U Stubičkim Toplicama je danas, 22. veljače, održana 1.Zagorska kobasijada, manifestacija koja je probudila veliki interes među ljubiteljima tradicije i suhomesnatih proizvoda.
Josip Beljak, načelnik Stubičkih Toplica, objasnio je kako je ideja za prvu Zagorsku kobasijadu došla od Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ koji već godinama hodaju u Slavoniju na njihovu kobasijadu.
-Odlučili smo se napraviti i mi svoju Zagorsku kobasiju, a kao što vidite, ljudi su oduševljeni, a posjetitelja ima van svih očekivanja i svi su pozitivno iznenađeni. Pristiglo je Ja sam probao 100 uzoraka, a ocjenjivački sud je odlučio koje kobasice su najbolje. Ova manifestacija će sigurno postati tradicionalna, a za Stubičke Toplice je to još jedan turistički proizvod i privlačenje velikog broja gostiju-kazao je Beljak.
Da od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena, istaknuo je Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ.
-Godinama već kao Udruga branitelja idemo na Slavonsku kobasijadu i sami sebi smo rekli da moramo ovo organizirati jer tradicija spremanja kobasa mora biti u Zagorju. Imamo puno ljudi koji su došli prisjetiti se starih običaja- rekao je Horvatin, dodavši kako su Slavonske kobase dobre, no Zagorske su top.
U Slavoniji se kobasijada održava već 14 godina, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Mirko Bušljeta.
-Mi radimo samo Slavonsku kobasicu, a ocjenjivanje kod nas radi Podravka iz Koprivnice i Udruga kuhara Slatine. Svake godine imamo oko 45 uzoraka i time smo zadovoljni. Proizvodi su svake godine sve kvalitetniji, svatko ima svoj recept, no mora biti određena količina mesa, masnoće, paprike, bijelog češnjaka, suhog vrijeme, dobrog dima i najbitnije na kraju dobrog društva-istaknuo je Bušljeta.
Da je bilo teško odlučiti koja kobasica i salama je najbolja, te da su u pitanju bile nijanse, kazao nam je član ocjenjivačkog žirija Stjepan Kahlina.
-Što se tiče kvalitete bilo nam je jako teško odlučiti, svi uzorci su bili dobri, no na kraju netko mora biti i najbolji. Kod nas se kobase rade na tradicionalni način – meso, špek, sol, biber i češnjak. Kod salama je isto tako samo se doda grubi biber- objasnio je Kahlina, dodavši da su najveće greške kod ovih salama i kobasica bile dim.
Da će ova manifestacija uči u tradiciju, nada se i voditelj programa Adam Končić.
-Nadam se da je ovo tek početak i da je pred nama niz godina koje mogu obećati vrhunski kulinarski događaj i zabavu. Mislim da ova manifestacija ima kvalitete, ljudi se trude da naprave domaći proizvod, i da posjetitelji uživaju zabave se-rekao je Končić.
Apsolutni šampion Zagorske kobasije je Tomislav Kapusta iz Svetog Križa kod Marije Gorice.
-Iznenađen sam ovom pobjedom, kobase radim već 30 godina, i tu nema nikakve kemije, već je najbitnije meso. Što se toga tiče, imamo svoj uzgoj, a ako nije dovoljno onda nešto dokupimo. Što se same izrade tiče, za salame uvijek ide najbolje meso i začini. Od začina stavljam sol, biber, šećer i češnjak-kazao je Kapusta.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.