Connect with us

Društvo

“Jasnom vizijom podizanja kvalitete života naših mještana, želimo da općina postane još ugodnije mjesto za život” – poručio je načelnik Belošević povodom Dana Općine Đurmanec

Općina Đurmanec svečanom je sjednicom Općinskog vijeća danas, na Jurjevo, 23. travnja. 2024. godine obilježila svoj dan.

Ove je godine proslavljena 31. obljetnica od konstituiranja Općine kao samostalne jedinice lokalne samouprave. Sadašnja općina Đurmanec konstituirana je 21. travnja 1993. godine. Zaštitnik općine, Župe i Osnovne škole je Sveti Juraj, kršćanski svetac pa se ujedno tako i sam Dana općine, osnovne škole i župe slavi upravo danas.

Prvi pisani trag mjesta Đurmanec datira još iz 16. stoljeća, točnije 1598. godine kada se spominje pod nazivom Gurmanec, a danas u svom sastavu broji 13 naselja s ukupno 3 871 stanovnikom.

Uvodne riječi okupljenima uputila je predsjednica Općinskog vijeća općine Đurmanec, Ivančica Hrček, koja je istaknula kako je prošla godina bila izuzetna.

– Tijekom prošle godine svjedočili smo značajnom napretku naše općine, a svi realizirani projekti su rezultat zajedničkog rada i suradnje Općinskog vijeća, lokalne uprave, poduzetnika, udruga i naših vrijednih građana – kazala je Hrček te je svim prisutnima zaželjela sretan Dan općine.

Prošlogodišnje razdoblje i provedene aktivnosti predstavio je načelnik Općine Đurmanec, Damir Belošević.

Jasnom vizijom podizanja standarda i kvalitete života naših mještana, sve naše aktivnosti su usmjerene na razvoj svih segmenata društvenog života. Kako vlastitim, tako nacionalnim i sredstvima iz Europske unije te uz pomoć javnih tvrtki, a sve u cilju da naša općina postane još ugodnije mjesto za život – rekao je Belošević te je dodao kako je najznačajniji projekt dakako  izgradnja mreže širokopojasnog interneta u suradnji s Hrvatskim Telekomom u vrijednosti gotovo 8 milijuna eura.

Velika su sredstva uložena i u sanaciju prometnica i klizišta te je tako sanirano 20 dionica nerazvrstanih cesta u iznosu od 2,7 milijuna eura te dva klizišta u iznosu 277 tisuća eura.

– Iz Fonda solidarnosti i NPOO-a cjelovito obnovljena Područna škola u Putkovcu od strane osnivača Krapinsko-zagorske županije, a vrijednost projekta iznosila je milijun eura. Izgradili smo i dječje igralište u Ravninskom u iznosu od 53 tisuće eura – dodao je Belošević, a kazao je još kako su nabavljeni komposteri za sva kućanstva.

Od budućih projekata istaknuo je izgradnju novog paviljona DV Đurmanec, a za što je trenutno u pripremi izrada projektne dokumentacije. U završnoj je fazi ishođenje građevinske dozvole za projekt parkirališta na platou željezničkog kolodvora, a kapacitet bi iznosio 150 novih parkirnih mjesta. Procijenjena vrijednost iznosi oko 850 tisuća eura. Isto tako, prijavljen je i projekt za prilaznu cestu i parkiralište prema mjesnom groblju u iznosu od 1,2 milijuna eura.

U završnoj je fazi i projektiranje višenamjenske zgrade društvene i kulturne namjene, a ishođena je i građevinska dozvola za izgradnju planinarskog doma, vidikovca i sportsko-rekreacijskog centra, čija je procjena oko 800 tisuća eura. Tu su i brojna ulaganja u obrazovanje, gospodarstvo, udruge, poljoprivredu, vatrogastvo i brojna događanja kroz godinu.

– Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u razvoju naše općine sa ciljem da postane još ljepše mjesto za život. Veliko hvala svima – poručio je načelnik.

U ime svih gradonačelnika i načelnika obratio se načelnik Općine Jesenje, Dario Cvrtila istaknuvši kako je Općina Đurmanec odličan primjer svima drugima, prije svega zbog mnogobrojnih projekata koje su provedene u protekloj godini.

– Svjedoci smo da u ovim godinama i koje su iza nas, a nadam se i u godinama koje su ispred nas, da ima jako puno projekata u kojima svi skupa participiramo i iz kojih želimo izvući ono najviše, a sve s ciljem da poboljšamo život naših mještana, naših stanovnika koji žive na ovim prostorima u našem lijepom Zagorju – rekao je Cvrtila dodavši kako su ovdje i brojni projekti u kojima svi zajedno sudjeluju, a što je pokazatelj kako jedni bez drugih ne mogu te su samim time pozvani na zajedničku suradnju.

Čestitke nagrađenima uputio je župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, koji je istaknuo veliku važnost razvoja civilnog društva.

