Connect with us

Aktivizam

U Zaboku proveden treći ciklus radionica “Klub očeva”

U Dječjem vrtiću Zipkica Zabok proveden je treći ciklus radionica „Klub očeva“ kojeg je uspješno završilo deset očeva.

Radionice su dio programa “Rastimo Zajedno“ koji se dugi niz godina kontinuirano provodi u vrtiću u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno. 

Radionice „Klub očeva Rastimo zajedno“ namijenjene su očevima i osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu djece u dobi od jedne do četiri godine.  

„Klub očeva“ otvoren je očevima bez obzira na to jesu li ili nisu sudjelovali u programu „Rastimo zajedno“. 

Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života. 

Ciklus se sastoji od četiri radionice pod nazivom: „Važnost uloge oca u ranom djetinjstvu“, „O očevima i osjećajima“, „O mamama i tatama“ i „Tata od zanata”. 

Radionice su organizirane u trajanju od dva sata, a  voditeljice radionica su Karmela Herčko, odgojitelj savjetnik, Silvija Dugorepec, psiholog mentor t Tamara Miletić Damjanović, logoped mentor. 

„Klub očeva“ je jedinstvena prilika kako bi očevi kroz razmjenu iskustva, ideja i podrške osvijestili i spoznali kako živjeti svoje očinstvo.  

U tom procesu podupire ih se raznim informacijama i spoznajama o ostvarivanju njihove životno važne uloge u djetetovom ranom razvoju. 

Očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u tim prvim godinama djetetovog života daju jedinstven i važan doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju. 

Očevi su se nakon završene radionice složili kako im je ovo jedno potpuno novo, neuobičajeno, pozitivno i vrlo dragocjeno iskustvo i kako bi ovakvih programa podrške roditeljstvu trebalo biti čim više. Promišljajući o svom očinstvu uz pregršt novih spoznaja, ideja i savjeta uspjeli su stvoriti nove načine, mehanizme, strategije i slično koji će im biti od velike pomoći u daljnjem odgoju djece.  

Naučili su i kako izražavati vlastite emocije i pri tom utjecati na djetetove, kako bolje razumjeti dijete i njegove postupke u određenim situacijama, kako strukturirati situacije i postupke u odgoju, kako kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom, kako poboljšati komunikaciju i interakciju s djetetom kroz igru i istraživanje te su spoznali da „dijele slične probleme kao i drugi tateki“. 

Ovaj sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zip.com.hr 11.06.2024.

Continue Reading

Aktualno