Connect with us

Društvo

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Jesenje

Povodom Dana Općine i blagdana Svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Župe i Općine Jesenje održala se svečana sjednica Općinskog vijeća.

Predsjednik Općinskog vijeća Anđelko Draganić istaknuo je kako je na svečanoj sjednici uvijek prilika da se prisjete proteklog razdoblja i na postignute rezultate.

-Općinsko vijeće ukupno je održalo 21 sjednicu, donijeli smo više od stotinu odluka i predano radili na boljitku svih mještana općine Jesenje. Možemo se pohvaliti da smo sve odluke, bez obzira na političku pripadnost, većinom donosili jednoglasno-zaključio je Draganić.

Da je posljednjih godina učinjeno puno, na samom je početku svog govora naglasio načelnik Općine Jesenje, Dario Cvrtila, dodavši da su ispravljeni propusti iz prošlosti, te da su učinili sve da u narednom razdoblju mogu stati uz bok drugim gradovima i općinama po povlačenju sredstava iz EU.

-Taj ciklus tu nije ni postojao, mi smo trebali ući u taj ciklus, kako povlačenja sredstava, tako i dolaska tih sredstava i reinvestiranje tih sredstava u nove projekte. Taj kotač je trebalo ponovno pokrenuti, i mogu reći da smo u tome uspjeli– poručio je Cvrtila.

-Iza nas je jedno teško razdoblje, nadam se da se nikad neće ponoviti, i da ćemo zajedničkim snagama ići prema naprijed bez obzira tko bio na vlasti- rekao je načelnik Cvrtila te se osvrnuo na proteklu godinu.

-Prošlu godinu smo imali nikad veći Proračun, nikad veće prihode, što je jako velik uspjeh i čestitam svima, a posebice zaposlenicima Općine koji su uložili velike napore, radili na puno projekata, ali uvijek pazili da ne uđemo u nikakve gubitke-kazao je Cvrtila te nabrojao nekoliko projekata koji su realizirani u prethodnoj godini.

Tako su se tu našli projekti sanacije klizišta, sanacije nerazvrstanih cesta, rekonstrukcija dječjeg igrališta koja se radila u 3 faze, kroz 3 različita projekta, osiguranje sredstava za nesmetani rad Dječjeg vrtića, kao i rješavanje dugovanja iz prethodnih razdoblja.

-To su samo neki od projekata, ali mi smo u novoj godini, sada već 6 mjeseci, i u ovoj godini nastavljamo sa projektima-poručio je Cvrtila, nabrojavši neke od projekata koji će se realizirati u ovoj godini.

Pred nama je novo razdoblje, novi izazovi, bit će i lokalni izbori i vidjet ćemo kojim će putem nastaviti Općina Jesenje dalje-zaključio je Cvrtila.

Saborska zastupnica i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih čestitala je Dan Općine i Župe u ime svih predstavnika jedinica lokalne samouprave.

-Mogli smo vidjeti da se Općina Jesenje zatekla u velikim problemima, ali uz dobar, kvalitetan, timski rad Općina je sada na pravom, stabilnom putu. Vidimo kvalitetne rezultate, projekte koji se rade-rekla je Jembrih istaknuvši kako projekti koji se rade obuhvaćaju sve građane. Od komunalne infrastrukture, dječjeg vrtića do projekta Zaželi.

-Svojim radom pokazujete jedan veliki doprinos i brigu za svoje mjesto. Sadašnjost vam je stabilna, a prema vašim programima i projektima koje planirate, vidim i blistavu, sigurnu budućnost u općini Jesenje-rekla je Jembrih.

Kako je donijeta odluka o odabiru izvođača za rekonstrukciju državne ceste od Žutnice do Gorjaka rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović

-Vrijednost radova je oko 9.850.000 eura. To su tvrtke Tegra Čakovec i Pomgrad. U tu cestu bude položeni i magistralni vodovod-najavio je Gregurović te spomenuo nekoliko bitnih projekata koje realizira u suradnji s Općinom Jesenje.