– Često se u zapadnoeuropskim zemljama kaže, koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i sama država. Kad bih to gledao s naše strane, onda bih rekao da je naše civilno društvo nekada razvijenije i ozbiljnije od nekih institucija, ali zato je na nama da gradimo institucije iz dana u dan i doprinesemo razvitku čitavog društva – poručio je Kolar.

Dan općine, škole i župe čestitao je i državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, koji se uzvanicima obratio kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

– Rezultati su impresivni i vjerujem da će i dalje to biti tako. Kada govorimo o ovim projektima moram reći kako je svemu tome na neki način kumovala i pomogla politička stabilnost, gospodarska stabilnost i financijska stabilnost naše države, a čemu je doprinijela, prije svega stabilna Vlada – kazao je Tušek.

– Vlada Republike Hrvatske radila je na dva kolosijeka, na dva procesa. Prije svega, radila je na tome kako doseći one ključne ciljeve strateške i gospodarske, a isto tako kako se suočavati i boriti s dosad neviđenim kriznim situacijama koje smo imali u Europi i svijetu, a koje su isto pogodile i našu državu. Najvažnije je da smo u svemu tome uspjeli održati gospodarski rast i nikad bolji kreditni rejting, a zadržali smo radna mjesta i pomogli poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima – dodao je Tušek uz čestitke na dosadašnjim rezultatima.

Prigodno se obratio gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović istaknuvši odličnu suradnji Krapine i Đurmanca te brojne projekte.

– Puno toga je večeraš rečeno i puno toga se pokrenulo, puno toga se radi, a puno toga je pred nama što večeras nije spomenuto. Načelnik općine zna da smo krenuli i da je napravljeno određeno tehničko rješenje za spoj ceste od Žutnice prema Podgori, da se rastereti i dio kamionskog prometa koji ide iz Gorjaka prema Đurmancu, i vjerujem da je to projekt koji je vama izuzetno bitan i koji će puno toga olakšati, a realizirat će se sigurno u naredno vrijeme – rekao je Gregurović.

Istaknuo je i ITU mehanizam za koji je dodijeljeno 13,5 milijuna eura, a Grad Krapina je tako mogao birati najmanje dvije i najviše sedam općina koje će sudjelovati u tome zajedno s njima. Naglasio je kako su se vodili time da žele da se taj mehanizam provede na području bivše općine Krapina te je tako u to ušla i Općina Đurmanec.

Podijeljene su također i povelja, plakete i brojne zahvalnice istaknutim mještanima Općine Đurmanec.

Povelja Općine Đurmanec dodijeljena je Zlatku Paviću iz Đurmanca, za njegov rad, angažman i za postignute zapažene rezultate na području vatrogastva i promicanju vrijednosti demokratskog društva, koji je svojim 40-godišnjim humanim djelovanjem, upornim i uspješnim radom pridonio promoviranju ugleda Općine Đurmanec.

Dobitnica plakete Općine je Marija Pondeljak iz Đurmanca, zbog iznimnog doprinosa u promicanju ukupnog ugleda i interesa Općine Đurmanec, koje je ostvarila kroz djelovanje u školi 30 godina te obavljajući dužnost ravnateljice u razdoblju od 1977. do 1981. godine u OŠ Đurmanec, isticala se nastojanjima za unapređenje školstva, poduzetnošću i uvijek novim inspiracijama u području školstva i šire.

Zlata Hrček iz Đurmanca također je dobitnica plakete, jer je svojim stručnim kvalifikacijama, angažmanom i inovativnošću uvelike pridonijela promociji Općine Đurmanec, obavljajući dužnost ravnateljice OŠ Đurmanec u razdoblju od 2004. do 2014. godine uz izniman trud.

Obrtu „Trgovina na mało i ugostiteljstvo”, vlasnica Ljiljana Belošević iz Podbrezovice također je dodijeljena plaketa, kao gospodarskom subjektu koji je znatno pridonio razvoju gospodarstva i obrtništva na području općine Đurmanec, za 30 godina rada i postojanja čime je doprinio promoviranju ugleda Općine Đurmanec.

Poduzeću „Ščapec-promet”, vlasnik Robert Ščapec također je dodijeljena plaketa Općine, jer je kao poslovni subjekt znatno pridonio razvoju gospodarstva i poduzetništva na području općine Đurmanec za 30 godina rada i postojanja, čime je doprinio promoviranju ugleda Općine Đurmanec.

Dodijeljeno su i zahvalnice. Dobitnica je Mira Smiljanec iz Donjeg Maclja, za sudjelovanje na manifestaciji Babičini kolači na kojoj je osvojila prvo mjesto te za sudjelovanje u emisiji „Babičini recepti” koja je svojim znanjem, trudom i nesebičnim prenošenjem tradicionalnih običaja i tradicionalnih jela uvelike doprinijela promociji i ugledu Općine Đurmanec.

Zahvalnice su dodijeljene i Udruzi vinogradara i vinara „Sveti Vinko”, Sportskom društvu Đurmanec te Udruzi za šport, rekreaciju i kulturu Gornja Podbrezovica, za 15 godina rada i postojanja čime su doprinijele promoviranju ugleda Općine Đurmanec. Dobitnici zahvalnica su i Udruga M klub Macelj te Sportsko društvo Javor za 10 godina rada i postojanja čime su doprinijele promoviranju ugleda Općine Đurmanec.

