U Krapini se danas, 13. travnja (subota) održava manifestacija „Babičini kolači”, natjecanje zagorskih baka u pečenju najboljih kolača u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Županijske Turističke zajednice u suradnji s Gradom Krapina.
Iz Krapine dolazi prošlogodišnja pobjednica Branka Čaušević, koja je svojim kolačem Lješnjakova torta “Zagorka” nadmašila ostale konkurentice. Podsjećamo, osnovni uvjet za sudjelovanje je da su natjecateljice bake, a mogle su se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije. Uvjet je i da recept za bakin kolač mora biti starinski s autohtonim namirnicama koje su se nekad koristile, a bake, osim tradicionalnog recepta, moraju nastupiti u zagorskoj narodnoj nošnji, kao i urediti svoj štand u starinskom “štihu”.
Voditeljica Županijske Turističke zajednice, Sanja Škrinjar poželjela je svima ugodan boravak u Krapini.
-U Krapini smo, ponovno ove godine zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Branki Čaušević, a u kojem dijelu lijepog Zagorja ćemo biti sljedeće godine, saznat ćemo uskoro- poručila je Škrinjar, zaželjevši svima da uživaju u delicijama.
Okupljenima se obratio i današnji domaćin, gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović.
-Drugu godinu za redom smo u ovoj dvorani, ja se nadam da će i ove godine biti isto tako, a i sve bake koje su došle danas ovdje sa kolačima su već sad pobjednice- rekao je Gregurović.
U ime organizatora svima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
-Hvala svim bakama koje su se ponovno odazvale našem pozivu, na našu najslađu manifestaciju. Uvijek vlada veliki interes za ovu manifestaciju jer naše babice izvlače iz svojih ladica i ormara one najstarije recepte koje su one nasljedile i ponovno ih vraćaju u život. Pozivam sve ugostitelje da uzmu knjižicu koju objavljujemo uvijek nakon takmičenja, i da te kolače ponude našim turistima koji sve više dolaze u naše prekrasno Zagorje- kazao je Kolar zahvalivši svima koji su dali podršku ovoj manifestaciji.
Ove godine natječe se 28 baka koje dolaze iz svih dijelova Županije, a lentu osvaja ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Koja bakica će oduševiti žiri najboljim kolačem objavit ćemo uskoro…