Connect with us

Društvo

GRADSKA KNJIŽNICA KRAPINA-Održano predstavljanje knjige “Crna kraljica 1, 2, 3, “

U Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina je 07. ožujka održano zanimljivo predstavljanje knjige “Crna kraljica 1, 2, 3, ” autorice Mirjane Novak Perjanec.

Legenda kaže da je nekoć davno postojala žena očaravajuće ljepote, ali opaka srca. Sama pomisao na nju budila je strah u njezinim podanicima i neprijateljima. Ime joj se spominjalo šaptom, a navodna djela izazivala jezu. Od najranijeg djetinjstva živjela je u hladnom okruženju moćnika u stalnoj borbi za feudalne posjede, za politički utjecaj i oružanu premoć. U tom je duhu rasla i odgajana. Bila je to Barbara Celjska, u narodu poznata kao Crna kraljica.

Crnu kraljicu su u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina utjelovili autorica knjige “Crna kraljica 1,2,3” Mirjana Novak Perjanec, Silvija Bartol i amaterska glumica i voditeljica ženskog amaterskog kazališta “Gornje Jesenje” koja je čitala odabrane odlomke iz knjige obučena u gotova autentični kostim koji je nekada po predaji nosila i Crna kraljica.

Sanda Bezjak, povjesničarka umjetnosti govorila je ilustracijama koje su sastavni dio knjige o Crnoj kraljici a napravljene su iz pera ilustratora Borisa Kuglera u grafičkoj tehnici bakropisa u maniri knjiških ilustracija iz 19. stoljeća te otvorila Izložbu navedenih ilustracija koje možete pogledati u Plavoj dvorani naše knjižnice.

zip.com.hr 10.03.2024.

Continue Reading

Aktualno