Svim prisutnima se je u ime nagrađenih obratila Zlata Hrček uz prigodne i prilagođene stihove pjesme Slap, Dobriše Cesarića.

– Želim da i nadalje nove kaplje uspjeha ove Općine sjaje u tom slapu i ulijevaju se u rijeku napretka – poručila je Hrček.

Općina Đurmanec i ove je godine realizirala projekt „Ocjenjivanje najljepše okućnice i najljepšeg vrta na području općine Đurmanec” kojem je osnovni cilj poticanje i nagrađivanje uređivanja javnih i privatnih površina na području općine.

Najljepšom okućnicom proglašena je ona Štefanije Klenovšak iz Prigorja. Drugo mjesto pripalo je Marini Pavić iz Đurmanca, a treće mjesto podijelile su Grozdana Strmečki iz Gornjeg Maclja i Barica Vešligaj iz Hromca.

Povjerenstvo za odabir najuređenijeg vrta odlučilo je da je najljepši vrt onaj Đurđe Pavić iz Jezerišća. Drugo mjesto pripalo je Verici Petrović iz Donjeg Maclja i Darinki Potočnik iz Hromca, dok je treće mjesto osvojila Alojzija Varjačić iz Podbrezovice.

lleljak/ zip.com.hr 23.04.2024.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo23 sata ago

ZIP ČETVRTKOM – “Za uspjeh trebate imati cilj, upornost, dosljednost i volju za učenjem” – poručila je Ana Jurinjak Tušek

U četvrtak, 25. svibnja, gošća emisije bila je Ana Jurinjak Tušek, doktorica biotehnoloških znanosti te izvanredna profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u...

Inspirativne priče2 dana ago

Krapinčanka ostvarila svjetski uspjeh-Ljiljana Fruk s svojim timom ljudi na Cambridgeu pokušava karcinom pretvoriti u izlječivu bolest

Svjetski uspjeh znanstvenice iz Krapine. Na Cambridgeu vodi tim od devetnaestero ljudi koji rade na lijekovima za brže razaranje raka...

Društvo4 dana ago

ZIP ČETVRTKOM – “Za uspjeh je potrebna ličnost. Mi želimo uspjeti, vjerujemo u to i razvili smo samopouzdanje” – poručila je psihologinja Gordana Kamenečki

U četvrtak, 16. svibnja, gošća emisije bila je Gordana Kamenečki, klinička psihologinja u Psihološkoj službi Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije....

Inspirativne priče4 dana ago

Još uvijek se stignete prijaviti na konferenciju “Žene i poduzetništvo u Kzž 2024.–osnažene, konstruktivne i drugačije”

U lipnju se šesti puta za redom održava najveće okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji na konferenciji “Žene i poduzetništvo...

Društvo1 tjedan ago

Prijavite se i sudjelujte na međunarodnoj konferenciji “Industrija Zagorja”

Županijska komora Krapina u suradnji sa Poslovnim klubom slovensko-hrvatskih poduzetnika organizira međunarodnu konferenciju, Industrija Zagorja. Ova konferencija, okupiti će vodeće...

Inspirativne priče1 tjedan ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspijeh je potrebno puno rada, ljubavi i strasti prema poslu koji radiš”-poručila je Vanja Potočki

U četvrtak, 09. svibnja, gošća emisije bila je Vanja Potočki, direktorica Potočki prometa i vlasnica putničke agencije Potočki Travel iz...

Društvo2 tjedna ago

Saša Vejnović osvojio nagradu Marija Jurić-Zagorka za novinarski projekt “Uspješni Romi nisu samo mit – Serijal priča o Romima”

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 4. svibnja 2024. godišnje nagrade za najbolje novinarske radove za 2023. godinu. Nagradu Marija Jurić-Zagorka...

Društvo3 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM- “Za uspjeh je potrebna upornost, volja, želja, trud i ustrajnost te naravno ne odustajanje na prvoj prepreci” – kazao je Dragutin Obadić

U četvrtak, 02. svibnja 2024. godine, gost emisije bio je Dragutin Obadić, vlasnik Autoškole “Dragec – promet” iz Krapine. “Dragec-Promet”...

humanitarne akcije3 tjedna ago

Izgradimo zajedno dječju PIK PAK kuću da nam djeca budu slobodna, važna i sretna – poručila Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok

Prošla je godina dana od kad je u Regaleriji u Zaboku predstavljen projekt PIK – PAK kuće Društva “Naša djeca”...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-” Poručila bi svima da prihvate sve prilike koje im se pruže, jer bez volje za ići naprijed nema napretka- poručila je doktorica Maja Svetec.

U četvrtak, 25. travnja, gošća emisije bila je Maja Svetec, doktorica medicine, specijalistica hitne medicine i voditeljica Objedinjenog hitnog prijema...

Facebook

Aktualno