Connect with us

Društvo

Otvoren i blagoslovljen Hodočasničko-volonterski centar Svetišta MBB

U utorak 9. srpnja je održana svečanost otvorenja novog Hodočasničko – volonterskog centra Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

Kako piše Radio Marija Bistrica, riječ je o prostorima, koji su 2020. godine većim dijelom stradali u velikom požaru, a sada su obnovljeni u moderni centar. Uvodne riječi uputila je voditeljica centra Mihaela Gradečak, a o projektu su govorili pročelnica konzervatorskog odjela u Krapini Viki Jakaša Borić i projektant Višeslav Franić, koji je predstavio projekt, zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali i podsjetio da je nastao iz kriza 2020. godine, nakon dva potresa i velikog požara.

Prisutnima su se obratili i rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, te zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, koji je i blagoslovio Centar.

Svečanost otvorenja uveličali su pjesmom Župni zbor, Zbor mladih i Klapa Bistrica. Kako je rečeno, o obnovi ovih prostora razmišljalo se nakon zagrebačkog potresa 2020. godine i već se krenulo sa određenim radnjama, a onda se dogodio veliki požar u listopadu 2020. godine, pa nakon toga i petrinjski potres u prosincu iste godine, što je usmjerilo razvoj događanja u smjeru, koji je na kraju iznjedrio moderan Centar.

Sadržaj preuređenih Gospodarskih zgrada, danas Hodočasničkog centra sastoji se od društvenih, zajedničkih prostora, višefunkcionalne velike dvorane, dvije manje dvorane za pastoralne potrebe, prostora Ambulante za hodočasnike i župnog Caritasa, skupnih spavaonica sa pratećim prostorima u prizemlju te smještajnim kapacitetima u potkrovlju, kojeg čine sobe sa galerijama i zasebnim kupaonama. Na katu se ukupno nalazi 13 soba, kapaciteta 36 pa i do 40-tak osoba, a u prizemlju je i konačište za hodočasnike pješake.

Rektor Svetišta Domagoj Matošević je naglasio kako je zgrada obnovljena, polako se namješta i uskoro će biti otvorena za hodočasnike.

-No, sada je preda nama novi izazov – kako kvalitetnim duhovnim, kulturnim i obrazovnim sadržajima oplemeniti ovaj lijepi prostor. U tom segmentu važna nam je pomoć naše Nadbiskupije i mnogih vrijednih duhovnika koji bi upravo u ovom prostoru mogli ponuditi raznolike programe, formacije i edukacije, duhovne obnove i seminare, nove puteve suvremene evangelizacije posvećene posebice pastoralu obitelji i mladih – rekao je Matošević i podsjetio da se novim hodočasničkim centrom, zapravo, ostvaruje vizija blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

-Držim da je nama, našem vremenu povjeren zadatak nastaviti s realizacijom vizije cjelovitog uređenja svetišta koju nam je darovao naš blaženik. Kao logični slijed nameće se slijedeći projekt. Opći je dojam, s kojim se slaže većina hodočasnika, da tzv. “Planićeva” zgrada narušava kompletan prostor svetišta i skriva ljepotu arhitektonskoga rješenja Hermanna Bollea. Potrebno je, stoga, u zajedništvu Zagrebačke nadbiskupije, svetišta i konzervatorskog ureda Krapinsko-zagorske županije započeti s idejnim osmišljavanjem uređenja tog prostora.” – rekao je Matošević.

Ovoj velikoj svečanosti, prisustvovali su brojni prijatelji i suradnici Svetišta, članovi Udruga i institucija koje surađuju sa Svetištem, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, župan KZŽ Željko Kolar, kao i mons. Zlatko Koren, predsjendik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog, a nekada i rektor Svetišta MBB-e.

Župan Kolar se u izjavi prisjetio i velikog požara iz 2020. godine.

-Odmah ujutro nakon požara bio sam tu na zgarištu i to je izgledalo strašno. Hvala vatrogascima koji su spriječili širenje požara na čitav kompleks. Odlično suradnjom između Svetišta, Konzervatorskog odjela, Ministarstva kulture i medija, dobrih ljudi i korištenjem EU fondova, uspjelo se izgraditi ovo novo zdanje, koje je i te kako potrebno našem Svetištu. Županija kontinuirano pomaže rad Svetišta, pa smo tako napravili i ovaj puta, što se tiče same ove obnove. Želim da Marija Bistrica bude puna i da vratimo onaj broj od milijun hodočasnika, koja je bila nekada. Nadamo se da će uskoro doći i brza cesta, koja nam je neophodna, kako bi osigurali i sigurnost prometa hodočasnicima, koji u Mariju Bistricu dolaze iz čitavog svijeta, ali isto tako i našem lokalnom stanovništvu– zaključio je Kolar.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički uputio je čestitke.

-Danas smo dobili jedan veličanstveni i velebni hodočasničko – volonterski centar, u kojem se nalaze mnogi sadržaji. Nadbiskup je spomenuo da je Marija Bistrica stoljetno mjesto vjere, nade i zajedništva. Upravo s tim riječima, vjerujem da će i ovaj centar nuditi vjeru, nadu i zajedništvo. Još jednom zahvala svima, koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji će puno značiti, ne samo za Svetište, nego i za lokalnu zajednicu i neke zajedničke projekte, koje provode Općina i Svetište – zaključio je Milički.

Kad se prisjetimo strašnog požara, koji je prije manje od četiri godine ‘gutao’ ove prostore, teško je ostati ravnodušan, kada se danas vidi da je na zgarištu niknuo moderan Hodočasničko – volonterski centar, koji će vrlo skoro primiti prve hodočasnike. Također raduje i dalje prisutna volja i želja rektora Svetišta preč. Domagoja Matoševića i njegovog tima, da se nakon sjajno odrađenog posla u nekoliko projekata obnove Bazilike MBB i sakralnih objekata u župi, te izgradnje ovog Centra, već razmišlja o još zahtjevnijim projektima, a sve s ciljem daljnjeg razvoja Hrvatskog nacionalnog Svetišta u Mariji Bistrici.

zip.com.hr/rmb.hr 10.07.2024.

Continue Reading

Aktualno