Connect with us

Društvo

U Krapini, povodom 32. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi”, odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima

Povodom 32. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi”, okupili su se danas u Krapini, kod spomen obilježja smrtno stradalih i umrlih branitelja u Domovinskom ratu s područja KZŽ, kako bi odali počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

U 2. gardijskoj brigadi Gromovi, bilo je stotinjak pripadnika sa područja KZŽ. U Domovinskom ratu poginula su četvorica, dok ih je 36 bilo ranjenih.

Njima i svima drugim braniteljima počast je odala delegacija Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi sa članovima obitelji, predvođena predsjednikom Zvonimirom Kantolićem, Župan KZŽ Željko Kolar, te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, dok su vijenac nosili pripadnici Kostelske pištole, Keglevića straža Kostel.

Zvonimir Kantolić, predsjednik 2. gardijske brigade “Gromovi” KZŽ, kazao je kako cijeli tjedan obilježavaju 32. godišnjicu, kako i da im je glavno da zapale svijeće i obiđu grobna mjesta poginulih suboraca.

-Sve je krenulo u ponedjeljak sa Petrinjom, pa u utorak Dugo selo, i danas je završna svečanost u Dugom selu, pošto je Dugo selo domaćin, isto kako je 2019. godine, Krapina bila domaćin. Radi se o susretima sa obiteljima, to su već 2,3 naraštaja naših pokojnih prijatelja, tako da je lijepo vidjeti koliko nas još uvijek ima. Mogu reći, pošto smo jedan od inicijatora zajedno s Gradom i županijom za spomen obilježju , da čovjeka čini ponosnim da imamo jedno mjesto, da možemo za sve poginule branitelje KZŽ i cijele domovine, zapaliti svijeću i položili vijence- istaknuo je Kantolić.

Župan Krapinsko zagorske županije, Željko Kolar pojasnio je kako su 32 godine prošle od osnutka Gromova, kad je zapravo iz specijalne policije Rakitje, na neki način regrutirano prvo zapovjedništvo Gromova te da je kroz Domovinski rat preko 100 tinjak zagoraca prošlo kroz postrojbu.

-Gromovi su prošli ratišta od Banije i Korduna, koje je bilo nekako njihovih domicilni prostor, preko Dubrovnika, Zadra i onda su se pred Oluju ponovno vratili na Banovinu i Kordun, i dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga oslobađanju prostora Republike Hrvatske, i danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća je odana počast svim pripadnicima Gromova, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su položili život- kazao je Kolar.

Gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović, čestitao je svim Gromovima njihovu obljetnicu, te istaknuo kako Grad Krapina ima izuzetno dobru i kvalitetnu suradnju sa Udrugom druge gardijske brigade “Gromovi”.

-To se pokazuje kroz veći niz godina, nekako i zajedničkom inicijativom je pokrenuto i prvo postavljanje jarbola i zastave iznad Starog Grada, kad smo još prvi puta željeli postaviti zastavu, na one drvene stupove koji su nekad bili za radijske antene, i nekako je ta suradnja rezultirala kasnije i onim velikim tehničko taktičkim zborom, kad je prikazano naoružanje u središnjem gradskom parku. Nakon toga evo i zajedničkom suradnjom došlo je do realizacije i uređenja ovog spomen obilježja za sve poginule branitelje s područja Krapinsko zagorske županije i moram priznati, da stvarno ta suradnja je sve bolja i bolja, hvala svim Gromovima hvala svima onima koji su dali živote za domovinu- istaknuo je Gregurović.

tleljak/zip.com.hr 20.05.2023.

Continue Reading

Aktualno