Connect with us

Društvo

Pogodnosti za mlade poduzetnike, žene i početnike – KZŽ nastavlja sa subvencijama

Krapinsko-zagorska županija provodi program „HBOR – subvencija kredita“, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva: trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, OPG-ovima, zadrugama i profitnim ustanovama koji ulažu na području Krapinsko-zagorske županije, neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

Cilj programa je povoljnije financiranje sektora malog gospodarstva te lakša dostupnost izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Naime, Krapinsko-zagorska županija još je 2020. godine s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“. Od te godine Županija provodi Javni poziv za prijavu projekata te poduzetnicima kojima su odobrena sredstva subvencionira kamatnu stopu u visini od 1 postotnog boda godišnje.

Župan Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s HBOR-om.

– Nastavljamo na stvaranju povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva i unaprjeđenje poslovnih prilika u našoj županiji te je to još jedan način na koji se omogućuje poduzetnicima širom županije da otvaraju nova radna mjesta – rekao je župan Kolar te dodao da su se u program uključile i neke jedinice lokalne samouprave s područja županije koje samostalno i pojedinačno sklapaju Ugovor o poslovnoj suradnji s HBOR-om i pojedinom poslovnom bankom te također subvencioniraju kamatnu stopu poduzetnicima.

Ukupni kreditni potencijal za subvenciju Krapinsko-zagorske županije po navedenim programima iznosi 3,98 milijuna eura. Subvencije se odobravaju po odobrenim kreditima poduzetnicima do iskorištenja kreditnog potencijala, a nakon dosadašnjih odobrenih kredita, preostali kreditni potencijal iznosi 2,18 milijuna eura.

S obzirom da je od 2020. godine došlo do izmjene uvjeta kredita definiranih programima kreditiranja HBOR-a, Javni poziv je izmijenjen na način definiranja novih minimalnih i maksimalnih iznosa kredita u oba programa kreditiranja.

Najniži mogući iznos izravnog kredita HBOR-a je 100 tisuća eura, dok se u kreditiranju putem poslovnih banaka u pravilu ne odobravaju krediti u iznosu nižem od 50 tisuća eura. Po modelu podjele rizika s poslovnom bankom, HBOR-ov udio u kreditu u pravilu ne može biti niži od 100 tisuća eura.

U programu „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ najviši iznos kredita iznosi 300 tisuća eura, dok u programu „Investicije privatnog sektora“, maksimalni iznos kredita nije ograničen. Iznos kredita ovisi o specifičnostima i kreditnoj sposobnosti korisnika kredita, namjeni i strukturi ulaganja.

Plasmani kreditnih sredstava poduzetnicima obavljaju se putem HBOR-a ili putem poslovnih banaka s kojima je Krapinsko-zagorska županija zaključila Ugovor o poslovnoj suradnji te se zainteresirani poduzetnici javljaju direktno u HBOR i /ili poslovnu banku za sve informacije u vezi predaje zahtjeva za kredit, detaljnih uvjeta kredita, obrazaca zahtjeva i ostalih obrazaca koji se popunjavaju uz obrazac zahtjeva za kredit.

U svrhu razmatranja prijedloga za kreditiranje osnovano je Povjerenstvo za dodjelu subvencija koje razmatra zahtjeve za dodjelu subvencije kamate od strane HBOR-a ili poslovne banke te odabire poduzetničke projekte koji su u skladu sa strateškim ciljevima Županije.

zip.com.hr 09.02.2024.

Continue Reading

Aktualno