Okusi i mirisi domaćih, autohtonih i tradicijskih jela, vrhunskih vina, pića i lokalnih poljoprivrednih proizvoda pružaju pravi užitak za tijelo i duh – doživljaj koji obuzima i ostaje u sjećanju.
Upoznati ih znači otkriti raznolikost nastalu iz jednostavnih, ali domišljatih seoskih recepata pripremanih na ognjištima, kao i iz profinjenih kulinarskih vještina koje su se razvijale u kuhinjama građanskih i plemićkih domova. Bilo da potječu iz skromnih ili raskošnih okruženja, njihova je posebnost u pripremi koja čuva prirodan okus i vrijednost domaćih namirnica.
Ugostiteljski objekti koji nose standard Okusi Hrvatske tradicije predstavljaju bogatu paletu gastronomskog nasljeđa čiji će mirisi i okusi zasigurno pružiti potpun užitak svakom posjetitelju.
Ove godine sudjeluju: Seosko domaćinstvo Grešna gorica (Jelovnik 1, Jelovnik 2, Jelovnik 3), Restoran Kramberger (Jelovnik 1, Jelovnik 2, Jelovnik 3), Klijet Lojzekova hiža (Jelovnik 1 , Jelovnik 2, Jelovnik 3), Restoran Magdalena (Jelovnik 1, Jelovnik 2, Jelovnik 3), Restoran Purga (Jelovnik 1 , Jelovnik 2, Jelovnik 3), Restoran i pansion Rody (Jelovnik 1, Jelovnik 2, Jelovnik 3), Restoran Villa Zelenjak – Ventek (Jelovnik 1 , Jelovnik 2, Jelovnik 3), Vinarija, restoran i pansion Vuglec Breg (Jelovnik 1, Jelovnik 2, Jelovnik 3) i Restoran Zaboky (Jelovnik 1, Jelovnik 2 , Jelovnik 3)
Zagorje je poznato po svojoj prirodnoj ljepoti, termalnim izvorima i brojnim toplicama i hotelima, no ono što posebno osvaja posjetitelje jest njegova bogata eno-gastro ponuda. U restoranima koji nose oznaku Okusi Hrvatske tradicije dočekat će vas prepoznatljivi mirisi purice ili patke s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke i svježeg domaćeg kruha – prava gozba za sva osjetila.
Dani Okusa hrvatske tradicije ove godine počinju 14. studenog i traju do 30. studenog 2025. Posjetite ih i uživajte u okusima hrvatske baštine!