-Što se tiče Općine Jesenje moram priznati da se vide pomaci, sigurno da nije bilo lako na početku, ali bitno je da se krenulo i da se otvaraju nove mogućnosti-zaključio je Gregurović.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako je najvažnije da u jednoj tako maloj sredini vlada sklad i zajedništvo.

Bez zajedništva se ne mogu postaviti niti ovakvi ciljevi, a ne mogu se postići niti ovakvi rezultati. Uvjeren sam da ste i dalje spremni ulagati vašu energiju i znanje u sve ono što je pred vama-kazao je Tušek rekavši kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklom razdoblju dala sve od sebe kako bi svim vašim mještanima osigurala adekvatne uvijete za život, kako bi osigurala sve ono što je bilo bitno u kriznim godinama koje su nas pogodile u proteklom razdoblju.

Pred nama su novi izazovi koji su vezani uz demografsku obnovu, uz potrebu jačanja našeg gospodarstva, gradit će se dječji vrtići, osnovne škole, ulagat će se u ono što je bitno za bolju kvalitetu života. Želim najaviti da smo osigurali 3.8 milijardi eura za ulaganje u infrastrukturu u ruralnom području za omogućavanje kvalitetnijeg života naših poljoprivrednika, ali isto tako znatna financijska sredstva kako bi poljoprivrednici mogli i dalje razvijati svoju poljoprivrednu proizvodnju, kako bi mogli poboljšati život u svojem ruralnom prostoru-rekao je Tušek.

Dan Općine okupljenima, kao i svim ostalim mještanima čestitala je zamjenica župana Jasna Petek.

-Za jednu relativno malu općinu, velike čestitke na onome što se napravilo. Kao i u svim ostalima, pa tako i u ovoj općini, Županija sudjeluje u radu kroz svoje institucije, Dom zdravlja i Osnovnu školu. Mi ćemo i dalje biti na raspolaganju Općini, a mene osobno uz ovu općinu veže puno poznanstava, prijateljstva, dobrih i plemenitih ljudi i suradnja sa njima. Kroz moj rad u instituciji, u kojoj sam i sada, imala sam privilegij raditi sa tim ljudima, i zahvaljujem im na tome- poručila je Petek, čestitavši svim dobitnicima priznanja.

Kako ga puno toga veže za ovaj kraj, kazao je bivši ministar unutarnjih poslova RH i počasni građanin općine Jesenje, Ivan Jarnjak prisjetivši se kako je upravo u Jesenju 1991. godine proslavljen prvi Dan državnosti.

-Par dana nakon te proslave, su prvi dragovoljci otišli na dužnost, i svim dragim braniteljima zahvaljujem na tome. Tada, u lipnju 1991. godine, otići na ratište je bila jedna velika hrabrost, odlučnost ali i želja za stvaranjem svoje Domovine- prisjetio se Jarnjak.
Dodao je i kako se u ovoj Općini puno radilo, uvijek je bilo dobrih ideja, te kako su se svi načelnici trudili da ta Općina opstane.

U ime dobitnika priznanja okupljenima se obratila Gordana Maligec koja je rekla kako su jedina konstanta u njenom životu Žensko kazalište i navijanje za Dinamo.

-Sve drugo je prolazno u mom životu, ali ovo je konstanta. Žensko kazalište je dalo sve od sebe u svojih 50 godina, sve godine našeg djelovanja nagrađivani smo onim što je nama najvažnije, a to je pljesak, smijeh i dobro raspoloženje naše publike-rekla je Malignec istaknuvši kako njih bez publike ne bi bilo.

Plakete Općine Jesenje za životno djelo dobili su Milka Maligec Štos, Akud Žensko kazalište iz Gornjeg Jesenja, Gordana Maligec te Sandra Kovačec. Isto priznanje dodijeljeno je i Danijeli Draganić te Ivanu Habjancu.

Plaketa Općine Jesenje za iznimno postignuće dobila je Ana Kuhar te Branko Artić, Športsko Rekreacijska udruga “Orkan” Donje Jesenje i Lana Kovačec.

zip.com.hr 24.06.2024.

Continue Reading

Aktualno