Connect with us

Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina godinama uspješno surađuje sa Gradom Krapina

Grad Krapina kroz dugi niz godina potpomaže rad i djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa Krapina te uspješno surađuju na brojnim projektima.

Ravnatelj GDCK Davor Šimunović pojasnio je što sve ulazi u djelokrug njihovog rada i djelovanja.

– U sklopu svog djelokruga GDCK Krapina ima razne djelatnosti – pružanje, prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći, provođenje usluge – „Pomoć u kući“ – skrb o osobama treće životne dobi (izvaninstitucionalna skrb), zaštita i spašavanje (uspostava interventnih timova), službu traženja, sudjelovanje na seminarima i uključivanje volontera u obuku, zdravstveni zadaci (program zaštite zdravlja), program dobrovoljnog darivanja krvi, program prve pomoći (osposobljavanje neprofesionalaca za pružanje prve pomoći), organiziranje manifestacija (senzibilizacija javnosti o potrebi učenja prve pomoći), natjecanja podmlatka i mladeži, kontinuirano mjerenje krvnog tlaka i šećera jednom tjedno u prostorima GDCK Krapina, rad s mladima, predavanja i radionice za vrtiće, osnovne škole i srednju školu te provođenje projekata „Pokreni se, izmijeni se“, „Žene za Zagorje 3” – kazao je Šimunović.

Kako nam je pojasnio gradonačelnik Zoran Gregurović, u 2023. godini Grad Krapina osigurao je 25.725 eura za redovnu djelatnost, 10.000 eura za dodatnu aktivnost, 27.110 eura za kreditna zaduženja te 4.645 eura za program „Pomoć u kući“ što sveukupno iznosi 67.480 eura.

-Ako pogledamo posljednjih 5 godina za redovnu djelatnost izdvojilo se 99.914 eura, za dodatne aktivnosti 56.407 eura, za kreditno zaduženje 39.819 eura i za program „Pomoć u kući“ 18. 689 EURA što ukupno iznosi 214.829 eura – pojasnio je gradonačelnik.

Također je pojasnio kreditno zaduženje koje se odnosi na pomoć Grada, a vezano za kupnju vlastitog prostora GDCK-a Krapina nakon 130 godina postojanja i djelovanja, a zbog potreba trajnog rješavanja smještaja i rada svih organizacijskih jedinica Društva. Poslovni prostor površine 220,00 m² kupljen je 2014. godine u Ulici Frana Galovića 7d, na prvom katu i sedam parkirnih mjesta u podzemnoj garaži, u iznosu od 220.000 eura preko kredita na rok otplate od 10 godina. U otplati bankarskog kredita prema potpisanom Sporazumu GDCK Krapina sudjeluje u visini od 1/3 ukupnog iznosa, Grad Krapina u iznosu od 1/3 ukupnog iznosa i općine: Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj u iznosu od 1/3 ukupnog iznosa. Za sufinanciranje te otplate kredita od 2014. g. do 2022. godine Grad je izdvojio ukupno 83.121,51 EUR.

-Vrijedi spomenuti da se Grad Krapina uključio i u realizaciju novog projekta, kupnje prostorno-skladišnog prostora – novog prostora u koji će useliti Gradsko društvo Crvenog križa Krapina na lokaciji u Krapini, Bobovje 52b ukupne površine 2514 m², po kupoprodajnoj cijeni od 950,000 EUR – naglasio je Gregurović.

Naime, uz poslovni prostor GDCK za smještaj opreme, Posudionicu ortopedskih pomagala i Socijalnu samoposlugu GDCK Krapina koristi još i 2 atomska skladišta, u Ulici Matije Gupca 11 i Antuna Mihanovića 2 te skladište na adresi Frana Galovića 7 d, a vozila u vlasništvu GDCK smještena su na lokaciji Poduzetničkog centra, vatrogasnog spremišta u Mihaljekovom Jarku i na -1 etaži u Ulici Frana Galovića 7 d. Obzirom da svi ti prostori ne odgovaraju sadašnjim potrebama GDCK te da je poslovanje na više adresa neracionalno, zahtjevno i stvara dodatne troškove, krenulo se s realizacijom projekta prostorno-skladišnog prostora za potrebe GDCK.

Suvlasnici spomenutog prostora bit će Gradsko društvo Crvenog križa Krapina –2/3 nekretnine i Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije –1/3 nekretnine. Sredstva za kupnju poslovnog prostora osigurat će Gradsko društvo Crvenog križa Krapina putem bankarskog kredita u iznosu od 266.333,33 eura i Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije putem bankarskog kredita u iznosu od 316.666,67 eura. U prodaju je uključeno i preuzimanje poslovnih prostora GDCK na lokaciji Frana Galovića 7 d u priznatom iznosu od 370.000,00 eura koji su kao što je navedeno zajednički financirali GDCK Krapina, Grad Krapina te općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

U otplati kreditnog zaduženja za novi prostor Gradskog društva Crvenog križa Krapina u Bobovju, sudjeluju Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u visini 20% troškova kredita (kamata i glavnica), Grad Krapina 40% troškova kredita i Općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj ukupno 40% troškova kredita (Općina Đurmanec 33% od 40%, Općina Jesenje 17% od 40%, Općina Petrovsko 20% od 40% i Općina Radoboj 30% od 40%).

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Grad Krapina nastavit će izvrsnu suradnju i u godinama koje slijede na dobrobit građana grada Krapine i šire.

zip.com.hr 29.03.2023.

Continue Reading

Aktualno