čista likovnost tj. apstrakcija.  Radovi su metaforički poredani kao nizovi ogledala duša više različitih osobnosti-napisala je Džepina.

Zanimljiva izložba nastala je inicijativom Zlatarščanke Ljiljane Cvetko, profesorice likovne kulture u osnovnim školama u Bedekovčini i Maču.

Kako je aktivna i u Ženskoj vokalnoj skupini DORA, pod vodstvom Jasminke Krušelj, s kolegicama je pjevački uljepšala galerijsku atmosferu i likovni događaj. Kako uz lijepo pjevanje idu i isto takvi stihovi, svoje kajkavske uratke interpretirala je pjesnikinja Dragica Reinholz.

Prisutni autori izrazili su svoje zadovoljstvo izložbom i predložili da postane tradicionalnom, u vrijeme potkraj nastavne godine.

Prijedlog je podržala i predsjednica Gradskoga vijeća Zlatara, Danijela Findak, koja je i otvorila izložbu koja je dio programa manifestacije „Zlatarsko ljeto“. Prethodila joj je sjednica stručnoga vijeća učitelja likovne kulture, čiji je susretljivi domaćin bio Marijan Posarić, ravnatelj zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića. 

zip.com.hr/zlatar.hr 24.06.2024.

Continue Reading

Aktualno