Connect with us

Društvo

Prirez i najniže komunalne naknade: Grad Klanjec nastavlja ulagati u infrastrukturu i razvoj

Grad Klanjec, iako ima prirez, osigurava da se on plaća samo na oporezivi dio dohotka, što znači da sugrađani s najnižim primanjima nisu opterećeni ovim nametom.

Uz to, Grad Klanjec se ponosi time što ima najnižu cijenu komunalne naknade u Hrvatskoj. Cijena komunalne naknade u I. zoni iznosi 2,10 kn/m², dok je u susjednim općinama znatno viša: u Tuhelju 3,60 kn/m², Kumrovcu 5,00 kn/m², a u Velikom Trgovišću čak 7,20 kn/m².

Godišnji prihod od prireza iznosi oko 600 tisuća kuna. Ta sredstva su ključna za izgradnju komunalne infrastrukture, uključujući asfaltiranje cesta, izgradnju nogostupa i javnu rasvjetu. Gradonačelnik Zlatko Brlek naglašava važnost prireza za financiranje lokalnih projekata.

– Zahvaljujući prirezu, u mogućnosti smo koristiti sredstva od poreza na dohodak kako bismo osigurali učešće od minimalno 20% vlastitih sredstava u EU projektima te financirali prijevoz učenika, sufinancirali boravak djece u vrtiću i cijeli niz drugih jednako važnih programa – kazao je Brlek.

Iako je gradonačelnik Brlek otvoren za razgovor o ukidanju ili smanjenju gradskog prireza, upozorava na potencijalne posljedice takve odluke.

– Smanjenje proračuna za taj iznos vjerojatno bi značilo potrebu povećanja komunalne naknade kako bi Grad mogao osigurati svoj udio u novim EU projektima i financirati gradnju infrastrukture za daljnji razvoj Klanjca kakav žele njegovi stanovnici – dodao je.

Ovi podaci jasno pokazuju kako Grad Klanjec uspješno balansira između prireza i najniže komunalne naknade u zemlji, istovremeno osiguravajući sredstva za ključne infrastrukturne projekte i socijalne programe. Zahvaljujući odgovornom upravljanju financijama, Klanjec nastavlja biti primjer dobre prakse u lokalnoj samoupravi.

zip.com.hr 18.06.2024.

Continue Reading

Aktualno