Connect with us

Društvo

KZŽ prva u Hrvatskoj dobila nagradu za EER za 2025.-“Ovo je nagrada svih dionika koji sudjeluju u razvoju županije” poručio Kolar

Krapinsko-zagorska županija jedna je od samo tri europske regije kojima su u četvrtak, 20. lipnja na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu dodijeljene nagrade za Europsku poduzetničku regiju (EER) za 2025.

Na toj je visokoj razini Krapinsko-zagorska županija proglašena za primjer u provedbi ambicioznih poduzetničkih strategija za održiv, otporan i digitalni rast svojih lokalnih i regionalnih gospodarstava.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako je posebnost ove nagrade baš to da se ona odnosi na 2025. godinu.

-Pred nama su izuzetno važni zadatci u daljnjoj promociji Krapinsko-zagorske županije kao poduzetniče regije. Nagrada za Europsku poduzetničku regiju ključni je alat odbora regija za promicanje pametnih, lokaliziranih politika za inovacije malog i srednjeg poduzetništva i industriju koja pomaže u izgradnji održive budućnosti za regije i gradove EU. Europsko gospodarstvo suočeno je sa brojnim poteškoćama, sa kombiniranim učincima geopolitičkog kretanja te je cilj europske politike da se radi na daljnjem jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te na jačanju industrijskih potencijala i otpornosti, što je najvažnije, europskih malih i srednjih poduzeća-rekla je Mlakar napomenuvši se tražilo regija da imaju jasno definiranu strategiju poticanja poduzetništva.

-Mene kao dio tima koji je radio na tome veseli da je Krapinsko-zagorska županija prepoznata kao županija kao s jasno određenim javnim politikama, da smo jednako dobri kao Barcelona, Milano, kao izrazito uspješne regije iz Austrije, iz Njemačke-rekla je Mlakar dodavši kako zaista veseli vidjeti da je KZŽ prepoznata kao jednako kvalitetna kao i te regije, a to je samo jasan znak da imamo izuzetno ciljano definirane javne politike.

Pobjednike je izabrao žiri EER-a koji se sastoji od predstavnika Odbora regija, Europske komisije i socijalnih partnera, a uspješna područja predstavljaju tri države članice EU-a i razlikuju se po vrsti, veličini i razini gospodarskog razvoja.

Kako je ova nagrada poticaj za dalje rekao je predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša.

-Tim predvođen sa županom Željkom Kolarom je niz godina, od kada je preuzeo ulogu župana, imao viziju o svemu tome, a ta vizija se ostvaruje. On ima i viziju za dalje što smo mi na Županijskim skupštinama potvrđivali-rekao je Šorša istaknuvši kako ta vizija vodi napretku naše županije i na taj način je i ostvarena ova vrijedna nagrada. Spomenuo je kako je i Marko Vešligaj svojim doprinosom dao mnogo kako bi se Županija predstavila u najboljem svijetlu.

-Ove godine su bile kandidature Istarske i Sisačko-moslavačke županije. Pokazalo se da ipak mi imamo tu težinu, to je taj značaj da su naše ideje koje su ostvarene i koje su dalje planirane, da imamo poticaj da se usavršimo i da to napravimo čim bolje

Da se radi o izuzetno cijenjenoj nagradi kazao je i Marko Vešligaj, član Hrvatskog nacionalnog izaslanstva u Odboru regija Europske unije i gradonačelnik Pregrade, dodavši kako je sretan da je nagrada stigla upravo Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ova nagrada je i svojevrsno priznanje svim našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, kao i Krapinsko-zagorskoj županiji i svima koji neumorno podupiru gospodarstvo kroz godine, i rezultati ne izostaju. Imamo gospodarski rast, rast izvoza, velik broj zaposlenih, a ova nagrada samo može doprinijeti još većoj promociji županije-rekao je Vešligaj, dodavši kako je ovo i jedan poticaj koji Europski odbor regija daje gospodarstvenicima.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša rekla je kako se prijava temeljila na sveobuhvatnoj strategiji Krapinsko-zagorske županije koja obuhvaća razvoj talenata, inovacije i klimatsku neutralnost u sklopu društvenog utjecaja.

-Nagrada “Poduzetnička regija 2025. godine” predstavlja značajno priznanje za Krapinsko-zagorsku županiju, potvrđujući našu posvećenost održivom razvoju, inovacijama i jačanju lokalne ekonomije. Ova nagrada će dodatno potaknuti ulaganja, privući nove poslovne partnere i povećati vidljivost naše regije na europskoj razini-rekla je Matuša.

Tijekom 2025. godine, Krapinsko-zagorska županija planira provesti niz konkretnih aktivnosti kako bi opravdala i dokazala naslov “Poduzetnička regija 2025. godine”, a to su digitalna transformacija, poticanje inovacija i pristup financiranju, održivi ekonomski razvoj, razvoj poduzetničkih zona, razvoj turizma te podrška zanatima.

Da je ovo nagrada svih dionika koji sudjeluju u razvoju Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je župan Željko Kolar.

-Ova nagrada je potvrda da sve ono što smo radili da smo radili planski, da smo često znali biti neshvaćeni, i mnogi nam nisu ni vjerovali kad smo rekli koje sve strateške projekte mislimo napraviti na ovom području, jer su te stvari bile rezerviran za Grad Zagreb, eventualno Split ili Rijeku i Osijek, a na Zagorje nitko nije ni pomislio- rekao je Kolar, dodavši da kada ste u jednoj takvoj konkurenciji i dobijete tu nagradu, morate biti sretni i zadovoljni.

Kazao je i kako su zagorske manifestacije prepoznate širom Hrvatske, kako neke projekte rade jedino oni u čitavoj Hrvatskoj, i kako su pojedini kolege to prepoznali, uzeli ih kao primjer te počeli to provoditi u svojim županijama.

-Ovo je veliko priznanje za nas, za tim koji je na tome radio, i u Bruxellesu nije bilo nikoga od domaćih članova odbora regija, a da nije poslao poruku, sms ili mail čestitke jer su oni tu nagradu osjetili kao i svoju nagradu, jer nitko nikada iz Hrvatske tu nagradu nije dobio, mi smo prvi– poručio je župan Kolar te zahvalio svim svojim suradnicima koji sudjeluju u kreiranju politike, koji rade na strategijama i provedbi strateških projekata.

Najavio je i mnoge investicije, istaknuvši kako će na jesen sljedeće godine na području županije biti otvoreno preko 20  gradilišta čiji je investitor Županija, a na kraju sljedeće godine očekuje investicije vrijednosti između 400 i 500 milijuna eura.

Krapinsko-zagorska županija prijavila se u suradnji s mnogobrojnim partnerima: svi gradovi unutar Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska zajednica županija, poslovni klub Skup za Zagorje i SLO-CRO poslovni klub, REGEA, ZARA, Poduzetnički centar, Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina, Srednja škola Krapina, Srednja škola Zabok, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina.

mstužić/zip.com.hr 24.06.2024.

Continue Reading

Aktualno